måndag 28 februari 2011

MIN VÅR BÖRJAR IDAG
MED TOMAT-, GURKA- OCH ANDRA SOMMARVÄXTSÅDDER.
VISST KUNDE JAG HA VÄNTAT MED TOMATERNA OCH GURKAN ÄNNU ETT PAR VECKOR, MEN DEN HÄR LÅNGA VINTERN HÅLLER PÅ ATT TA KNÄCKEN PÅ EN SÅ ATT NU GÄLLER  DET ATT VARA OPTIMIST!

HELIOTROP ÄR ETT MÅSTE. DEN SÅDDE JAG I OCH FÖR SIG FÖR EN VECKA SEDAN.
DEN BEHÖVER GOD TID PÅ SIG FÖR ATT UTVECKLAS TILL BLOMBAR PLANTA.
I SOMRAS HADE JAG MÅNGA PLANTOR AV DEM VILKET ÄR EN RIKTIG LYCKO-OCH LYXKÄNSLA. HELIOTROPENS DOFT - LIKA MYCKET SOM TOBAKSBLOMMANS DOFT ÄR ETT MÅSTE I MIN TRÄDGÅRD. ALLA VÄXTERNA PÅ BILDEN VÄXER I KRUKOR.

BÖKIGT OCH STÖKIGT - MEN VÅRLIKT I MINA ÖGON;)!


DEN HÄR PELARGONEN FICK JAG EN STICKLIGEN AV I LISEBERGS VÄXTHUS. EN ANNORLUNDA, RÄTT SUCKULENT, TRE-/FYRKANTIG STAM, UNGA BLAD ÄR MJUKA OCH HÅRIGA. ÄLDRE BLAD BLIR VAXARTADE. DE UNGA BLADEN HAR EN UNDERBAR DOFT AV  - ANANAS? - INTE SÅ LÄTT ATT BESTÄMMA .


ETT BRA SÄTT FÖR MIG ATT HA FRÄSCH SALLAT : NÄR DE FÅR STÅ SVALT I EN SKÅL VATTEN BEHÅLLER DE SPÄNSTEN BRA..
 DESSA HÅLLER PÅ ATT UTVECKLA RÖTTER FRÅN DEN AVSKURNA ROTEN. FÅR SE OM JAG KAN PLANTERA DEM SEDAN I JORD I EN KRUKA!

TIPS ANG SÅDDERNA :
JAG SÅR ALLT ETTÅRIGT I STÖRRE KRUKOR PÅ EN GÅNG. NÄR DET GÄLLER STÖRRE FRÖER LÄGGER JAG ETT FRÖ PER KRUKA. DE RIKTIGT SMÅ, SOM T.EX. HELIOTROP STRÖR JAG ETT LITET ANTAL PER KRUKA RIKTIGT GLEST.
JAG FYLLER KRUKAN MED RIKTIGT BRA PLANTERINGSJORD OCH ÖVERST CA 2 CM SÅJORD. Å DETTA SÄTT SLIPPER JAG ATT STÖRA ALLTFÖR SMÅ RÖTTER PLUS ATT JAG SLIPPER OMSKOLNINGEN. NÄSTA KRUKA DE HAMNAR I ÄR DEN DE SKALL VÄXA I HELA SOMMAREN.

17 kommentarer:

  1. Läckra bilder Anja!
    Vilken enorm heliotrop planta...själv har jag gett upp att odla den. Köper färdiga plantor numera. Några busktomater ska jag nog ha i år iallafall annars blir det inte så mycket. Vi har en härlig tid framför oss...bara snön ville smälta bort;)
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Åh vad jag blir inspirerad... somnar lilleman snart så ska jag nog peta ner några fröer. Det blir ju liksom aldrig av och dagarna bara går och går. :)

    SvaraRadera
  3. Så trött ni måste vara på all snö och kylan ni har däruppe i norr.Förstå att man vil att tiden gick lite fortare och att du kunde sätta igång därute.Men att så är i alla fall en början.
    Snart blir det vår och då glömmer man snart hur det känns nu.
    Dina vackra bilder hjälper bra att få vår-och sommar tankar.
    Anje

    SvaraRadera
  4. Inte alls stökigt! Ser bara helt enkelt härligt o hoppingivande ut.
    Snart....
    Kram! lenas trädgård

    SvaraRadera
  5. Jaaa! Heliotrop - den tunga honungsvaniljdoften är verkligen i en klass för sig själv. lycka till med sådderna

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  6. Vad härligt att ha kommit igång med sådderna.... Du har helt rätt i att det är vårkänsla av stora mått när krukor, jord och frön åker fram.... Själv har jag inte sått något ännu, är lite seg....

