fredag 11 januari 2013


Bergbambu
Fargesia murielae 'Simba'

Inte så väl genomtänkt med glesning av bambun idag. De ihåliga stamstumparna som blir kvar kan samla i sig vatten och i värsta fall orsaka röta.
Men, rastlös av vårlängtan begav jag mig ut i snöfallet med sekatören i högsta hugg för att glesa ur min bergsbambu som växer rätt trångt efter 10 år i en mycket begränsad grop.
                     Före:

Inspirerad av vad Anna Vattenkanna  skrev i augusti om sin bergsbambu ville jag göra något åt min. Anna skriver naturligtvis inte att man skall stolla sig mitt i vintern - det är bara jag som inte tänkte längre än vad näsan räcker till.
Håll tummarna för mig så att den överlever till våren och inte ruttnar bort i kommande vinterregn. Jag är helt enkelt ovillig att betala priset för min dumhet....suck!

Efter

Här ligger hälften....

                          
Den står och vajar för vinden vid Lilla Dammen och skräpar ned något alldeles kolossalt! Den lilla pumpen blir igentäppt på nolltid och maken har börjat 'hata' bambun för det. Nu hoppas jag på mindre skräpning. Jag skall mata den med bokashikompost* och hönspellets. Den är oerhört näringskrävande. Så här ser den ut på sommaren:(* Jag ämnar att göra ett inlägg om Bokashi i nästa inlägg.)

                         Go' kväll gott Folk!

14 kommentarer:

 1. Komea bambu! Meilläpäin se ei taitaisi menestyä. En ole ainakaan kuullut kenenkään kasvattelevan bambuja!

  SvaraRadera
 2. Ha-ha, gissa om jag känner igen mig i ditt inlägg? Jag vill ha vår NU!!!!

  Lovar att hålla tummarna jättehårt för att din bambu kommer klara vinterbeskärning. Den verkar ju tuff så det låter ju inte omöjligt!

  Tack snälla du för din gulliga kommentar på mitt senaste "deppinlägg". Det är så skönt att "gnälla av sig" till trädgårdsmänniskor för ni förstår precis vad jag menar när jag sörjer mina fina gamla träd. Mina "vanliga" vänner tycker att "det är väl bara att plantera något nytt"?

  Ett inlägg om Bokashi låter intressant, så det ser jag fram mot att läsa!

  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Så vackert när man ser de sirliga stammarna. Det blev bra! Det finns ju lite inbyggt regnskydd kvar som stammarna och bladen som blev kvar står för, de klarar sig nog. :-)

  SvaraRadera
 4. Det är lätt att vara "dum" när längtan blir för svår:) Den blev i alla fall väldigt fin efter ansningen och jag håller både tummar och tår att den ska klara sig:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Klart att man längtar och då är det lätt hänt. Jag ska hålla tummarna men den kommer nog att klara sig. Dem tål en del.
  Tack för din kommentar: jag rodnar !
  Anje

  SvaraRadera
 6. Trevlig fredag och helg Kram Suss

  SvaraRadera
 7. Haha, Anja! Mutta varmaan onnistuu myös tämä, ja tulos oli hieno nyt ainakin. Valtavan kaunis kesällä. Meillä on nyt niin paljon lunta että ei tule mieleenkään tehdä muuta kuin lumitöitä ulkona.
  Hienoa pyhää!

  SvaraRadera
 8. Oj vad du jobbar! I detta väder vi haft idag! Hoppas din fina bambu blev glad av omvårdnaden och blir vackrare än någonsin:)).
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Visst är bambu en härlig växt, tillhör mina favoriter!

  SvaraRadera
 10. Den är perfekt där vid dammen, hoppas du inte har tagit kål på den nu!
  Försökte ringa i förmiddags innan vi gav oss ut på shoppingrunda med barnbarn. Det var väl då du var ute och härjade med sekatören!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Håller tummarna för att det ska gå bra och att bambun överlever.
  Den är verkligen vacker vid dammkanten. Skräpet får man stå ut med :=)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Fin är den din jätte bambu. Håller både tummar och tår att den gillar ditt verk!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 13. Upea bambu! Kasvaisipa täälläkin.

  SvaraRadera
 14. Skönt att läsa att det inte bara är jag som längtar så mycket att jag gör lite knäppa saker :)
  Jag har bestämt att flytta min lilla bambu som jag planterade i somras till den nya dammen för att det i framtiden ska se ut som runt din vackra men det kanske är dumt??
  Fast jag har ju faktiskt bestämt det och jag får väl städa så inte min man oxå börjar "hata" den.... det är ju sååå vackert!

  Hoppas du får en häligt skön söndag!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan