torsdag 24 mars 2011

ATT GILLA DET LILLA....
PYTTE, PYTTE NYPON (5MM LÅNGA) MED JÄTTESTORA TAGGAR SOM SITTER PÅ SOMMAREN TÄTT, TÄTT!
DET OTROLIGA ÄR ATT SNIGLAR KAN KRYPA PÅ GRENARNA OCH ÄLSKAR ATT KALASA PÅ BLOMMORNA. DEN HÄR ROSEN HAR ETT KRYPANDE, LITE LÖMSKT VÄXTSÄTT - LÖMSKT PÅ DET SÄTTET ATT MAN INTE ALLTID UPPTÄCKER I TID DE SNABBT VÄXANDE GRENARNA....;)!
MEN, DEN HÄR OSTASIATEN ÄR BEDÅRANDE MED MASSOR AV VITA SMÅ ENKLA BLOMMOR I ENKRONAS STORLEK. MYCKET FIN I NÅGON BERGSSKREVA DÄR DEN KAN RINGLA NEDÅT MED LÅNGA RANKOR.

NÅGRA PRIMULOR (DOCK INGA PYTTEVÄXTER) HAR ÖVERLEVT FINT I KRUKOR UTE. NU BÖRJAR DE TINA UPP OCH ÄVEN OM DE INTE ÄR SPECIELLT FOTOGENISKA I NUVARANDE STADIUM ÄR DE I MINA ÖGON UNDERSKÖNA JUST NU!
JAG VISAR FÖRST HUR BLOMMAN KOMMER ATT SE UT (FOTAT FRÅN BOKEN PRIMULA, JOHN RICHARDS, MIN UNDERBARA PRIMULABIBEL!

PRIMULA ALGIDA
DÄR ARTEPITETET ALGIDA BERÄTTAR ATT DEN VÄXER I HÖGA BERGPRIMULA  MUSCOIDES
MUSCOIDES SÄGER ATT VÄXTEN ÄR MOSSARTAD VILKET SYNS BRA PÅ BILDEN


PRIMULA SONCHIFOLIA
SONCHIFOLIA BETYDER ATT BLADEN LIKNAR TISTELBLAD, VILKET OCKSÅ SYNS BRA I BILDEN


JAG INGA ODLINGSERFARENHETER AV DESSA ARTER, MEN VET ATT MÅNGA  ALPINA PRIMULOR ÄR KORTLIVADE I TRÄDGÅRDEN. DOCK VET JAG INTE RIKTIGT HUR DET FÖRHÅLLER SIG MED DESSA - DET FÅR FRAMTIDEN VISA. 

JAG SKALL INTE TRÖTTA UT DIG SOM KOLLAR INLÄGGET, MEN ÄR DU INTRESSERAD AV ATT VETA MER  OM NÅGON ART SÅ HÖR AV DIG TILL MIG!

19 kommentarer:

 1. Trötta ut? Du är ju för kul...det är jätteintressant att ta del av alla dina rariteter! Extra roligt att du översätter de vetenskapliga namnen.

  Lycka till med dina pyttevänner!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Åå jag väntar så på mina små Primula-vänner där ute i trädgården. Men dom sover fortfarande inbäddade i snö. Just nu känns det som det blir snöfritt lagom till Midsommar. Så trist. Alla trädgårdar börjar synas utom min;)

  SvaraRadera
 3. Dear Anja, I so love this stage of life, when seeing new spurs of growth rising from what appears all dead. It is miraculous! Precious primula beginning anew for you. May they prosper for you. Kram

  SvaraRadera
 4. HAJ Anja,jooooooooooooooooo ma láska roze liciae!!!!!!!!! a suculent ...... Anjo děláš opravdu krásné fotky a já se dívám každý den .Ja nemám takový foták a neumím tak hezky tak ahoj.Daja

  SvaraRadera
 5. Eivät tosiaan ole vielä niin valokuvauksellisia mutta näkyy kuitenkin että niissä on kasvuvoimaa! PRIMULA MUSCOIDES on jännännäköinen mutta primuloita katselen vain huvin vuoksi, ainakin näitä jotka vaativat alppikasvupaikkaa. Mutta toisaalta on kalliot ja kukat ja muut kasvit niin kaunis yhdistelmä että eihän tiedä, ehkä joskus ...

