tisdag 5 september 2017


                                                           
September är i sin linda ännu
Tänk om man vågade drömma om lite "sensommar"-värme i ett par veckor?

Annars från trädgården intet nytt skulle jag vilja utbrista. Blommorna slår inte ut,eller inte alla åtminstone, grönskan väller över alla gränser (har lagt av att rensa ogräs till exempel - ingen idé - nästa dag börjar det redan grönska i gångarna). Och allt detta beror förstås på ett evigt regnande.
Växthuset börjar leverera äntligen och vi har haft på värmen på nätterna under hela sommaren!
Men, jag kan rapportera att pistillsjukan har jag sluppit och spruckna tomater lika så. Detta sätter jag på värmets konto. Så här har vi aldrig gjort förut. Men, när värmen stiger alltid fort på dagen och nätterna är förhållandevis fuktiga och kyliga så blir temperaturväxlingarna mellan dag och natt för stora. Tomaterna gillar det inte.
Jag upplever att det är mörkt dygnet runt och mina blåa blommor syns knappt i dunklet.
Det är lika bra att satsa på nästa sommar ...;-)även om det finns lite att visa även nu, trots den "uteblivna" sommaren ;-)

Kan man annat än älska en kämpe som denna. Ute hela sommaren och blommar som bara den!

Vit flox. Har inget namn på den. Doftar så gudomligt gott!

Ibland "förstår" blommorna hur de ska posera utan min inblandning


Frilandshibiskus, Hibiscus syriacus 'Blue Bird' blommar hej vilt och blommorna ser faktiskt lite vilda ut

                                         Knippgentiana, Gentiana asclepiadea, ser lite lat ut:                  "Äsch! Orkar inte slå ut ordentligt". 

Hängfuchsia, Fuchsia 'Annabelle', har blivit mycket illa behandlat. Bortglömd långa perioder, men titta!  Det är vädrets förtjänst att den inte har torkat ihjäl.


Amerikanska blåbär. Namnet har jag tappat för länge sedan. Börjar mogna så smått

Pillerfikus Ficus deltoidea, en rumsväxt, har trivts bra ute hela säsongen

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum. Den växer på viltstaketet mot skogen. Så stora blommor som denna ex. har, har jag aldrig sett.

Viola 'Molly Andersson'. Har klippt bort en del rankor på plantan som nu får "glänsa" i ett glasfat.

Felis domestica 'Maija' ;-)

Höspensé från en gardencenter! Jättekul!

Tomaterna mognar bra - lite åt gången, vilket jag gillar. Av de små gör jag "soltorkade" tomater i ugn. Fyller på burken med marinaden pö-om-pö.


   Önskar alla en fin september! Ha det gott!

16 kommentarer:

 1. Ja ,herregud så det har regnat . Nu får det snart vara nog. Konstigt ändå att tomaterna mognar alls, men pö om pö är bra tycker jag. Det där Felissläktet är jag bekant med, fast vi inte har någon katt mer finns alltid en annans katt här på våra dynor. Din Maija verkar ha det bra hemma, behöver inte gå någon annanstans.
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Maija är riktigt hemmakär och lämnar trädgården ytterst sällan och då för ett litet äventyr i skogen eller i grannens vedhög där det finns många möss. Tänk om hon kunde låta bli att ta dem hem också ;-) Maija har ju sitt förflutna dold i dunkel så att hon vet att uppskatta regelbundna måltider och oändligt mycket kärlek. Hon har äntligen slutat att anfalla mig när jag klappar henne. Nu gillar hon det.

   Radera
 2. Ja nu är det slut på växter att vänta på. Det som finns nu är denna sommars resultat. Höstfärgerna kommer ju så småningom förstås. Du har ju många fina blommande växter fortfarande. Krukorna hjälper till att hålla det igång.
  Har också en vit flox som doftar men har inget namn på den heller. Kanske finns det många vita som doftar?
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett antal blommande växter hoppas jag fortfarande på att få se slå ut. Skulle det inte ske så kan jag bara konstatera att det är första gången i den här trädgården.

   Radera
 3. Nog poseras det fint i din trädgård, regnandet till trots. Här är tomaterna jättefina utan extravärme än så länge, men stenmagasinet under växthuset är rätt bra på att ladda upp värme under dagen:-)
  Sliter med fb, herregud sån tid det tar att försöka klura ut hur det fungerar...
  Kram

  SvaraRadera
 4. God morgon Anja!

  Nog är det sorgligt oavsett om det regnar eller torkar bort. Vi som älskar trädgård investerar så mycket förväntningar inför kommande säsong under vinterhalvåret och så kommer besvikelsen, inte över enstaka misslyckanden för det är vi vana vid men när det hela blir en kamp så orkar man hålla sig för skratt.

  Jag tycker mycket om september i trädgården, oftast har regnet då kommit (inte i fjol) och solen bränner inte lika ihärdigt längre, daggen fuktar marken på nätterna och så har jag ju min underbart vackra höstljung som lyser upp.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots vårt berättigade missnöje med vädret så kan vi ändå glädjas åt att inte drabbas av orkaner som den som nu är på väg i Karibien: "The Beast" Irma med uppemot 80 meter per sekund...att se allt man äger och har bara försvinna...Undra vad som måste hända innan världens alla ledare inser att nu måste man agera - kraftfullt.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xyelx/orkanen-irma-okar-i-styrka--pa-vag-mot-de-karibiska-oarna

   Radera
 5. Hej Anja!
  Du har mycket som är fint, den vita höstfloxen blommar hos mig också. Den enda floxen som ser fin ut, de andra ser risiga ut. Tomatplantorna i växthuset har jag kastat ut, och de som stod utanför har flyttat in. De har många kart, som jag hoppas mognar. Gurkskörden blev inte vad jag väntat mig, men det får bli nya tag till nästa år.
  Ha det fint/Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här sommaren lämnar övrigt att önska för många. Vilken tur att du hade utetomater som fick flytta in :-). Mitt tips, som funkar i alla fall hos mig är att när tiden är inne för stängning av växthuset skördar man de gröna tomaterna, förvarar i papperspåse i mörkt och svalt och tomaterna mognar allt eftersom.

   Radera
 6. Hej Anja! Det var ett tag sen sist och av vad du skriver förstår jag att det eviga regnandet hos dig har fortsatt. Uscha mej! Tänker att den "söta blomman" Felis domestica 'Maija' inte heller uppskattar blötan även om hon ser väldigt nöjd ut på bilden. Vackra bilder visar du i alla fall, vädret till trots. Frilandshibiskusen gillade jag skarpt.
  Kram Anna-Karin

  P.S. Har du fått kontakt med trädgårdsägarna du frågade om? D.S.

  SvaraRadera
 7. Tänk va olika det kan vara, på västkusten har ni nästan regnat bort i sommar medan vi på ostkusten har upplevt raka motsatsen.
  Frodigt och fint är det hos dig!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. I know there will be many difficulties and challenges but I am determined to do it. If it does not succeed then it will be a lesson for me as well
  catmario4.com

  SvaraRadera