söndag 29 november 2009

LILLJUL - EN TRADITION FRÅN BARNDOMEN

LILLA NYCKEKPIGAN VILAR PÅ CYKLAMENS BLOMMA

I mitt barndomshem firade vi alltid lilljul den första advent. En liten julgran på bordet och ett litet paket som present och doften av pepparkaksbak. Någon glögg minns jag inte - kanske är det en svensk tradition?
Mitt nuvarande lilljulsfirande är med både glögg och en liiiiten present till barnen som oftast består av en miniblomma i en söt ytterkruka. Numera har jag inte särskilt stor lust att "pyssla", fick nog av pyssel i skolan där vi lärare alltid var tvungna att leda olika pysselstationer bland "lagom" motiverade högstadie-elever.....typ;))! Däremot går jag gärna i skogen och hämtar pynt och gör blomsterarr i skålar och fat!

I år var barn och barnbarn bjudna i växthuset för korvgrillning. Vädrets makter har varit på vår sida och glöden blev perfekt - korven likaså! Växthuset har jag lyst upp med 50 värmeljus plus andra ljus! Resultatet blev riktigt vackert! Tilläggas bör att grillningen skedde utanför, men åtnjöts inne i växthuset!

Jag får också tacka för omtankarna om mig. Jag mår bra nu och tycker att det är helt fantastiskt att några av Er har brytt sig om hur jag mår.
JAG VILL ÖNSKA ALLA EN GOD LILLJUL!

19 kommentarer:

 1. God lilljul på dig!
  Har ätit julskinka, prinskorv, köttbullar och rödbetssallad idag :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Låter trevligt med lilljul som jag inte har hört talas om innan. 50 värmeljus, det måste ha varit fantastiskt. Skönt att du är bra igen. Datorn verkar också vara på bättringsvägen...eller..

  SvaraRadera
 3. Å så mysigt det lät med korvgrillning osv i växthuuset med barn o barnbarn. Man blir så glad när man tittar in i din blogg , den är jättefin!! Kramisar Agneta

  SvaraRadera
 4. Your greenhouse sounds magical Anja! What a lovely childhood tradition to carry on with your children and grandchildren. Your photos capture some of the magic... the candlelight, greens and flowers. I was trying to imagine grilling sausage inside that beautiful realm and it seemed a bit smokey! Glad you clarified! Better to cook outside! Happy Advent Season! Kram Carol

  SvaraRadera
 5. Härligt med lilljul.. har jag heller inte hört förut men en fantastiskt härlig tradition. Så mysigt det lät det ni ordnade för barnen i växthuset.. men du Anja.. pyssel det är ju det du gör varje dag med dina blommor.. bara materialet som skiftar. *smile*.. Hoppas svinisen håller sig borta från både dator och dig.. kram/Moa

  SvaraRadera
 6. Lilljul är jag bekant med eftersom jag har en finsk arbetskamrat. En mysig tradition! Vad skönt att både du och datorn är på bättringsvägen :)
  Här har vi haft en regntung och grå första advent. Tack och lov att man kan vara inne och tända ljus och dricka glögg.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 7. Det låter mysigt, Anja. Skönt att du mår bättre nu - vila dig mycket och njut av ljusen och växtarrangemangen.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Det var inte dåligt, 50 värmeljus i växthuset! Och grillkorvsrestaurang också. Inte illa för ett litet växthus. Men ditt växthus är ju inte så litet, men fint var det säkert med alla ljusen.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 9. Klarat man bryr sig!!!
  Oh vad kul att få se och höra mer hur det går till. Jag har bara fint i ett hörn i växthuset.
  Hoppas att det passar och vi får ihop en träff på torsdag då skall ni få en kopp i vårat lilla julhus.
  Annika som hoppas
  Tack för din ord och jag vet att du vet.

  SvaraRadera
 10. Så mysigt med både lilljul och korvgrillning.
  Kan tro att det var mysigt med alla upptända värmeljus.
  Kramar från Carina och Ken

  SvaraRadera
 11. Låter som en helt underbar helg, dessutom vacker. Ha det skönt!

  SvaraRadera
 12. Åh, så härligt det lät! Nästa år kanske jag fått mitt förråd. Då kan vi också fylla växthuset med ljus och sitta där och mysa till advent, det lät underbart härligt. Lilljul har jag däremot inte hört talas om. Skönt att du (ni)är på bättringsväg / gittan

  SvaraRadera
 13. Låter jättetrevligt med grillning och ljus i växthuset med storfamiljen! Är alldeles säker på, att det är något barnbarnen kommer att minnas!! Väldigt fina foton, speciellt gillar jag julrosen. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Vad kul med lilljul, något att komma ihåg till nästa år. Eftersom sambon har flugit till Chicago på stor data- och röntgenmässa så var sonen och jag hos mina föräldrar och drack adventskaffe. Det var skönt att smita från våra två små busfrö missor, och allt annat som man får göra när man är en man kort.
  Härliga stämningsbilder från lilljulen.
  Här blir heller inte så mycket pyssel även om jag är utbildad "lektant". Kan tänka mig att pyssla med högstadieelever inte är någon "hit", ser bara på hur sonen är om man pratar pyssel.
  Ha en bra dag och sköt om dig.

  SvaraRadera
 15. Låter som en mycket fin tradition att ta vara på. Skönt att du mår bra.
  Önskar dig en fortsatt trevlig adventstid.
  Varma hälsningar
  Eva

  SvaraRadera
 16. Hej, vad kul att du mår bättre! Verkar ha varit en supermysig advent!
  Karin

  SvaraRadera
 17. Skönt höra att allt är väl!;-)
  Så trevligt med en "lill-jul"! Önskar mig verkligen ett växthus där vi kan sitta & avnjuta små måltider.... året runt!
  Tihi, Anja... det finns pyssel ...och pyssel... så att säga! Det ena kan jag klart leva utan (typ det du beskriver av "stationer"!;-)).... men det andra kan jag aldrig någonsin vara förutan!!!;-)
  Du har "pysslat" fina blomsterarr!

  SvaraRadera
 18. Har aldrig hört talas om lilljul på advent men det låter som en mysig tradition. I år hade jag gärna gjort som du grillat korv med nära och kära i ljusets sken.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 19. Vilken härlig tradition du för vidare. Dom ska man vara rädd om!
  Tack,Nu fick jag veta vad det är för fel på min dator..."svininflensa" som tydligen din också haft...Ska genast berätta det till butiken jag lämnade in den på;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan