fredag 13 oktober 2017                               

                               "Höstplantera mera"!
                lyder ett upprop från Sofiero.

                         Med denna upprop vill man "slå hål på myten" om att vårplantering skulle vara den optimala tiden för all perennplantering. 
Jag blev lite nyfiken när jag fick pressmeddelandet i min mejlbox.   - Självklart är det så, tänkte jag. Men vid närmare eftertanke var jag tvungen att medge att så rysligt självklart är det inte.
På "mitt" Blomsterland, som jag besöker då och då, finns aldrig någon uppmuntran till höstplantering av perenner, buskar eller träd. På ingången mot utegården  står  en stor handskriven skylt: "50% på alla perenner. Endast på hänvisad plats" - d.v.s. längs bak på utegården.  Den "vanliga" kunden, antar jag, som alltså inte har trädgården som sitt stora intresse, tycker nog inte att de ser särskilt attraktivt ut. Kanske tror de att växterna är halvdöda och färdiga för komposten när man I själva verket kan just nu fynda för nästa års blomning.
Skyltar som uppmuntrar lökplantering finns däremot inne lite här och var och stora vagnar med olika vårblommande lökar tar mycket plats.  På utegården  finns hyllvis med gravdekorationer m.fl. säsongsbetonade prydnadsväxter och arrangemang.
                       När Den Stora Trädgårdsfesten i Sofiero  drog igång, sista helgen i augusti, präglades den bl.a. av budskapet att  planteringsäsongen inte är slut i augusti eller september.
Men, gäller det inte bara Sydsverige eller kusterna? Jag blev nyfiken och ville veta hur långt upp detta upprop har tänkt att nå i landet?
Fick så småningom en pratstund i telefon med Susanne Green, projektansvarig för Den Stora Trädgårdsfesten.
Hon berättade att i Skåne kan man i princip plantera året om, men trots detta har plantskolorna inte satsat på höstplantering av perenner. Uppropet har därför startat som Sydsverigeprojekt med förhoppning om att den sprider sig i landet. Sverige håller på att få mildare klimat  även i norr. På min undran vad hon tror att denna bristande intresse kan beror - och då med tanke på särskilt de stora gardencenterkedjorna, trodde Susanne att de hade bl.a. med lagerhållning att göra. De stora garden centers har inga lager för plantor och då rear man  resterande perenner på senhösten för att förbereda plats åt säsongens växter.
När jag frågade hur hon tänkte om resten av landet där det råder andra förhållanden än i Skånes vår-sommar-höst-klimat svarade Susanne att idén kommer förhoppningsvis att lanseras i hela
landet via branschorganisationen Växtforum (Växtforum är de svenska odlingsplantskolornas webbplats.) till plantskolor år 2018.
-Hur kommer vi vanliga konsumenter och trädgårdsmänniskor märka i så fall av denna satsning?
- Man kommer att erbjuda plantskolor i hela landet koncept för hur man ska lansera höstplanteringsidén.
                        Jag tackar jag. Förhoppningsvis kommer vi att se nästa höst av denna satsning även här hos oss i Västra Götaland. Men, kommer jag kunna köpa plantor till reapriser även nästa höst i så fall?


Några bilder från min trädgård idag


             Höstsilveraxen blir 2018 Årets perenn.
               Har planterat alla mina på hösten.


Höstanemonerna planterar jag dock på våren. Höstplanteringarna är dömda att misslyckas hos mig. Antagligen beroende på de regniga vintrarna - gissar jag.


Hösten har varit så eländig att jag har inte kommit mig för att höstpynta mitt showbord. Men min svarta viol har aldrig tidigare blommat så här långt in på hösten. Alltid något ;-)

Svartkålen 'Toscana' har trivts i år. Inga angrepp av kålfjärilslarver.Idag fick jag i jorden två fina nunneörter

Nu önskar jag till Dig som tittar in här, och mig själv, åtminstone några soliga, milda, stormfria dagar!

Ha det gott!

ps
SKUD är stängd för närvarande, därför inga finska namn på växterna.
        ds

10 kommentarer:

 1. Ja, jo - uppmaningen att plantera perenner på hösten är nog bra, men det gäller ju bara dom som gillar att gå ut i regn och gräva i genomblöt jord. Vi andra mer normala trädgårdsfantaster avstår nog gärna från det. Vi kan ju faktiskt tänka oss att plantera på våren och sen istället bli tvungna att vattna.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dåligt väder planterar jag ingenting oavsett årstiden. Har vi tur får vi några fina höstdagar de kommande dagarna enligt SMHI och då för 17 bödlar ska jag vara ute några timmar och greja i min stackars bortregnade "trädgård".

   Radera
 2. Intressant det du skriver om höstplantering. De stora plant-affärerna gör verkligen ingenting som befrämjar det. Var på Blomsterlandet häromdagen och de hade inga perenner alls kvar. Bara en massa lök. Förra året köpte jag ett gäng backsippor för en tia styck där vid den här tiden. Hoppades på att fynda i år igen men icke sa nicke. Trevligt med fler perenner på hösten men synd om rea-växterna försvinner. Fina nunneörter du planterat. Smycknunneört har jag aldrig hört talas om förut men så står det ju att den är ovanlig också. Det blir fint till våren det. Önskar också dig soliga, milda och stormfria dagar.
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plantagen brukar rea också så här dags. Kanske värt att titta in där?

   Radera
  2. Jodå har varit där också men hittade inget jag fastnade för. Kanske berodde på fel sinnesstämning för det regnade och var kallt då.

   Radera
 3. Hej Anja!

  Det var intressant att läsa och härligt att du tog dig tid att undersöka vidare. Jag tillhör nog dem som är lite osäker på hur det fungerar med sen höstplantering, med sen menar jag då kanske oktober och framåt. Jag har helt enkelt aldrig prövat, mest pga okunskap.
  I morse hade vi 12 grader varmt! Helt galet med denna värme i oktober och ingen frost ännu men det regnar, massor, och jorden är genomsur.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här hittade jag en riktigt bra länk om hösrplantering:
   http://www.alltomtradgard.se/hostplantering-basta-tipsen/

   Radera
 4. Jag håller nog på med höstplantering allt! Jag reafyndar alltid på senhösten och gräver ner. Det brukar gå bra :)
  Förra året köpte jag ett helt gäng med 10 kronors perenner på sista rean men innan det blev helg så hade det blivit snö så de fick vara kvar i sina krukor under lövhögar och planterades i våras!
  Fick en bonus från Blomsterlandet i veckan och i morgon tar jag en tur dit och hoppas det finns några perenner kvar på 70% rean de har nu :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så otroligt mycket man spar på att fynda de vanliga perennerna. De andra, lite rarare får man "fynda" på växtmarknader
   med Trädgårdsamatörer istället :-)

   Radera
 5. Hösten är min favoritplanteringstid!!! Växter som jag grävt upp torkar inte ut så snabbt. Växter jag planterar får mer naturlig fukt och jag slipper slita lika mycket. Men sen har jag också förstått av handlare att 'konsumenter' bara köper krukor med rejäla växter och helst vacker blomning... Och då går väl mycket bort på hösten. Men jag är rätt tacksam för de där höstreorna... ..det är då jag passar på att köpa stora exemplar av träd och buskar till en för plånboken vettigare penning :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera