onsdag 13 september 2017

                                                                 

                                                    HÖSTELEGI
         
 Det har varit "höst" alldeles för länge i år i mina trakter. Hösten, som normalt är en av mina favoritårstider har blivit en efterhängsen, oönskad "kompis", som man gärna överlämnar till någon annan.
Att ha växthus i detta läge har varit  trots allt en liten tröst. Därinne kan jag glömma de hårda vindarna en stund,och regnets smatter blir endast till en pikant effekt mot glastaket. Samtidigt har jag känt mig som en miljöbrottsling eftersom vi har fått ha på värme varje natt, hela sommaren för att rädda skörden därinne! 
                    Denna höst har även varit en sanslöst rikt matsvampår. Så rikt att även barnbarnets restaurang får sin beskärda del att hushålla med (han äger inte stället men jobbar där som kock).
                    Mitt inlägg handlar inte om gnäll utan ren och skär förtvivlan. Aldrig någonsin har trädgården sett så eländig ut som nu. 
Ogräset frodas i gångar och rabatter. Allt är halt av alger. Svamparna, de skadliga och oätliga frodas. Och, det värsta av allt- jag vill inte gå ut. Vill inte huka mig vid vildvuxna rabatter i regnet. Jag är så förtvivlad trött och less. Samtidigt har jag enorm längtan efter att få göra det höstfint i trädgården, men det är en bortkastad längtan. Ovädren kommer att avlösa varandra enligt SMHI.
Ja inser att detta inlägg är en klagovisa och gör ingen människa glad. Men, så ser det ut och så här känner jag, även om det alltid sitter i mig en liiiten ljuspunkt som aldrig, någonsin lämnar mig helt - hur hopplöst det än verkar.
Nu har jag tid att ha det höstfint inne istället, t. ex. ...:-) Alltid något ;-)
Sparrisbönan 'Red Noodle' har äntligen börjat leverera. Bönorna är ca 50 cm långa. Jag wokar dem.


I söndags var det sol i några timmar och då var jag ju bara tvungen att föreviga sol och skugga på väg ner till växthuset. Så här ser det inte ut idag...:-(

Grönmassan är frodig. Några äpplen blir det trots den kalla perioden i våras. Äpplet heter 'Rödluvan'. Ett jättegott höstäpple. Viltstaketet mot skogen gör det möjligt att odla både äpplen och andra grödor, så begärliga för skogens vilda djur.

Den här vattenreserven brukar jag få fylla på då och då. Dock inte i sommar. Den har varit välfylld hela augusti fram till nu utan min medverkan.

Konvaljbusken brukar skicka några doftpuffar i vackert väder, men nu får jag trycka näsan i för att känna konvaljdoften.


Höstanemon som har trivts i min vilda rabatt. Rätt snygg ihop med kornellen med höstfärg och röda grenar. Två mycket anspråkslösa växter som trivs i princip i vilka förhållanden som helst.

Kanadaviolen är högre än någonsin - ca 50 cm - och blommar med enstaka stjälkar. Som ett ljus i mörkret...

En och en annan stjärnflocka blommar också. Det har hänt förr om åren att jag har varit väldigt trött på denna rätt invasiva växten. I år känner jag bara tacksamhet...

Skogsaster gillar vädret uppenbarligen

Dvärgcyklamen stormtrivas! Ruggen blir bara större och större och blommorna står sig hur länge som helst. En fingervisning hur den vill ha det.

Undrar om det är lönt att längta till våren? Äsch! Jag tar julen först ;-)

Ha det gott!
4 kommentarer:

 1. Inte konstig att du känner så ibland, det har man rätt att göra. Men det jag ser av bilderna så ser det fint ut!
  Jag har bara jobbat och jobbat och inte hunnit med att följa dej, vilket jag gärna vill (nu är det jag som klagar!), men nu ska det bli lite lugnare och jag har mycket att ta igen.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhe. Bilderna är ytterst selektiva ur trädgårdens olika motiv, vilket jag tillskriver den positiva sidan av mig...;-)!
   Ja, ibland tar IRL över och då får den virtuella stå åt sidan :-). Jag är inte så aktiv själv trots att jag inte har så mycket att göra :-)!
   Jag är så glad varje gång jag "ser" dig här!
   Radera

   Radera
 2. Det kan vara skönt att få klaga av sig ibland:) Jag har inte ens gått ut till växthuset när det regnat här, fast här har det mest varit skurar från och till. Har inte börjat med att göra höst fint än för alla Pelargoner och sommar blommor står kvar ut än. De får stå kvar ett tag till.
  Fina bilder från dig. Höstanemoner borde jag skaffa mig!
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Merja! Ja, det lönar sig att klaga ;-) Vädergudarna fattade vinken direkt och skickade sol i hela fyra timmar idag ;-)
   Höstanemoner är fina och det finns väldigt många sorter att välja mellan. Höstblommande växter tycks ta sig bäst om de planteras på våren. Just nu säljs blommande exemplar av höstanemoner, vilka kan vara svårare att etablera än vårplanterade. När jag har köpt blommande ex.på hösten har jag grävt plantan med krukan i rabatten. Tagit upp på våren och planyterat på riktigt. Det har funkat hos mig. Vet inte om det har bara varit tur.

   Radera