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  7. Oj Anja! Vilka fantastiska bilder!
    Ja, visst är det underbart att äntligen få bli lite skitig under naglarna.. :) Jag sår mycket mer än vad jag kommer att göra av med. I år är det iaf av en anledning. Vi ska ha växtloppis här i byn i maj och då hoppas jag att jag kan sälja några plantor. Är inte helt säker på var jag ska göra av alla plantor till dess bara... ;) Men det ordnar sig nog!
    Jag gillar också Heliotropen jättemycket. Försökte övervintra min lilla från förra året men den dog. Får bli en ny i år. Vill inte heller vara utan den härliga doften.
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  8. Hihi.. tänkte väl att just den var nåt för dig. ;)
    Jag var nog lite otydlig när jag skrev. Det jag menar är att om du vill ha två lotter så väljer du någon av utlottningsbilderna från min sida och lägger in på din blogg. Länka sedan till mig från bilden. Sen har du dina två lotter som i en liten ask. :) Håller tummarna för dig!

    SvaraRadera
  9. Ja, usch så stökigt du har det, Anja!!! Har katterna varit framme? ;-)
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  10. Visst känns våren lite närmare när man tar fram fröerna.
    Det känns som om snön har fastnat här. Det är lika tråkigt att mäta snödjupet varje morgon och ringa till SMHI och rapportera det. Jag längtar efter vår!!!
    Ha det gott!!!

    SvaraRadera
  11. Det där var en god ide med salladen. Det där med att ha såjord 2 cm längst upp tycker jag är toppen bra.
    Snygg samplantering du hade framför spegeln, förstår att du inte kan vara utan heliotrop den gör sig verkligen bra där.
    Tack för den fina kommentaren hos Pella. Jag var inne och skrev där och du hade just varit där och skrivit några ord. Gulliga gulliga du.
    Kramis
    Annika

    SvaraRadera
  12. Du gav oss många bra tips i dag! Jag vete 17 hur jag ska göra med mina frösådder nu när jag bor på 2 ställen. Vill helst ha frösådder på båda ställena, men det klarar de nog inte!? Kanske får jag välja plantor innan jag bor på 1 ställe och kan ta hand om frösådderna på heltid.
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  13. Underbara bilder Anja. Och var har du stöket, ser inget?
    Här har jag också börjat lite vårarbete. Sått tomat, paprika och chili. När det gäller chili är det kanske lite sent men de brukar bli så gängliga om jag är för tidig.
    Luktärter beställde jag från Rara växter nu i helgen. Hittade en bok på rean om bara luktärter och blev helt betagen.
    Hoppas du orkar hålla humöret uppe, trots den där ta...
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  14. Vilka bilder! Du kan till och med få ett vanligt salladshuvud att skimra!
    Din såmetod har jag "köpt", funkade bra i fjol. Idag har mina chiliplantor tittat upp! Tre barnbarn här idag.
    Kram

    SvaraRadera
  15. HAJ,Anjas milá, u mě byla angina,promin,krásný Tvůj blog krásné tvé foto!!!! posilam recept.INGREDIENCE- 250dkg mouka jemna,250mouka polojemna,200mlolej slunečnice,250mlmleka ,4žloutky,5dkg droždí,trochu soli a cukru.droždi,cukra trochu mléka -kynout ,dame do mouky a ostatni ingredience dobře vymíchata vše dat kynout 1hod POSTUP:těsto dáme na vál vyválíme,nakrajeme pruhy, natočíme na trubičky-pomaštěne maslem,pak je pomažememáslem a kapka rumu,dáme péct do teple trouby na170-45min.po upečení sundáme ješte pomažeme máslem a obalime v:mleté ořechy a cukr písek bebo cukr a cynamon je to moc dobré dobrou chut DAJA!

    SvaraRadera
  16. SOM DU BESKRIVER DIN SÅDD GÖR JAG OCKSÅ.Vilken jättefin träd Eiramttirbgårdssida du har!! Jag har börjat använda min gamla blogg igen, får se om det kan bli nåt. Härlig tid som väntar! Skriv gärna en hälsning! www.galleriwirgard.se BrittMaries blogg.

    Hälsningar Eiramttirb

    SvaraRadera
  17. Jag lyckades klanta mej i texten. Ursäkta! Ds

    SvaraRadera