torsdag 10 november 2011


                               


                        GODA RÅD?!


En trädgårdsförening undrar om jag  skulle kunna tänka mig att hålla ett föredrag för dem höst med prat och bilder. På min fråga: "Om vad då?" fick jag till svar att jag fick välja fritt själv. 
Jag har aldrig hållit något föredrag om trädgård så att jag känner mig vilsen. Det vore jätteroligt, men jag vill kunna 'leverera', men om vad?
Jag skulle bli omåttligt lycklig om du, som läser ibland min blogg, skulle ha lust att lämna synpunkter/råd ang om vad just du skulle kunna tänka dig att se och lyssna till i ca två timmar med undertecknad som föredragshållare?! 


Visst begriper jag att ni har annat att tänka på än just min begäran, men OM just du skulle spontant komma på något så maila eller lämna en kommentar. Och, som sagt, det är ingen panik  även om jag behöver en lååååång förberedelsetid. Nästa höst är här fortare än vad man anar och däremellan en sommar då jag kanske inte hinner syssla med sådant.
Tusen tack på förhand! Naturligtvis svarar jag på var och ens (???;))?) förslag.  


             (KLICKA)

Några glimtar från sommaren

                                           
                            
                                 Ha det gott - Gott Folk
                                                           /Anja

28 kommentarer:

 1. Du ska försås berätta om din trädgård och om hur du tänker kring odling. Och så visa några av alla dina fina bilder, inte minst av alla intressanta växter du har - och mångfalden. Det finns hur mycket som helst att ösa ur. Blir det för "stort" så sätt en lite snävare rubrik typ "På berget" - då får du hålla dig där. Eller dela in föredraget i fyra bitar och berätta om de olika årstiderna. Klart du klarar det!
  Varma hälsningar Eva

  SvaraRadera
 2. Du har verkligen din egen stil och går din egen väg, Menar att du har mycket av det konstnärliga tänket och du har ju olika rum som precis som Eva skriver. Och förstärka det med dina vackra bilder. Du har visat din trädgård för andra, ta med dig trädgården i bild till föredraget och ha en virtuell vandring.
  Och Anja, du är en jätteduktig fotograf, dina bilder är så inspirerande!
  Kram Pella

  SvaraRadera
 3. Hej Anja!!

  Tycker precis som Eva skriver! Du har så mycket att berätta om och visa från din trädgård. Berätta om ditt speciella förhållande till trädgård, ditt sätt att tänka när du 'skapar' i din trädgård. Alla dina fantastiskt fina (och många gånger ovanliga) växter. Var hittar du dom? Hur lyckas du med dom?

  Du har så många fina bilder att visa också! Lycka till... (spännande....)!!!
  Jag hade gärna kommit och lyssnat på dig!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Men Anja! Du måste ju precis huuur mycket som helst att berätta! Jag är extra fascinerad av ditt eget lilla berg. Hur du gick tillväga, alla fantastiska växter du har, din skaparglädje! Det skulle jag kunna lyssna på en hel dag! Minst!! :)
  Åh, tänk om du ändå bodde lite närmare ... Någon gång skulle jag så gärna vilja komma och hälsa på dig!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. KÄRA BLOGGVÄNNER! NU BLIR JAG RÖRD!

  EVA!
  Tusen tack för tipsen!Ja. Det har hänt så mycket sedan du var här...
  PELLA!
  Det var ingen dum idé att kanske helt enkelt ta en rundvandring och berätta hur jag har tänkt...
  Tusen tack!
  CHARLOTTE!
  Att berätta hur och varifrån man skaffar sina växter är riktigt viktigt! Tack för tipset!
  ANNA-KARIN!
  JO. JAg tror att några är intresserade av hur jag har gjort på Berget! Tusen tack för din kommentar!

  Det här går ju fin-fint! Vad glad jag är att ni orkar skriva. Snart har jag faktiskt en liten skiss i hu'vet - tack vare dessa tips!

