fredag 8 april 2016

                                       En trist vårdag
Kallt, regnigt och ogästvänligt. Idag blir det inget gjort i trädgården


Purpurbräckan breder ut ett mjukt täcke av bladknoppar på fuktig men väldränerad mark eller pryder klippskrevor. Den har sin utbredning på Lappmarkernas fjällkedjor.Hos mig har den precis börjat blomma. 


En invandrare från Iransk bergkedja Elburz. På ca 4000 meters höjd står den ut i hårda vindar, kyla, snö och en kort, het sommar. 
Tänk att den har landat på mitt berg och verkar trivas.Dock höll vårvintern/våren 2013 på att ta livet av den. 
Den har en bladpansar som är stenhård. Växtsättet kallas också för kuddformigt. Blommar, så som så många andra från dessa höjder vid snösmältningen. Hos oss blir det istället vårregnet som får den att blomma.

Androsace carnea x pyrenaica, en liten alpviva som blommar i krukan som jag satte den i höstas när jag började föröka den genom delning.

Ungersk tandrot har bildat en stor matta hos mig. I år planterade jag några "fjut" av svavelsippan(Anemone x lipsiensis)bland dem och hoppas att den kommer att trivas och sprida sig där. Har även kungsängsliljor där, men de är alltid rätt sena.


      Ha det gott och tack för titten!

8 kommentarer:

 1. Bellissime le immagini delle sassifraghe :) Complimenti!

  Un saluto e un buon fine settimana :)

  SvaraRadera
 2. Tandroten blir jag mer o mer förtjust i, har dock ännu ingen så stor tuva som du men förhoppningsvis blir den :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaks! Tråkigt när det inte fungerar som det ska. Vi har ofta strul med vårat bredband.
  Tur att du har Maja och en fin trädgård du kan ägna dig år då:) Kom att tänkte på dig och ditt berg när jag rensade sten slänten förra helgen. Kanske ska kan jag sätta mer växter där än bara taklök. Bloggen ger inspiration som sagt:))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Så nydelige blomster! Slike tidligblomstrende skulle jeg hatt noen av på berget mitt. Ha en fin helg, Anja! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 5. Dina små växter är underbara att se på.Var hittar du alla dessa små sötisar.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Purpurbräckan gillar jag verkligen! Inser dock att den typen av små godingar inte är något för Fagerdala trädgård som kräver rejäla tag!
  Laseroperationen igår gick bra men jag var halvblind hela kvällen då vi till råga på allt hade bokat in oss på Operan, Falstaff av Verdi. Musiken var fantastiskt!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilka fina växter du visar idag!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Ihana kukkapostaus taas.
  tänään olikin taas lämpimämpi päivä. Hyvää alkanutta viikkoa sinne teille ♥ ♥

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan