lördag 9 september 2017

                       
                                                  TRENDER!
Ingen i min vän- och bekantskapskrets säger sig gilla trender. Trender bland "tänkande" och kultiverade anses som något ytligt.
Det absolut vanligaste kommentaren jag hör i dessa sammanhang är: "Jag följer inga trender". Man säger det med liten aning av förakt i tonen så att de som gillar trender ska förstå att de är utan kultur och förfining.
För mig berättar trenderna inom alla områden om min samtid.
Höstens inredningstrender t. ex. går i kontrasternas tecken. Jag tolkar det som att vår kultur präglas också av stora kontraster. Det finns inte längre en nationell, enhetlig kultur, som "alla" ansluter sig utan motsättningarna/kontrasterna är större än kanske någonsin i modern tid?
Att gilla trender betyder inte att man följer alla modets nycker eller detaljer. Eller ratar det man tycker om bara för det är "ute" för tillfället.
För mig betyder det att jag låter mig inspireras av nya/nygamla strömningar. Det är naturligtvis inte så att jag förändrar min trädgård eller hem efter vad som är modernt för ögonblicket, men jag tar till mig intryck. Jag låter mig påverkas lite i en ny soffkudde eller bordslöpare. Det inspirerar och piggar upp mitt ibland lite trötta jag :-)
Just nu vill jag också få till det på "blomrikt och antikt" sätt på showbordet i Krukträdgården. Kan trösta mig med att gamla, slitna och antikar prylar har jag redan, men tack vare denna usla sommar får jag nog fixa "blomrikt" från en gardencenter ;-)
Höstens färger tilltalar mig mycket: naturfärger/-material, rostbrunt, senapsgult och varmrosa. Dessa färger har jag redan i trädgården. Inomhus fick soffan ett par nya kuddar och ett sidobord en ny löpare.  
Men, den allra viktigaste och mest betydelsefulla trenden är att återvinna! Där har loppis  mycket att erbjuda. Glamourösa modeskapare använder skräp som havsvågorna för i land för att omvandla det till klädesmaterial och kreationer!. 
Den trenden måste även den mest akademiska kulturtanten gilla :-))!Blommorna från trädgården och gräddkannan från svärmor.


Gammal tillbringare och en splitterny vas. Kontrastrikt.


För mig nya färgkombon som jag tycker är fina, men skulle kanske inte kommit på det alldeles själv att ha innne§: rost och grått. Ändå använder jag dessa färger i trädgården.

Bordslöparen är ny. Allt annat fanns redan innan. Det gäller att se nya möjligheter med gamla prylar/växter och de får en ny karaktär.

Den här vidjehortensians färg och blomform älskar jag!
Hydrangea arborescens  Invincibelle ('Ncha1') En av höstens modefärger dessutom ;-)

                    Klippståndis. Ligularia dentata


Hortensians färgprakt 

Höstanemonen, Anemonen hybrida 'Whirlwind'

Dvärgrutan har blommat oavbrutet från tidiga våren fram till nu.
Jag odlar den i en lite urna och förvarar den frostfritt för att få igång blomningen tidigt.

Medan jag har formulerat detta inlägg har maken utfört det ständigt supertrendiga: plockat svamp! Nu ska jag laga bl. a. tapenade á la Anja.
              
      Ha det alldeles förträffligt härligt!
(Glöm inte att kolla på höstens härliga trender inom trädgård, inredning och mode. Inte som ett kommersiellt fenomen utan vad kan de berätta om vår tid. Och för sjutton bödlar! Köp en liten ny innepryl - kanske från loppis ;-)!Humor är alltid trendigt :-)) 

12 kommentarer:

 1. Jag gör som du, tar till mig vissa delar av trender som jag gillar och mixar det med "min" stil :) Älskar att blanda gammalt o nytt, loppisar o antik/kuriosaställen besöker jag gärna :) Din vidjehortensia blev jag väldigt förtjust i, gillar gammalrosa :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidjehortensian har varit helt makalös med sin blomning trots vädret. Dessutom klippte jag av ett par blommande kvistar i somras som fått stå ute som snittblommor i en vas. De står fortfarande fräscha och fina.
   Ja, det är nog så man ska använda trender låta sig inspireras och ta den delen som passar en.

   Radera
 2. Härliga tankar och fina föremål i dina bilder :) Har varit och är trensmotsträvare när hela min omgivning går i trendens tecken - svarta blommor i trädgården till exempel. Jag skapar min egna antitrend. Ler när jag ser att grått är färgen i inredningen.. Det började jag använda för 10-15 år sedan. Så lagom trendigt, otrendig är nog grejen tänker jag. Och framförallt - vad VILL jag :) Men att se dem som uttryck för något absolut :) Och om de inte fanns hade den rosa skjortan jag provade igår med sina 80-tals influenser inte ens funnits :-))

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man dras med trender antingen som "anti" eller uttryck för tiden.

   Radera
 3. Visst påverkas man av trender. Vissa tar man till sig medvetet eller omedvetet. Nu har det varit mycket Hortensia både i tidningar, bloggar och på insta...och jag ska till Plantamrknade och ...titta efter en idag.
  Påverkad..ja, troligen:)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hortensia"trenden" gillar jag. Särskilt en trist höst som denna.

   Radera
 4. Klart att vi påverkas av trender, vare sig vi vill eller inte. En fördel med trender bland växter är ju att det kan komma många nya sorter eller förbättringar av växter som är inne. Det vidgar utbudet. Loppistrenden, eller second-hand-trenden, hoppas jag håller i sig länge.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad vore trädgårdsväxtvärlden vara utan nya sorter och arter?

   Radera
 5. Klokt om trender! Förakt är aldrig bra, bara destruktivt. Kanske också dags att attackera föraktet mot Kulturtanten!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Trend eller inte... I trädgården är jag totalt otrendig om jag inte kopierar dina trendiga idéer från Krukträdgården såsom Forrest Garden, eller nåt!

  Inomhus har jag ett annat tänk! Har gått ifrån vitt, vitt till mustiga färger sen flera år tillbaka. Koppar, mässing, stål, gamla mörka antika skänkar och givetvis Gröna gärna lite ärgade färger!
  Men när jag såg på TV:n häromdagen ifrån Formexmässan så är min helt otrendiga stil på väg att bli supertrendig :D

  Så trendig eller inte! Snart är jag ivf :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee Veronica! Mitt, gamla hem håller visst också på att bli trendig ,-) - för att inte tala om mig själv ;-)- nästan antik med lite nytt ibland på kroppen..;-)) Wow! Det roliga är att bara man gör som man själv tycker om så blir den förr eller senare het;-)!

   Radera