torsdag 5 oktober 2017
                                                             Oktober i
         Göteborgs botaniska trädgård 
Medan jag förbereder ett annat inlägg, som tar lite tid att få ihop, vill jag påminna om att i Botaniska finns det mycket att se och uppleva även oktobermånad.
    Besök Begoniaväxthuset och se hur underbart
begoniorna blommar (Begonia fischeri; Bild från Botaniskas hemsida)


eller besök pumpakavalkaden (Bilden är från Botaniskas hemsida).


Nu ska det vara ett par lite finare dagar även i min egen trädgård så att jag hoppas kunna ta någon bild som visar på annat än elände.

Hos mig har rosen 'Coral Dawn' kämpat emot stormar, regn och kyla med den äran. En sådan här kämpe blir för en liksom lite extra kär.

Liten basunlilja gläder mig med en tredje blomning i år visserligen med bara en blomma åt gången.

Vet inte säkert om denna rönn är liten pärlrönn, Sorbus koehneana, men mycket talar för det - bland annat att jag har fått den av Peter Korn för ett antal år sedan. 

Nu är det höst och trädgården förbereder sig för välbehövlig vila.
Själv försöker jag blicka framåt och hoppas att få uppleva en "riktig" sommar...kanske nästa år...

                    Ha det gott!
18 kommentarer:

 1. Underligt att en lilja på samma (?) lök kan ha så olika blomning, men det är bara att tacka och ta emot. Coral Dawn är ljuvlig och lika tapper som sitt syskon New Dawn, kanske.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste kolla i krukjorden. Där finns kanske mer än en lök?
   Hörde någon som "klagade" på New Dawn att den är tråkig och blaskig i färgen och inte så blomvillig??? Ingen aning - har ingen själv. Men denna Coral Dawn kämpade hårt i 10 -12 år innan den fick till det och blev en riktig klätterros för tre år sedan. Den är van att kämpa ;-))!

   Radera
  2. Har New Dawn och gillar den skarpt även om färgen är blek.
   //Helene

   Radera
 2. Tänk om man bodde nära Göteborg och kunde besöka botan. Har varit där ett par gånger och det har varit njutbart.

  Roligt att din Coral Dawn är så fin. Ser att du nämner New Dawn i din kommentar. Den har jag och jag tycker inte att den är blaskig i färgen, däremot är den inte speciellt blomvillig hos mig och den fryser alltid ned. Har funderat på att ta bort den men så njuter jag alltid av de ljusrosa blommorna (även om dom är få) som gör sig så fint mot klematis Södertälje att den får vara kvar. Kanske den tar upp sig precis som din Coral Dawn gjort. Ser att den kämpat i 10-12 år.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om du bara visste hur många gånger jag har varit på väg att gräva upp eländet - alltså så som min C.D. var det första decenniet. Och jag överdriver inte. Tänkte precis som du, när den väl fick ett par blommor att de är ju fina även om de bara var några få och rosen i övrigt såg "maläten" ut. Nu är det helt annat. Den växer på höjden och på bredden och blommar så otroligt snällt med näst intill -massor av blommor.

   Radera
 3. Ibland så "tröttnar" man på vissa växter av speciella skäl. Just nu har jag återvänt till det jag var trött på (beroende på taggarna) när vi flyttade hit för nästan 15 år sen; Rosor!
  Det finns fler skäl men det första är att dom inte gillar torka (man skulle kanske satsat på bara såna växter här), att dom vid torka har så lätt för att bli angripna och att dom inte är speciellt snygga i bladverket så här års.
  Sen har vi nästa växt som jag tidigare älskade och hade massor av: Liljor!
  Alla är numera helt uppätna av liljebaggar trots att jag verkligen försökt ta bort dom äckliga krypen. Men invaderas trädgården av tusentals är det inte så lätt - så nu det blir inga fler!
  Däremot är jag fortfarande väldans förtjust i träd och buskar! Den där "lilla pärlrönnen" hade jag i Stockholm och den är otroligt läcker!!
  TREVLIG HELG önskar Susie ("surt sa räven...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liljebaggar måste älska dina breddgrader. De tycker att det är nästan lika fint som "hemma" (har för mig att de har invandrat från Spanien precis som "kompisen" skogssnigeln.
   Jag har också gott om de där röda, glänsande "skönheterna". Lite myrr runt plantan tycks fungera hos folk. Kanske dags att pröva :-)?

   Radera
 4. Hej Anja!

  Jag skäms nästan men får erkänna att jag aldrig besökt Botaniska trädgården i Göteborg. Mina besök i staden är inte många och samtliga var innan mitt trädgårdsliv började.

  Men om jag någon gång kommer till Göteborg så blir det ett självklart val, har läst så mycket fint om Botan, inte minst från dig.

  Trevlig helg Anja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee Gunilla. Har du inte varit i Göteborg när du har haft ditt trädgårdsintresse är det ju inte så märkligt om du missat Botaniskan ;-)
   Jag har själv reagerat på Göteborgs stads dåliga marknadsföring över Botaniska. Har man inte det uttala intresset när man kommer hit är det ju inte så konstigt om man missar den. Den är till och med dåligt skyltat om man kommer med egen bil eller åker kollektivt - tycker jag.

   Radera
 5. Mmm... det är en helt underbar miljö vi har tillgång till :) Den lilla basunliljan - tar du upp och in den? Köpte den där i somras och den har blommat men jag har läst mig till att den oftast dör ute under vintern. Så nu är jag i valet och kvalet... Hur göra?

  Ha det gott i helgen! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förvara min frostfritt i källaren. Den tar ingen stor plats. Jag odlar den alltså i kruka. Enklast så. Men, nästa år förökar jag den med lökfjäll och även moget frö. När jag får fler plantor testar jag den även ute. Den lär tåla kyla men inte vinterfukt. En plastlåda över - över vintern ökar chansen till överlevnad. Läste i AoT att den vill ha sur jord. Alpinodlarna nämnde dock inget om den saken. Får väl testa vilket.

   Radera
 6. Du er ikke alene om at ønske en rigtig sommer. Næste år?

  Have det godt i kulden, blæsten og regnen!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Vi kunde kanske bilda en "önska bättre sommar" klubb ;-? Den skulle kanske ge effekt;-)?

   Radera
 7. Tenk at du fikk tre blomstringer på liljen din! Nydelig rose. I år fikk jeg ikke tid til å besøke botaniska tradgården i Gøteborg. Min favoritt hage. Så fint der.
  God ny uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och trots att det har i natt varit nära noll grader så ser liljan helt oskadd ut.
   Och visst är Botaniskan ett av jordens paradisen ?!:-)!

   Radera
 8. Amei as imagens.
  Boa semana.
  janicce.

  SvaraRadera
 9. När jag nyss var i Göteborg hann jag tyvärr inte med Botaniska, men väl Trädgårdsföreningen och upptäckte att det inte längre var någon entre för att besöka Palmhuset, positivt. Väldigt fint där inne. Hade med det 3-åriga barnbarnet som gillade det starkt, ja, eller kanske mest gillade fläkten i taket,men ändå.
  Ha det bra!

  SvaraRadera