söndag 1 maj 2016

                                                Upp till kamp!

Ja, nu börjar kampen mot sniglar, liljebaggar och ogräs för att nämna några trädgårds"huliganer". Vårvärmen tog en paus i ett par aprilveckor och då blev sniglar och snäckor lite slöare, men nu sätter de fart!
Inte ens ogräset frodades riktigt som de brukar men nu får man beväpna sig med handskbeklädda flika händer, spade och och örnögon så att rätt växt hamnar i skottkärran.
                Min kamelia har blommat sedan januari. Först i källaren och från mars ute. Har tagit in den ett par gånger under tiden då det blev nattfrost. Annars har den fått stå ut i ur och skur vilket den uppenbarligen har gillat.


Installationen Dark Forest har fått tillskott av pensén 'Molly Sandersson' - very dark indeed ;-))!

Roligt namn på Allium ;-)


Nu skimrar det i rabatterna av vackra bladutspring!

För att göra grovgörat lite roligare så får man passa på att leka...;-))

          Önskar Alla en fin 1 Maj!

10 kommentarer:

 1. Så trevligt att se att våren är på väg till Göteborgtrakten!
  Ha en trevlig 1:a maj!

  SvaraRadera
 2. Mmm jag tillhör dem som tycker att ogräs rensning är ren avkoppling. Däremot så fullkomligt avskyr jag sniglarna. Urk!
  Önskar dig en fortsatt skön helg :)

  SvaraRadera
 3. När jag läste om din Kamelia så fick jag lust att sätta ut min.Tror jag ska göra det.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar Kamelia! Ja nu får vi ta det onda med det goda, värmen vill vi ju ha :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Vilken snygg Kamelia!!
  Jag ägnade ett par timmar i eftermiddag åt ogräsrensning och det gäller att ligga i nu. För precis som du säger så är det som att allt vaknar till liv på allvar nu och det gäller ju även ogräset. En fördel är att det fortfarande är ganska tomt i rabatterna så ogräset är lätt att hitta. Och när jorden är fuktig går det lite lättare att rensa.
  Jag tillhör dem som njuter av att rensa ogräs, jag gillar att det blir fint och så kommer man så nära växterna på något sätt :-)
  Önskar dig en fin ny vårvecka!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Kamelia! Johan vill gärna ha kamelia i orangeriet men jag vet inte vad den säger om sol hela dagen?
  Så skönt att det inte regnar hos dig! Har förstått att ni fått lite väl mycket av den varan under april.
  Du var snabb med färgförslag - och mycket bestämd! Det blir nog så också. Jag får ge mig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen "hit" med sol hela dagen!! Svalt och mycket ljust men inte sol. Kamelian är en bergsväxt och kräver både hög luftfuktighet och mycket ljus - utan sol. Dessutom vill den ha en pH runt 5, d.v.s. surt.
   Den bildar knoppar redan på hösten och kräver då en temperatur runt 9-13 grader. MIn kamelia har jag bland rododendron efter blomningen. Där är rätty svalt även på sommaren. Om det behövs planterar jag om kamelian efter blomningen. Man får helt enkelt kolla om krukan är fylld med rötter. Om jag byter jorden vattnar jag den med kalkfritt vatten utan näring. Om jag inte byter jord häller jag några droppar kalkfri näring i bevattningsvatten som jag vattnar med varje gång. Jorden får aldrig torka ut.
   Ja, det blev ett rungande "ja" till det tredje förslaget. Men, det är ju inte jag som bestämmer hos er och jag är inte heller någon designguru som vet och kan. De andra förslagen kan ju också bli fina när allt är klart - fast alla växter bli så vackra mot en grå bakgrund. Du kan tänka dig så fint silver och blått blir mot den milda bakgrunden.
   Ha det gôtt!

   Radera
 7. Ihana taas katsella sinun kukkia.
  Iloa päiviisi ♥ ♥

  SvaraRadera
 8. Hej där!
  Det verkar som om vårvärmen är på g. Tänkte på dig idag när jag planterade om fuchsior och krukade in växter jag grävt bort. Har ingen kamelia men de lusiga pelargonerna som stått i badrumsfönstret hela vintern fick flytta ut för ett par veckor sedan och det verkar som om lössen gett upp och försvunnit. Det har nog varit för kallt för dem även om plantorna fått täckning när det varnats för minusgrader.
  Sniglar har jag sett en del men snäckor har jag i massor. Det bli till att gå ut och plocka men först får det bli lite varmare.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Hej Anja! Har precis kommit in efter min morgonrunda, som vigdes mestadels åt sniglar och numera även snäckor. Igår kväll hade jag rekordskörd i det fuktiga vädret, jag har nästan aldrig varit med om så mycket småsniglar. Så det blev en rivstart, kan man säga.
  Mina kamelior har varit ute nästan hela vintern, men kommer inte att blomma i år. Bladen är blanka och fina så de mår bra, men ingen blomma. Just den här rosa fyllda som du har är så vacker! Vilken lycka! Kamelia är så ståtlig så man nästan vill nypa sig i armen när man lyckas behaga dem.
  Jag gillar ju Dark forest också, (även gjort installation och inlägg, lite också på uppmaning från dig), hjärnan går på högvarv i letandet efter lämpliga växter. Jag tror det blir svårare längre fram på säsongen, men det tar vi då. Jag kan jag alltid tjuvkika hos dig. Förra helgen skaffade jag mig ett bord på loppis som jag nu ska göra i ordning och "installera" och inreda vid skogskanten. Det ska bli kul. Vuxenlek.
  Ha det gott!
  Marta

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan