torsdag 20 november 2014

"I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet. Gud sade "Varde ljus!"; och det vart ljus. Och Gud såg att ljuset var gott; och Gud skilde ljuset från mörkret.
Och Gud kallade ljuset dag och mörkret kallade Han natt. Och det var afton, och det vart morgon, den första dagen." (Första Moseboken (Genesis), 1 Kapitlet, SKAPELSEN)
Det finns lika många skapelseberättelser som det finns religioner. Jag valde just denna eftersom jag tycker att  berättelsen om ljusets tillkomst är alldeles underbar och  en del av den fostran jag har genomgått.

Detta lärde jag mig som barn. Kristendomsundervisning var obligatorisk och finska lärare var bekännande kristna för att få jobba som lärare i skolan. 
Men, "tyvärr", trots många väldigt duktiga och underbara lärare lyckades de inte "öppna mitt hjärta" för religionen. Jag är och antagligen förblir religiöst tondöv.
Men, trots det kan jag läsa Gamla Testamentet och uppleva en del texter som ren poesi.
Som Skapelseberättelsen.
När jag har läst de allra första raderna ur den "förstår" jag mörkret som något positivt - utan mörker inget ljus.
Det bästa med november är mörkret. Just nu, före julens ljusfest, tänk vad ett enda ljus lyser upp....
 Det är nu jag bryr mig om fönsterodlingarna. Tillandsia är epifyter
som jag ställer som dekorationer i orkidékrukor.

Fler bidrag i ämnet Det bästa med november hittar du på Blommig fredag 

19 kommentarer:

 1. Kristendomen är inget för mig heller, men precis som du som tycker om Första Moseboken (Genesis), 1 Kapitlet, SKAPELSEN, tycker jag om Selma Lagerlöfs berättelse om Julrosen. Den är helt underbar och borde läsas av alla. Har man läst den vet man allt om detta mörker ;-)))))
  Ha det gott ZZZ
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar tolkning av veckans tema du har gjort Anja.
  Gillar dina bilder också. Masdevallia var en ny växt för mig som jag blev tvungen att googla. Vacker!

  Natti, natti!

  SvaraRadera
 3. Flotte inneplanter lyser opp i mørketiden :-)

  SvaraRadera
 4. Godmorgon min vän!

  Här sitter jag i mörkret med laptopen i knät och dricker mitt morgonkaffe.Framför mig på bordet står ett ljus och visst är det så att ett enda ljus lyser upp och sprider värme :)

  Vilka vackra blommor det är på Masdevallian. Jag googlade oxå! Är de svåra? Eller som "vanliga" orkidéer?

  Ha en bra dag och helg!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen erfarenhet av denna orkidé. Dock läser jag att den är lätt. Återstå att se.
   Köpte den på Blomsterlandet för ett par veckor sedan.
   /Anja

   Radera
 5. Känner igen det där med den tondövheten, är nog lite tondöv på annat sätt också.
  På blombrädan skulle det behövas förnyelse, hoppas på ett par orkidéer som visar vilja med nya knoppar.
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Vilken spännande tolkning! Är också religiöst tondöv ( aldrig hört uttrycket men ska lägga det på minnet) men som du skriver kan man ta till sig vissa delar ändå.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 7. Känner som du inför kontrasten mellan mörker och ljus. För mig behövs båda. Precis som årstiderna. Bibeln kan man läsa som vilken bok som helst och ta till sig njutbara delar utan att köpa hela budskapet.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 8. Gillar din tolkning skarpt! :o)

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 9. Visst kan ett enda ljus lysa upp. Och så vackert ditt ljus är tillsammans med den vackra rosbuketten. Fönsterodlingarna är nog glada över november. Då får dom lite mer uppmärksamhet.

  Önskar dig en fin novemberhelg!
  /Anita

  SvaraRadera
 10. Himla bra skrivet, men ändå ... när jag tänker på alla skapelseberättelser kan jag inte undgå att undra – varför finns de egentligen? De flesta idag känner inte ens till 1900-talets första århundrade och verkar klara sig ändå.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee Ruben!
   Min erfarenhet av Sverige är att historia inte är ett ämne man prioriterar här . Det finns "inget" man behöver kunna efter Karl Xll. eller 1809....;-)! Skapelseberättelsen handlar mer om de existentiella frågorna än om historia, tror jag.

   /Anja

   Radera
 11. ai, sinäkin tykkäät Tillandsioista ;) Mullakin on muutama erilainen, eivät ole mulla kyllä kukkineet, mutta on ne silti mukavia :)

  SvaraRadera
 12. Ja det er sant - vi må ha mørket for å kunne riktig glede oss over lyset.

  SvaraRadera
 13. Så fint du beskriver ljuset och mörkret. Vad vore de utan varandra.
  Kom och tänka på ett Jehovas Vittne som knackade på och gärna ville prata om paradiset där det alltid är glädje. Kunde inte låta bli att kommentera med "Hur ska jag veta att det är glädje om jag inte har sorg att jämföra med" Fick inget svar på den frågan.
  Spännande växter även på fönsterhyllorna!
  Önskar dig trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 14. En fin betraktelse! Jag är nog också religiöst "tondöv" men jag gillar julen, mest för alla ljus som tänds, både levande och artificiella. Man får trösta sig med att det snart vändert och blir ljusare.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 15. Visst behöver vi båda delar. Att tända ljus gillar jag. Här finns det många:) Jag ägnar också mer tid åt blommorna inomhus nu...nu när jag inte kan vara ute i trädgården så mycket.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Vackert och så tänkvärt! Minns att jag läste barnens bibel en gångi tiden, väldigt spännande, men inte blev jag religiös för det. En bok inget mer men vackert är det.
  Ha det gott!//Ulrika

  SvaraRadera
 17. Ljuset behöver mörkret, glädjen sorgen. Tror jag. Det tillhör livet och är varandras förutsättningar, även om det inte alltid upplevs så när vi befinner oss där i dalen. Religion kan för någon vara absoluta Sanningar att luta sig mot. ett givet svar så man slipper ställa frågorna. Men religion kan - liksom en del annat - också vara en källa till tänkande, filosoferande, undringar och tvivel. Oavsett bok och berättelse. Inget facit utan en upptäcksfärd... Som inte behöver bära något namn eller tillhöra en kyrka.
  Ja, så tror jag. Utan att alls veta.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan