måndag 10 april 2017                      
                                             

                                       Städar rabatter
             som jag antar att även många andra gör.
När höstens och vinterns döda barr, kvistar, löv och annat gammalt och visset ligger på jordytan tycker inte jag att det är så snyggt i min prydnadsträdgård. Än så länge är det inte så tätt mellan de uppstickande grödorna och då kan växterna nästan försvinna ur synen bland en massa bråte. Men, för att inte arbeta bort värdefull förna lämnar jag kvar det mesta och föser ny, "snygg", jord ovanpå. Alltså mitt sätt att städa ute ;-). Ibland blir det påsjord á la 5 för 100, ibland välförmultnad hushållskompost som "matta" över det gamla.
I naturen däremot, när blåsippor tittar upp bland bruna löv är det väldigt vackert. Skulle jag ha ett enhetligt, brunt lövtäcke och vita eller blå sippor kikade upp skulle jag lämna det täcket ifred tills sipporna blommat över. Men i min trädgård ser de ostädade rabatterna bara ut som just ostädat.
Ostädat och "städat" - eller ett sätt att sopa under "mattan"...;-)

Vitsippsrutan är nästan ensam ännu i en rabatt.

Den här hundtandsliljan är så ny att den har inte hunnit få "barn", utan blickar över sin nya tillvaro med viss försiktighet...

Undrar om inte denna heter 'Baby Doll'            Önskar alla trevliga trädgårdsstunder!


9 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk tid ni har just nu! Här är det fortfarande snö i planteringarna, bara ngn liten förskrämd krokus intill husväggen vågar sig upp. Rhododendronsticklingarna från dig växer och frodas inomhus än så länge. Det har varit en fröjd att titta till dem varje dag. Nu gäller det att hitta bra växtplatser för att få dem att överleva även utomhus så småningom.
  Ha det skönt i trädgården!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rododendronen lär inte bli några problem i ditt klimat heller - de har ju sina "rötter" i bistra klimat.
   Jag är väldigt glad åt att slippa snö så här dags på året...!

   Radera
 2. Härliga bilder från din vårträdgård. Här försöker jag hitta hundtändssorterna 'Snowflake', 'Charmer' och ssp. niveum från olika beskrivningar och bilder. Det är inte så lätt men nu tror jag att jag fått rätt skylt på rätt grupp.

  Gillar sättet du städar på :)

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lite "naturvridet" att släpa bort organiskt material från planteringarna :-)

   Radera
 3. Vilket bra sätt att städa på.Det knepet ska jag ta till mig.Fast i år kommer det ta lång tid innan jag får städningen klar.Handen sätter käppar i hjulet för mig.Beställt telefontid med läkaren som opererade mig Men det blir inte förrän i Maj. Så söt den är din lilla barnlösa Hundtandslilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men herreje! Har du inte sluppit handeländet ännu??? Så jobbigt för dig!

   Radera
 4. Här är en till som sopar under mattan! Suveränt! Kan inte glänsa med några rariteter men gläds över alla "vanliga" vårblommor som tittar upp en efter en. Just nu är det scilla som slår ut överallt. Ringer dig om hur jag ska gå till väga med plantorna jag ska skicka till dig, de ser lite eländiga ut.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag/vi rensar o släpar bort men det läggs ju i kompost så om ett tag har det blivit fin mylla som återbördas till rabatterna :) Nu är det som att lyfta på locket till en godisburk när man lyfter bort det gamla och döda, helt plötsligt ser man en växt som man hade glömt att man hade :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder! Äntligen börjar blomma ge sig upp ur jorden och nu kan man äntligen börja arbeta i trädgårdarna på riktigt! Tack för trevlig läsning! :)

  SvaraRadera