  Kram på Er Alla!
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Hei Anja!
  Vis ditt særpreg som du har på bloggen..
  fantastiske foto av stemninger i vakre farver, hageinteriøret og dekordetaljene sammen med blomstene.En foto-kose-kveld (husk navn på alle planter..åpen diskusjon/analyse/kommentering for hvert foto) Eller kanskje rett og slett snakke om hageblogging, gi tips og gode råd om å starte blogg?
  Lykke til, dette blir nok spennende!
  Hilsen Tone

  SvaraRadera
 7. Som alla säger.....du kommer att få till ett lysande koncept..........och hur ska du kunna välja vilka bilder du ska visa.......alla är ju lika fina....min favorit den här omgången är...
  nr två uppifrån....vad heter den.....tack för allt vackert....himmel vad jag saknar min trädgård......

  kram Mimmi

  SvaraRadera
 8. Jag menar förutom ...tum ...tum... tum... alltså

  Mimmi

  SvaraRadera
 9. mon-jardin-en-ik10 november 2011 09:59

  Du fick sä bra kommentarer att det verkligen inte finns något att lägga till. Dina bilder, skaparglädje och allt du kann berätta om alla dina växter....Du kan nog fylla en hel dag och alla skulle sitta kvar och lyssna.
  Nej ,jag kommer inte i närheten av Göteborg.Tyvärr!Ska till Umeå och Norrköping.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 10. Härliga sommarbilder! Vilken ära att bli tillfrågad om att berätta om sin trädgård! Hoppas du har förstånd att ta betalt för detta! Det innebär ju en hel del arbete, inte minst tankemässigt. Du har ju redan fått så många bra råd, så jag har inget att tillfoga, möjligtvis att du skall ligga lågt med charmen, speciellt om det finns herrar i salongen, för du vill väl att de ska lyssna till vad du säger och inte sitta och drömma?! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Du har ju fått massor av fina råd om vad du ska berätta om, så jag tror inte du får några bekymmer alls. Tvärtom! Du kommer upptäcka att tiden inte räcker till för allt du vill visa och prata om!!
  Det jag kan ge som tips är att det alltid är kul att se både "före- och efter-bilder". Dessutom gärna få reda på några missar/tavlor du gjort. Det är nämligen väldigt tröstande att få höra att även den mest fantastiska trädgården under årens gång OCKSÅ har haft en del mindre bra saker!

  SvaraRadera
 12. Jag tror du kan få ihop en riktigt fin föreläsning om din trädgård. Många goda råd har du redan fått, så jag har väl inte så mycket att tillägga. Men det som Susie skriver om ev. misstag och före/efter-bilder, tror jag är viktigt att ta med. Då kan de flesta lyssnarna känna igen sig och förstå vad man kan åstadkomma med mycket inspiration och inte minst arbete.
  Lycka till!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 13. Jag har inte så mycket att tillägga heller, men missarna och före/efter bilder e alltid trevligt att se så man vet att allt är möjligt.
  Och att dela upp föredraget i olika årstider lät som en bra idé.
  Hade också önskat att jag hade haft möjlighet att komma och lyssna på dig.
  Lycka till!
  Sandra

  SvaraRadera
 14. Hej Anja,ještě máš krásné květiny !!!!Unás nekvete nic,a jezero je nádherné !!!Obdiv Daja.

  SvaraRadera
 15. Oh Anja tänkom jag hade kunnat komma och lyssna på ditt föredrag:o))))
  Men helst skulle jag ju vilja komma och se din otroliga trädgård.
  Jag förstår att du har massor med kunskap och eerfarenhet att ösa ur så du kommer att bli väldigt eftertraktad som föreläsare.

  Så intressant och spännande.
  Om du har det nedskrivet så kan du väl lägga ut det som en följetong på bloggen.:o))

  Näst nedersta bilden med funkiorna vad har du gjort skärmen av.???
  Vi har ochså viltstängsel runt tomten.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 16. Jag har ju tyvärr ännu inte fått möjlighet att besöka din trädgård men av bilderna att döma från din blogg så finns det säkert material till ett antal olika föredrag:) De andra som kommenterat här har lämnat en rad trevliga förslag:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 17. TONE!
  Tack för ditt engagemang! Dock kommer jag inte prata om bloggen alls.

  MIMMI!
  Lysande och lysande - just nu är jag glad om jag får ihop till godkänt.

  ANJE!
  Synd att vi inte kan ses när du är i Sverige.

  RUBEN!
  Hehheee! Nu vill jag att du berättar vilken charmskola du gick i? Jag vill nämligen skicka maken dit redan för jul.

  SUSIE!
  Viktig sak du tar upp. Vem 17 kan känna igen sig i en som aldrig gör missar?!Jag gör så många att det känns viktigt att alltid visa upp de lyckade för jag tror att alla förstår hur usel jag kan vara.

  CHRISTINA!
  Vilken tur att jag har många 'före'bilder i pappersformat, men jag har ju fotat tidigare sådana så att det gör jag igen!

  SANDRA!
  Att dela upp föredraget är en väldigt god idé, men jag är inte riktigt på det klara med ännu å vilka grunder jag kommer att göra det.

  Gunilla!
  Himla mycket tack för de fina orden.
  Skärmen har jag gjort av gamla gardiner i sidenliknande polyester som jag har klippt remsor av och trätt i armeringsmatta.

  Underbart med all engagemang som jag har fått här. Jag kommer att skriva ned alla råden och resultatet kan väl bara bli bra;)))!? Eller hur:)?
  Med riktigt go'a hälsningar till ALLA!

  SvaraRadera
 18. Hej Anja,
  mycket är redan sagt, önskar dig lycka till med föredraget. Jag fascineras alltid av att höra en trädgårdsägare berätta om sitt växtval, varför man uppskattar de olika växterna, erfarenheter av växterna och vad trädgården ger tillbaka. Med dina bilder blir det succé:)
  Kram Inger

  SvaraRadera
 19. Hej hopp! Vad du kan prata om?! Herregud - hur mycket som helst!! Hur man sår ett omöjligt frö och får det att gro och växa sig stort! Hur börjar man bygga upp en trädgård från början?! Vad är dina misstag du lärt dig av/lära ut? Ditt berg! Hur gjorde du?

  Ämnet beror på lyssnarna - nyörjare? Fantaster?
  Grattis! Så roligt att du får möjlighet att dela med dig av dina kunskaper, jag har ju haft möjligheter att få dem med alla mina frågor :)

  Ha det allra bäst, kram ♥

  SvaraRadera
 20. Hej Anja!

  Spännande med föredraget. Av kommentarerna att döma är du en inspirerande person som har mycket att prata om. Vad gäller föredrag brukar jag satsa på mycket bilder och steg för steg instruktioner för hur de själva kan lyckas. Det är viktigt att ta fram ett föredrag som du själv tycker är intressant och att det finns en röd tråd.

  En idé kan vara att dela föredraget med någon annan. Mitt förslag är ljus. Kanske känner du till någon ljusdesigner i närheten. Han/hon kanske kan hjälpa till med en provbelysning vid trädgårdsföreningen och hålla ett kortare föredrag om trädgårdsbelysning.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 21. Så många bra förslag du fått! Du behöver verkligen inte dela med någon annan utan kommer att klara det hela galant! Om du visar bilder med datorn kopplad till projektor och lägger in dem i ett powerpointprogram så att du slipper hålla på och leta och klicka upp varje bild för sig har jag några förslag:
  - lägg inte för många bilder på varje PP-sida. Om du visar före-efter låt före-bilden hoppa in först och efter-bilden komplettera sedan så att folk hinner ta in det hela.
  - lägg gärna in en svart ruta där du vet att du kommer att prata en stund utan att illustrera med bild. Det är distraherande när bilder ligger kvar på skärmen medan man pratar om annat och man kan ju inte stänga av medan visningen pågår. Då är det vilsamt med svarta rutor emellanåt.
  Kram

  SvaraRadera
 22. Vad kul och vilken ära att bli tillfrågad! Jag ser på de tidigare kommentarerna att du redan har fått en massa goda råd och är säker på att du klarar det galant! Vad jag skulle gärna höra om är lite hur du utnyttjar små detaljer, kombinerar växter och ser det lilla i helheten - det är du ju mästare på!

  SvaraRadera
 23. SNÄLLA, GULLIGA, HJÄLPSAMMA NI!
  Nu har jag hur mycket som helst att ta in och bearbeta!
  Sällskapet som har frågat mig är ett sällskap där jag kan känna mig som 'nybörjare'.
  Mina 10-års erfarenheter står sig slätt mot deras kanske 25-40 år. Jag har så svårt att se att någon av dem skulle tycka att mina odlingserfarenheter är intressanta - så begåvad är jag inte.
  Men, jag får koncentrera mig mer på mina idéer om trädgårdens uppbyggnad och mina tankar om växtval. Dessutom kan jag kanske inspirera någon till bergsodlingar och hur jag har gjort för att få mitt berg rätt attraktivt - vilket folk i allmänhet tycker när de besöker trädgården.
  En trädgårdsjournalist som var i somras här sa att alpinodlingar brukar vara fula...???

  LOTTA!
  Det är just det: Jag kan inte lära någon där hur man odlar. Jag får har öronen på skaft själv istället där så kanske jag få lära mig något.
  Du är ju otroligt söt som uppmuntrar mig så!
  DEt var länge sedan du var här - kanske får du tid i sommar:)! /Kraaam!

  ROBIN!
  Så roligt att få ett konkret förslag! Skulle jag känna någon som kan det där med ljus, skulle jag definitivt nappa på idén!
  Dig har jag inte sett här förut - det väldigt roligt för mig att du vill engagera dig i mitt lilla 'problem'! Tusen tack för tipset!

  LAILA!
  Vilken härlig lektion av en som kan det där med att hålla föredrag! jag håller också med om att ha svart ruta när man har mellansnack så att prat och blid matchar!
  Nu vet jag inte vad de har för apparater där, men som tur är har jag 'lite' tid på mig att undersöka saken! Tack, tack kära Vän för dina pragmatiska (som jag själv älskar!) råd!

  LEENA!
  Mästare och mästare:)? Så är det inte, men jag nappar definitivt på din idé:"....utnyttjar små detaljer, kombinerar växter och ser det lilla i ..." för att jag älskar detaljer och jag vet tom varför jag gör det;)))!
  Tack du gulliga!

  Aldrig i livet trodde jag att så många ville hjälpa till!
  Vilka fantastiska människor jag har fått lära 'känna' genom bloggen!
  Som sagt: TUSEN TACK FÖR ALLA GODA RÅD OCH EMPATIYTTRINGAR!
  /Anja

  SvaraRadera
 24. Hej Anja! Det är alltid intressant med trädgårdsbloggar. En ppt eller pptx fungerar utmärkt som det tidigare har skrivits om. Försök dock att inte ha för mycket text. Det tar fokus från bilderna och dig. Man klarar sig naturligtvis finfint själv framför duken. Mitt tidigare tips var från egen erfarenhet. När trädgård, och ljus samspelar uppstår magi. Tillför en massa levande ljus och lite musik och besökarna smälter:-)

  Ett tips är att det brukar finnas företag som lånar ut lite belysning. Det är inte mycket, men det räcker för att belysa en liten buske in mot trädgårdsföreningen. Det är då ett 12v system och kan hanteras av alla. Men ett annat tips är att om det finns ett större träd vid denna förening, häng då en massa levande ljus under kronan. Kan bli riktigt effektfullt!!! Se dock till att ni kan ha uppsikt över installationer med levande ljus.
  Nu ska jag fortsätta läsa alla dina trädgårdstips:-)

  Lycka till med allt!

  SvaraRadera
 25. ROBIN!
  Dessvärre kommer föredrgaget hållas inomhus i en trist lokal....Det gäller för mig att få folk att glömma det...;)))!
  Men, jag tycker att det vore häftigt om jag kunde få till en trädgårdsvisning nästa år i mitten av september en ljummen kväll.Det har jag aldrig gjort - alltså haft en kvällsvining! Levande ljus brukar jag använda men har faktiskt aldrig provat att ha även musik...wow vilket tips!Anja

  SvaraRadera
 26. Grattis till erbjudandet! Det kommer du att fixa galant, du ser ut att ha en såå vacker trädgård att prata om. Håller helt med Eva, att prata om trädgårdens årstider låter perfekt. Att ha en trädgårdsvisning efter föredraget låter toppen! Kram, hälsar Lotta :)

  SvaraRadera
 27. I would say that anyone who takes such gorgeous photos of a garden would certainly be interesting to listen to!
  Take Care,
  Ulrike

  SvaraRadera
 28. Varför inte "Ett år i min trädgård - fullt av glädje och slit"?
  Har inte läst de andras förslag...men du har ju massor att berätta om din trädgård!
  Lycka till med förberedelserna att samla ihop dina bästa bilder!
  Ha det gott! Lena

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan