måndag 19 september 2011

             Min  protest mot Göteborgs-Postens nätprioriteringar när det gäller Göteborgsnyheter!
            

            GÖTEBORGS-POSTEN och BOTANISKA
                                     Se 
Botaniskas hemsida se GPs nätsida
Enligt pappersupplagan av GP idag
                   Botaniska hårt drabbat av stölder
Jag citerar några rader ur reportaget:
 "....... - Vi har haft en tuff period med fler stölder än vanligt och i mer organiserad form, säger Agneta Green  som är informatör på Botaniska trädgården i Göteborg.
            En natt i augusti i år stals stora delar av kopparskulpturen  med namnet Bruden som försvann från trädgården.
...........Verket skapades av konstnären Lars Stocks för över 25 år sedan. Idag är han 79 år och säger att det inte kommer att repareras . - Det är för mycket jobb.......
..........Flera värdefulla växter har också försvunnit från trädgården.
Bland annat saknas en mycket ovanlig variant av svavelpion och sällsynta kobrakallor från Kinas bergsområden............................................................................."Den här nyheten, som berör i princip alla göteborgare finns inte i nätupplagan  "av utrymmesskäl" fick jag till svar när jag ringde till redaktionen i morse.
Däremot fanns t.ex. följande notis och notiser  med likande nyhetsvärde med:

Tjuv greps på bar gärningEn man som gjort inbrott i en glasögonbutik på Linnégatan greps på bar gärning tidigt på söndagsmorgonen.

Göteborgs botaniska trädgård är en besöksmagnet i Göteborg som drar 10000 tals besökare årligen. Trädgården finansieras till hälften av Västra Götalandsregionen och den andra hälften från privata donationer  och inträdesavgifter.
Det är upprörande att Västsveriges största morgontidning inte anser att stölder från trädgården är värd en plats i nätupplagan. Att glasögonstöld är viktigare!


                                        Ha det gott - gott folk 
och protestera ibland mot orättvisor och andra konstigheter i medier och i samhället!

18 kommentarer:

 1. Det borde vara STORA rubriker om stöld från Botan. Kanske ett 'tipstelefonnummer' skulle skrivas ut så allmänheten kan ringa och berätta vad dom sett eller hört.

  Önskar dig en fin start på veckan!

  SvaraRadera
 2. Bra rutet! Ska se om jag kan bidra till proteststormen som du förhoppningsvis startat!
  Kram från en för en gångs skull inregnad Laila

  SvaraRadera
 3. Gick in på "tyck om gp.se" och skrev såhär:
  Pappersupplagan av GP skriver idag: "Botaniska hårt drabbat av stölder"
  Ur reportaget:
  "- Vi har haft en tuff period med fler stölder än vanligt och i mer organiserad form, säger Agneta Green som är informatör på Botaniska trädgården i Göteborg.
  En natt i augusti i år stals stora delar av kopparskulpturen med namnet Bruden som försvann från trädgården.
  /.../Verket skapades av konstnären Lars Stocks för över 25 år sedan. Idag är han 79 år och säger att det inte kommer att repareras .
  - Det är för mycket jobb/.../Flera värdefulla växter har också försvunnit från trädgården.
  Bland annat saknas en mycket ovanlig variant av svavelpion och sällsynta kobrakallor från Kinas bergsområden."
  Den här nyheten, som berör inte bara alla göteborgare utan alla "botanfantaster" i hela landet, finns inte i nätupplagan. Skandal! Särskilt med tanke på att andra skruttigare stöldnyheter anses platsa i nättidningen, t.ex. en notis om ett uppklarat inbrott i en glasögonbutik!!!
  Jag har bott i Göteborg i många år men bor numera på Värmdö och är hänvisad till nättidningen om jag vill hålla kontakt med vad som sker i staden. Det är en väninna i Gbg som uppmärksammat mig på ovanstående eftersom hon vet att jag skattar Botaniska högt och alltid tar en sväng där när jag är i stan.
  Hoppas ni kan skaffa en webredaktör som förmår prioritera med lite större eftertanke!
  Hälsningar
  Laila
  Det hjälper säkert inte men känns skönt att i alla fall säga ifrån.

  SvaraRadera
 4. Bra att ni protesterar tjejer! Det behövs verkligen!!
  Vi svenskar är nog ett folk som alldeles för lite protesterar och sätter oss upp mot "överheten" eller sticker ut. Det är nog det svenska ordet "lagom" som inte bara är ett svenskt udda ord utan också ett ganska bra epitet på hur vi svenskar vanligtvis är och uppträder! Det t.o.m. kommer fram lite i våra trädgårdar också faktiskt!!

  SvaraRadera
 5. Det är mycket man förundras över när det gäller mediavärlden! Är de så unga, att de inte har något perspektiv på nyheter, eller vad kan det bero på?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. PS
  Idag kom första numret av "nya" Dagens Nyheter, skapad enligt "läsarnas önskemål", påstår de själva. Något bedrövligare får man leta efter. Det vrider sig i magen av obehag, allting spretar och är oharmoniskt rent grafiskt. Ack ja .....

  /R

  SvaraRadera
 7. Ja, man kan ju fråga sig vad som bör prioriteras när det gäller nyheter! Ibland undrar man om man köpt en "skvallertidning" eller en GT. Stölderna på Botan är för jävligt rent ut sagt och man blir galen (mer än vanligt:)) på att människor inte kan hålla fingrarna i styr och lära sig att skilja på ditt o mitt.

  SvaraRadera
 8. Blev så exalterad att jag glömde att hälsa till dig Anja haha, KRAM/Monne

  SvaraRadera
 9. Skulle gärna göra ett litet upprop i FB, men vet faktiskt inte hur man gör. Jag har liksom inte fått FB i min repertoar..../Anja

  SvaraRadera
 10. Tyvärr så fattar den stora allmänheten inte hur viktig en botanisk trädgård är. Att det inte är en allmän park utan en plats där men har samlingar och bedriver forskning. Verksamheter som alltså är okända för de allra flesta. Jag har själv bekanta, trädgårdsfolk, som gladeligen nallar både skott och fröer i botaniska trädgårdar och i parker, för DE anser att det inte kan ha någon betydelse. En bedömning som en utomstående alltså inte kan göra! Har själv bedrivit lite enklare forskning i Uppsalas botan, iakttog humlornas matvanor och näringssök och det var jätteviktigt att jag varje dag kunde återvända till samma växter och att det såg likadant ut från dag till dag. Men det har inte hjälpt när jag försökt förklara, har bara fått ett något överlägset leende och kommentaren "jag gör som jag vill i alla fall om jag ser något jag vill ha, för JAG gör bedömningen att det inte spelar någon roll". Detta handlar om "fint folk", i sina egna ögon i alla fall.
  Jag är rädd att för de som skriver i GP har samma brist på kunskap, att de helt enkelt inte förstår hur viktigt detta är. Och jag lägger nog större vikt vid växtstölderna än statyn även om även det är fruktansvärt. Det skulle vara av stor betydelse om GP gick ut med just detta, att en botanisk trädgård fyller så många funktioner som gemene man inte har en aning om och att stölder som i tjuvens ögon kan te sig som lappri kan förstöra väldigt mycket för de som jobbar där.

  SvaraRadera
 11. Men fy vad fräckt att stjäla från Botaniska!!!! Hur kan man med!!
  och håller med dig vad gäller GP och rubriker!
  Kram ♥

  SvaraRadera
 12. TUSEN TACK BIRGITTA
  för ditt värdefulla och tänkvärda kommentar!
  Ditt inlägg skulle jag vilja att GP fick läsa.
  Anja

  SvaraRadera
 13. Och LAILA!

  DUKTIGT AV DIG! Hoppas de läser kommentarerna här också!

  Anja

  SvaraRadera
 14. Fruktansvärt! Och så himla ignorant av GP! Pyttsan 'inte plats' och 'utrymmesskäl'! Hoppas de hittar de skyldiga! MVH Mia

  SvaraRadera
 15. Man undrar hur de tänkte på redaktionen....tydligen inte alls!!

  SvaraRadera
 16. Det är så fruktansvärt att man inte kan låta bli att stjäla ur botanskaträdgårdar och kanske lika illa att det inte anses vara av värde att ta upp i tidningen..

  SvaraRadera
 17. jag anser att :
  allt i naturen...trädgårdarna,de privata och de offentliga,borde vara en alldeles självklar del av det som alla människor förstår att vårda och ta hänsyn till..
  .vi måste lära alla dom som uppenbarligen inte har haft turen att, i sin uppväxt och genom erfarenhet ,få denna insikt,att om vi inte tar hand om det som vi alla är beroende av, så tar det slut.
  ......Det här är en uppgift för alla oss som arbetar och lever i skolans och mediernas värld.....

  Hur kan det vara så att man inte har tid eller plats att påpeka hur illa det är att bara roffa åt sig ,av det som alla är beroende av.....
  och gör vi verkligen allt vi kan inom skola och barnomsorg, för att få de nya "ansvarstagarna" att verkligen förstå sitt ansvar....och vad de har att förvalta framöver..........
  Efter alla år i barnomsorgen , vet jag att även mycket små barn förstår att vårda och ta hänsyn....till människor till djur och till allt i naturen.....
  var på vägen tappar så många bort den förståelsen....??????
  Varma hälsningar till alla medansvariga/Mimmi

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan