söndag 18 augusti 2013

Jag har en dröm

  att lära mig att fotografera. Att förstå och behärska kamerans möjligheter (tekniker).

Tyvärr är alla kurser så dyra att jag med min tajta budget prioriterar att gräva ned  sekinerna i trädgården ;)! Jag får skylla mig själv, så klart.
Men, jag fantiserar ibland om hur det skulle kännas att vara en något av en "virtuos" på min kamera, som jag f.ö. älskar ;)
Många trädgårdsbloggare  är så jätteduktiga på fotandet. Jag avundas och beundrar utan att nämna några namn.
Undrar hur bilderna nedan skulle se ut om en av dessa kulle ha tagit bilderna med samma motiv...?
                                               1)
eller

2)
3)
Hur viktigt är bildkvalitén och uttrycket för Dig?
Har du några tips att ge mig? (Nej, jag ORKAR inte igenom 100 sidor av manualer)
Vilka brister har dessa tre bilder ur DIN synvinkel, tekniskt, motivmässigt eller annat?
Jag kan väl vara värd några värdefulla, lättförståeliga tips;)))?

Nu blundar jag och hoppas att någon duktig fotograf vill dela med sig av "hemligheterna".
Min kamera, Olympus E-420 och jag, Anja, hälsar alla tips välkomna!
ps
Mardrömmen är att ingen alls vill ge några som helst synpunkter. Man uppfattar kanske mitt inlägg som koketteri eller vädjan om beröm. Men, så är det inte. Jag är helt uppriktig med min egenkritik. Mina bilder är inte usla, det tycker jag inte, men visst finns det potential för utveckling?
ds

22 kommentarer:

 1. Vi delar samma dröm, Anja! Trädgården är ju lättfotograferad på ett sätt eftersom motiven (som oftast i alla fall) står stilla och inte rör sig. Men oj, va svårt det är att lyckas med skärpa, få fokus på rätt ställe och inte minst att få rätt färg.
  Jag har nog inte kunskaper att ge dig några råd är jag rädd. Men om jag skall tycka till så gillar jag bild nr två bäst! Bild nr tre var lite för mörk tycker jag, men som sagt; detta är inte sagt med någon som helst kunskap som bas.....det är bara min egen smak som tycker till:-)
  Ha en fin dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nora! Vad roligt att få dina synpunkter! Vore kul att veta hur bild 2 skulle kunnat bli bättre./Anja

   Radera
 2. Jag tycker som du, att det är roligt att fotografera växter, försöka fånga den där skönheten de har på bild...
  De bilder som jag blir nöjd med är bilder som både har ett lugn i sig och en variation. Med hjälp av en systemkamera kan jag gå nära och välja det jag vill fokusera på. Låta störande omgivning vara otydlig och ha skärpa på det som ska fånga ögat. Precis som i din bild nummer 2.
  Och så försöker jag se till proportioner och skapa ett lugn i själva utsnittet. Titta på linjer som går i kanterna av bilden, eller tvärs över, redan genom kameran... Har jag slarvat här får jag extraarbete när jag ska beskära bilden i efterhand, i ett bildredigeringsprogram.
  Till slut vill jag också nämna det viktiga ljuset. Hur det faller och skapar skuggor. Och hur skarpa eller milda färgerna blir. Ljuset skapar stämning!
  Så det är alla detaljerna som gör det! Och det är det som är så himla spännande tycker jag - att se vad man har fångat på bild!
  Fotografera på bara, Anja! Du tar jättebra foton.
  Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva för dina tips och råd. Jo, jag är 'ljusfreak' och skulle ibland vilja 'uppfinna' teknik som suddar ut skarpa kontraster t.ex. vid morgonljusfotandet. De som har följt min blogg vet att jag ÄLSKAR morgonljuset!/Anja