  SvaraRadera
 6. Tror faktiskt inte att någon skulle bli trött av dina intressanta inlägg...då får dom skylla sig själv att dom gick in på en trädgårdsblogg om dom inte hade intresse av det.
  jag är kanske inte så flitig på att kommentera men jag tittar ofta in här och lär mig nya saker så fortsätt är du snäll.
  mvh mia

  SvaraRadera
 7. Ja de var många fina primula du har :) och de verkar ju som att de finns liv i dem, skönt att våren är här igen :) Kram Suss

  SvaraRadera
 8. Jo jag blev såååå trött:) Du é för rolig:) Helt underbara bilder Anja, jag har inte riktigt fallit i Primulaträsket ännu men jag tror att det bara är en tidsfråga:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Tänk att det finns liv där långt under snön och alla vissna blad! Naturen är förunderlig & vidunderlig.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Hej Anja!
  Vilka vackra Primulor du har som är på väg att vakna från vintervilan. Måste vara jättespännande att se dom i sin fulla storlek i sin egen rabatt.
  Alla som är på bilderna var nyheter för mig. Trevligt att se och lära sig något nytt.
  Önskar dig en härlig kväll!

  SvaraRadera
 11. Det är aldrig tröttsamt att titta in hos dig. Det är spännande, upplysande och njutbart ;)
  Ha det bra.
  Katten är en hona....tämligen tjock efter den långa vintern i stugvärmen.....

  SvaraRadera
 12. Ja Anja du är himla tröttsam:-))

  Primulan är ju vårens budbärare o så vackra o graciösa!
  Köpte 3 st i blomsteraffären idag för att sätta på stegen på altanen.Där det sommartid finns pelargonior!
  Lite tråkigt bara att de är namnlösa,primulorna alltså!

  Ha en skön helg!

  M-L

  SvaraRadera
 13. Vilken fin liten ros! Pyttenyponen var ju hur söta som helst:)
  Ha en underbar helg!
  Mvh/Malin

  SvaraRadera
 14. Håller med dig det är svårt att foto det där nya gröna som sticker upp - det går liksom inte att få fram den underbara känsla det faktiskt är att titta på det på riktigt.
  Blir lite klurigt, gav mig själv en utmaning - skall försöka fånga det i motljus med lite värma färger det kanske blir att kunna förmeddla den där härliga känslan.

  Håller helt med dig varit lite tråkigt om man inte fick en kommentar eller lite feedback här på bloggen. De värmer ännu koppen the jag drack hos dig när jag var på besök och allt sedan dess har jag själv torkat mynat blad och kan dricka mitt te och tänka på dig.
  MB

  SvaraRadera
 15. Vilken söt liten ros! Små enkla blommor...det passar mig :)
  Hoppas du får en skön och solig fortsättning på helgen!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 16. Så många fina blomfoton och intressanta inlägg. jag har ingen trädgård längre, men det är härligt att läsa dina inlägg och tänka tillbaka hur det var. Nu är det bara en inglasad balkong som gäller.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 17. Vilket härligt inlägg, vilken bra idé! Du ger hopp och inspiration till alla som går och tittar på sina brunmurriga övervintrare! Hos oss dröjer det nog några veckor innan jag får syn på våra övervintrare - isen ligger tjock och tung över dalen fortfarande kunde jag konstatera igår när jag var ute på torpet några timmar medan J var på biodlarkursen. Nu har A rest hem och jag besöker alla bloggkamrater jag försummat den senaste tiden.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Det är fantastiskt när det börjar spira i natur och trädgård. :) Det första gröna är lika vackert som de mer iögonfallande blommorna som kommer framöver. Nypon har jag alltid gillar, taggarna kan jag dock vara utan.

  Ha det gott!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 19. Oj, vad det är mycket som är på gång hos dig!! Förstår att du tittar till de små liven lite då och då för att följa utvecklingen.
  Fantastiska bilder, som vanligt (både i detta och dina tidigare inlägg)!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan