söndag 9 april 2017


Vad vet du om "Livet som växt"?
"Tidigare forskning visar på människans generella oförmåga att uppmärksamma växterna i sin omgivning. Det anses ligga i människans natur att ignorera växtvärlden och att uppfatta den som en grön ridå. Problemet är att denna ridå är basen för allt liv på jorden"

"Livet som växt kan förefalla statiskt och tyst. Men aktuell forskning visar att växter ofta har ett både komplext och socialt liv. Utställningen Beyond Plant Blindness i Botaniska trädgården i Göteborg vill på ett konstnärligt sätt belysa just den frågan och öka förståelsen för växters liv. Utställningen är en del i ett pågående forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, lett av docent Dawn Sanders vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession."
                  
                    Utställning i Botaniska vill skapa förståelse för växternas liv

Vi kan namn på våra växter, vilket gör att växterna har blivit "individer" med specifika behov. För oss som odlar är inte växtligheten en grön ridå. Vi känner till hur viktig växtligheten är för allt liv på jorden. Men, jag har inte läst ännu forskningsprojektet Beyond Plant Blindness: Att se växternas betydelse för en hållbar värld: Ska läsa den ikväll och hoppas att jag inte är en skrytgumma som tror sig veta...
 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚De ljusa blommorna i bakgrunden heter ,vårstjärna Chionodoxa forbesii 'Pink Giant', de blåaktiga bollarna är förstås bollvivor, Primula denticulata och stor nunneört , Corydalis solida 'Beth Evans' syns bäst i översiktsbilden även om nunneörten finns även i andra kulörer.

Mattan med ungersk tandrot syn som en rand längs bak på översiktsbilden.

Vit bollviva

Lyckligtvis har en vitblommande nunneört tagit plats.

20 stycken olika sorters luktvioler ståtar med sina söta skyltar! Jag är helt överlycklig att för en gångs skull ha ordentliga skyltar. Nu börjar mina små älsklingar dyka upp! Så spännande! Det är första våren som jag har dem planterade så här.
Grannens naturdamm gränsar till vår tomt. Dit anländer varje år ett andpar för att häcka.


I perennrabatter börjar det sprakande livet visa sig. Aklejan nederst är en variegerad form med rosa blommor. Gillar inte den kombon så att bladen, de oerhört vackra, får ståta utan blommor (så grymt av mig!)

  Inbillar mig att växtvärlden är för mig mer än en grön ridå!


                   Ha det gott och tack!

13 kommentarer:

 1. Igjen, imponert over din kunnskap om planter. Skjønner at jeg må være på jakt etter duftfioler:-)
  Ellers skulle jeg gjerne hatt et slikt teppe av ungarsk tannrot.
  Nå er det luking som står på programmet her.
  Ha en fortsatt fin påske.
  Eirin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt otroligt att jag skulle impa å någon med mina kunskaper. Den enda, bergfasta kunskapen jag har är läskunnigheten ;-)
   Här har ogräset inte börjat härja ännu.

   Radera
 2. Vilken fantastisk matta av ungersk tandrot! Är det den som syns i bakgrunden på bild nummer två också?
  Jag är glad att växtvärlden för mig är mer än bara en grön ridå och jag är oerhört tacksam över att jag har fått möjligheten att ha en trädgård där jag kan få utforska och njuta av växtligheten på riktigt nära håll!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Även en fattigpensionär kan unna sig en äkta matta...;-)

   Radera
 3. Vilket trevligt - och klokt tema som Botaniska valt att
  lyfta fram. Jag har en inte alltid behaglig känsla av att människor får ett allt längre avstånd till naturen och allt levandes existens. Naturanalfabetism kanske man kan kalla det. Och om vi inte förstår sambanden är vi inte heller bredda att vårda och skydda den levande naturen.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Botaniska är ledande när det gäller mycket och ansedd i hela världen och en av de främsta i Europa.
   Naturparker, djurparker och botaniska trädgårdar både ute och inomhus börjar bli väldigt viktiga kunskapskälla för människors förståelse för naturen och dess villkor.
   Jag tittade på ett norskt program häromdagen i tv som belyste vildrenarnas villkor i Norge. Alla var för renarnas bevarande men ingen ville kompromissa om sitt fritidsboende i områden som är livsviktiga för dessa skygga klövdjur. Och så är det med mycket. Jag märker att många trädgårdsägare talar rätt varmt om naturen och handlar själva ekologisk mat. Men, när det gäller den egna trädgården är man inte beredd att avstå från giftbekämpning av skadeinsekter....

   Radera
 4. Vilket bra inlägg och vilket intressant tema av Botaniska att ta upp! För mig är växterna inte bara en grön ridå, dom är livet. När jag ser dina bilder blir jag bara lycklig. Vilken fantastisk matta av ungersk tandrot. Och att få vara granne med en naturdamm, vilken lycka. Och jag måste säga att aklejan med variegerade blad är något av det snyggaste jag sett. Förstår att du tar bort blommorna, ibland måste faktiskt bladen få spela huvudrollen.

  Du frågade mig om vilken kamera jag använde. Jag skrev svar hos mig imorse men om du inte ser det så svarar jag även här hos dig ...

  Jag har en Canon EOS 550D. Objektivet som jag använde när jag fotograferade blåsipporna är mitt Canon EF 100mm f/2,8 USM Macro (det är det jag använder till alla mina macrobilder). Som ”allroundobjektiv” använder jag det som följde med kameran, Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 med bildstabilisator.

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du blir "lycklig" av mina bilder är ju helt fantastiskt med tanke på hurudana bilder du tar själv. Men, jag förstår hur du menar ;-)!
   Kollade din kamera på Media Markt och den ligger utanför min budget. Köpte alldeles nyligen en ny själv och jag borde kanske kunna ta bättre bilder, men jag är en "idiot" och har noll tålamod med det tekniska. Det är kanske så enkelt att du är en bättre fotograf, rätt och slätt - oavsett kamera :-)!

   Radera
 5. Någon grön ridå är min trädgård och växterna inte, inte för mig i alla fall :) Den är ett andningshål och växterna är som mina "barn" i alla fall en del av dem :) Att ta del av andras bilder och kunna njuta av alla dessa underbara blommor under olika tider på säsongen är rena friskvården :) Din tandrotsmatta gör mig grön av avund ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag riktigt mallig! Aldrig någonsin har någon sagt att man kunde avundas något i min trädgård - förutom att jag har mitt berg ;-)

   Radera
 6. Tycker också att tandrotsmattan är avundssam. Men allra mest tänker jag att jag upplever dig som en person som absolut ser sina växter och att inget blir 'bara' en grön vägg.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.Så är det nog. Har alltid sett växtligheten - redan som litet barn.

   Radera