   Radera
 3. Annorlunda inlägg!
  Jag är ju total amatör när det gäller fotandet och använder bara min iphone att fota med.
  Men jag tycker det är grymt kul och hadeprecis som du önskat att jag hade orkat mig igenom lite läslitteratur.
  Har naturligtvis inga tekniska tips, men när jag fotar försöker jag hitta annorlunda vinklar på mina motiv.Något att fästa blicken på.
  Tycker bild 1 är bra för den vackra stammen skapar blickfång
  Bild två hade behövt ha mer fokus på mittenblomman och låtit bakgrunden tonat ut och bild tre är lite rörig
  Men som sagt jag är verkligen inget proffs!
  Man får öva 1000 dåliga bilder ger ett par bra;)
  Annica

  SvaraRadera
 4. Tack för dina synpunkter Annica! Jag var precis inne och kollade dina bilder - otroligt att kunna fånga motiv så fint med en iphone! Imponerande./Anja

  SvaraRadera
 5. Inte vågar jag mig på någon tips när det gäller fotografering. Jag kan inte alls, har en ganska enkel kamera och när bilden blir något är det ftast en tillfällighet.
  Jag tycker att du ör det mesta har mycket fina bilder men jagförstår att du skulle vilja ha dem ännu bättre. Det är bara att fortsätta och pröva sig fram. Några tips fick du redan. Det kanske blir fler.
  Anje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din uppmuntran Anje!/Anja

   Radera
 6. OK, Anja. Du vill ha feedback och här kommer mina amatörmässiga reflektioner. Bild 1a Spännande motiv med det krokiga kontra stolpen. Bild 1b Gillar inte grynigheten och att stolpen lutar. Bild 2 - kul linjer som får ögat att fara runt och titta. Möjligen ännu mer oskärpa i de bakre blomhuvudena så att det främsta sticker ut bättre. Bild 3 Eftersom solbrudarna har vackert krökta stjälkar räcker det med att dessa står för linjespelet, räta upp bilden så att nätet blir horisontellt/vertkalt och så vill jag se de fina knopparna lite mer.

  Jag är absolut ingen fotograf men här kommer ett konkret tips som du kan testa om du vill) I ditt förra inlägg har du en närbild på triumfbågen där du har nästan skärpa rakt igenom hela bilden. Testa att ta en vertikal bild på öppningen (Vertikala linjer och former blir många gåneger bättre om fotot har stående format) och lägg fokus borta på krukorna och låt grenen med blad längst till vänster vara oskarp. Ta en annan bild med fokus enbart på triumfbågen med oskärpa bakom och framför... testa! Lek med skärpedjupet!

  För övrigt gillar jag dina bilder! men nu när du frågar så snällt efter råd och tips så ville jag ge lite input.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna!
   Tacksamt tar jag emot ditt tänk ang. bilderna. Jag tänker ung. som du men kan inte verbalisera dem så som du gör. Det stora problemet, så som jag ser det, är behärskande av kameratekniken.
   Jag gick ut för att för att fota Triumfbågen (;)!) så som du sa, men vad hjälper det när jag inte klarar inställningen i kameran? Jag skall läsa på mer i instruktionsboken...nu vet jag åtminstone vilket sökord jag skall använda för att hitta, kanske, i manualen något som kan hjälpa mig att ställa in skärpan...Tack Anna!/Anja

   Radera
 7. Jag kan inte ge dig några fototips för du är en mycket bättre fotograf än vad jag är, men jag ÄLSKAR dina makro-bilder. Det är mycket lättare att få till bra med en "riktig" kamera. Jag har bara en kompaktkamera. När ska det bli ändring på det?
  FÖRE/EFTER-bilder är också favoriter.
  Kram från EL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men tack EL! Jag är inte 'missnöjd' med mina bilder men det är väl så med allting att det vore kul att se en utveckling hos sig själv speciellt när "alla andra" verkar ta bättre bilder än en själv. Jag vill få mer uttrycksfulla bilder. Skärpan tror jag alla är nöjda med;)!/Anja

   Radera
 8. Jag orkar inte heller läsa massa instruktioner! Är alldeles för otålig för det....
  Var dock på en dags fotokurs hos "Pilgrim" och fick lära mig en hel del men Oj! vad svårt det är att få till det utan Auto....

  Men jag har alltid gillat dina bilder,
  Mycket!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Veronica!
   Jag har iofs aldrig använt auto - men jag kan inte heller förklara hur jag har gjort;))! Snacka om virrhjärna som jag;))! /Anja

   Radera
 9. Kan inte hjälpa dig alls. En fotokurs står på min önskelista sen länge. Vet för den delen inte om jag skulle tröttna efter att tag på all info...men fota är kul! Tar tråkigt nog mest auto bilder. Tänker ofta att jag ska leka med inställningarna men men.
  Hoppas du får många goda råd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Merja! Ja visst är det så att det är så kul att fotografera! Och, som sagt, önskedrömmen är att kunna ta bilder som man är riktigt nöjd med själv!/Anja

   Radera
 10. Intressant vinkling! Själv går jag på magkänslan och jag fotar nästan bara med min Iphone numera. Det betyder inte att jag inte uppskattar proffsfotografering, men jag prioriterar inte bloggbilden på det sättet. Det är annat som gör om bloggen blir intressant. Motivet, budskapet, känslan, texten inte minst. OCH det är du bra på Anja!
  Det enda jag lärt om fotografering är från min fotoduktige man som har några viktiga tips:
  Tänk efter vad du ska använda bilden till, vad ska den förmedla
  Fota bara på morgon eller kväll
  ta många bilder på samma motiv från olika vinklar
  Ha ljuset i ryggen
  gå nära motivet eller zooma in det du vill exponera
  håll raka horisonter och linjer

  Kram Luna


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Luna för bra råd! /Anja

   Radera
 11. Ja, du Anja jag ställer samma frågor eftersom jag kan inte heller ta några proffsfoton men skulle tycka det vore kul.
  Har läst alla kloka och bra svar du har fått så jag tar till mig det också :=)

  Tycker i alla fall dina foton är helt udnerbara och njuter alltid av det du visar här på bloggen.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Det er skønt at fotografere. Husk skarphed, hvis man ikke ønsker speciel effekt. Farver er også vigtige. Lys i ryggen er for det meste det bedste. Fang stemning. Kom tæt nok på.
  Undgå snuller i hjørnerne. Placer ikke i centrum. Se, se!! Venlige mente råd.
  Hilsen JetteMajken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Har jag gjort så många fel? Då kan jag bara drömma om att lära mig fotografera.
   Synd bara att ingen hade ett tips om hur man ställer in olika skärpa/ljus mm. i KAMERAN/Anja

   Radera
 13. Hej!
  Visst är det roligt att fotografera :)
  Jag är inte heller någon fantast av att läsa mig igenom mängder av sidor, men det kan vara vettigt att ändå läsa litegrann - bara man läser sånt som ger nåt...

  Jag har haft stor nytta av moderskeppet www.moderskeppet.se som har mycket gratismaterial, och för en liten månadsavgift får man tillgång till ofantliga mängder material I VIDEOKURSER! Informativa, fyra-fem minuter långa och precis om det där man undrar. Rekommenderas.

  Ska man ändå läsa kan den här sidan vara matnyttig. Tar upp olika begrepp och förklarar dessa - och tillämpningar - på lätt sätt. www.fotoinspiration.se

  Sen är det ju i ärlighetens namn så att mycket av bildarbetet nu sker i datorn. Förr i mörkrum, nu får man fixa själv med bilderna i bildbehandlingsprogram. Ett enkelt och gratis sådant är Picasa, finns att ladda ner på http://picasa.google.com/intl/sv/

  Du har bildseendet och vet vad du vill visa. Fortsätt på inslagen väg och stort Lycka till! :)
  /K

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan