fredag 6 januari 2012

                           


                                 1
           Trädgårdarens funderingar 
om att satsa hej vilt på olika nya projekt i trädgården som om vårarna stod decenniers vis och bara väntade på att jag förverkligar alla trendiga trädgårdsdrömmar. 
Nej. Det är nog dags  att finlira det jag har och inte drömma om att skaffa en järnsäng med kuddar och brodyrer
under bar himmel. Det vore dumt.
Men att rensa ogräs, skära fina kanter mot gräsmattan och spendera ett antal sekiner på spännande växter - DET kan jag kosta på mig. 
Eller att så. Denna  svåra konst. Egentligen är det inte så svårt att få upp fröerna till förnimbart grönt utan att få dem att bli riktiga plantor. DET är svårt, tycker jag. Och, nu talar jag inte om sommarblommor eller köksväxter, utan om de där små rackarna som aldrig blir till något stort ovan jord ens som fullvuxna.
Jag satsar nog i år på att klara NÄSTAN ALLA sådder till hanterbara plantor - alltså de som gror första året.
Men. Ett projekt tänker jag genomdriva i år: Att grönsakslandet får ett ansiktslyft av rang så att jag finner den aptitlig och snygg själv och att jag med stolthet kan visa upp den för besökare...


När jag går runt i mina 800 kvm tomt så här års känns den väldigt liten. Det tar bara några minuter att går runt...
Nästan overkligt  att det kan ta två timmar eller mer att gå runt på sommaren. Något har jag uppenbarligen lyckats att skapa...
Blåsippan, Hepatica henryi är nedbäddad i kruka med ett täcke av mossa. Den har trivts bra i sin boning.
Urnan på Berget får tjäna som en fast punkt - en blickfång - med säsongsplanteringar. Avenbokhäcken har ett par vanliga bokar som vinterfärgkontrast. Den syns som mörkare färg i häcken.
Barrväxter finns i många olika kulörer och storlekar. Ett måste i varje trädgård så att man har annat att se än vissna funkiablad.
Men det är till denna tid jag längtar,
då mörkret är oändligt långt borta och solen skiner nästan varje dag...! 
Så man bedrar sig, men vem 17 vill drömma sig till en kall och blöt vår och sommar...;)))?!


                     Ha det riktigt gott - Gott Folk!

12 kommentarer:

 1. Min dröm är att få en trädgård som har en liten gnutta av vad du har i din :) den är så fantastisk att jag kommer minnas den i all evighet :) Kram Suss

  SvaraRadera
 2. Håller med, jag ska också mest ta hand om det jag redan har. Sen måste jag nog gräva lite för att bli nöjd .... eller måste föresten .... jag väljer att gräva, gödsla, plantera, så .... I år blir det nog inte mycket förgrodda frön för min del. Det funkar inte när man växlar mellan två boställen. Köksträdgården är förbered för år 2 i en 4-årig växtföljd. Det är spännande.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Kiva on unelmoida. No ensikesänä sinulla on sitten varmaan juurikasmaa. Innolla jo nyt sitä odota. Halit!♥

  SvaraRadera
 4. Roligt att läsa om hur du tänker. Jag drömmer också om en järnsäng ute, men nej det blir det inte här heller:)).
  En eller två nya rosenrabatter ska det dock bli, sedan får vi se om det stoppar med det. Jag borde ta tag i framsidan också... Lite ska jag fröså också.
  Så vackert det är hos dig. Barrväxten ser spännande ut.
  Ha en skön trettonhelg.
  Kram på dig.

  SvaraRadera
 5. Nog har vi drömmar som vi vill ska förverkligas, men man måste vara realistisk ibland och inse att man inte klarar allt. Men jag vill i alla fall inte sluta drömma, kanske något blir genomfört!?
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 6. Du har så sunda tankar Anja:) Drömmar har vi nog alla men vi ska nog i år försöka oss på att göra färdigt de projekt som vi håller på med. Men det har en förmåga att alltid dyka upp nya idéer som pockar på:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Vilken fin urna, en almanacka, som bara står där och lyser.

  SvaraRadera
 8. Du har så rätt, det gäller nog att drömma om sånt som man verkligen kan ta tag i. Alltså kantskärning, ogräsrensning och återställning av trädgård efter husdränering. Fast kul är det ju inte.....
  Då är det här med sittplats med dynor ute, stor badbar damm och klädd säng under bar himmel mycket roligare - men helt orealistiskt!

  SvaraRadera
 9. Att begränsa sig och göra rimliga planer är både enklare och svårare den här årstiden. Jag tycker det verkar som att du hittat lagom höjd på ribban.Att artbestämma drömmar som just drömmar är en konst:) Lycka till med sådder och annat!

  SvaraRadera
 10. Ja tänk vilka drömmar man har.Och allt som man vill göra.Men när tiden kommer för att göra det där som man drömt om så brukar krafterna sätta punkt för det som är orealistigt att kunna göra.Men sluta drömma det tänker jag aldrig göra.Kram

  SvaraRadera
 11. En järnsäng drömmer jag också om! Visst är det härligt med drömmar, sen får man se hur mycket som blir verkligehet :)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 12. Kara Anja! I hope you are still in your birthday glow! They are to be celebrated for at least a week you know. The beautiful orchids your son and daughter gave you will give you joy for weeks to come. I love the idea of an iron bed with pillows outdoors! Except here the biting bugs would call . . . I would need netting to keep them out of my dreams. It is a great compliment to your garden that now in its dormancy minutes only go by to wander about, yet when all is alive and lush two hours are filled in exploring the plants. I so wish I could see it someday. Our gardens do bring wonderful people into our lives. ;>) Kramar/Carol

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan