onsdag 18 januari 2012

                                
                                 
                                   4
             TRÄDGÅRDARENS FUNDERINGAR
            
             NÄR BLIR DET TRENDIGT 
                    i  trädgårdstidningar 
ATT HA   GEDIGNA ODLINGSKUNSKAPER? 
         (eller hur man sticker ut hakan...;)))!)                     
                            
Trädgårdsodling handlar mycket om ekologi ..Åtminstone för mig. Jag vill gärna se samspel  /interaktion i det kretslopp som trädgården bjuder med växter och nyttoinsekter. Att se humlor, bin, fjärilar, spindlar, trollsländor, grodor, paddor, ödlor mfl insekter och djur samspela och få sin näring i just min trädgård är stort.
Ingenting finns det att lära om dessa samband i en trend-trädgårdstidning. Det närmaste man kan komma "ekologiskt" tänkande  är när det skrivs  om fjärilsdragande blommor.  


Det är ofta en evig upprepning av det som många redan kan och har läst. Ett exempel är rosor. Hur otroligt många rosreportage har inte våra mest populära trädgårdstidningar publicerat?  Alltid likartade reportage. Jag har personligen inget emot rosor - tvärt om - men tidningarna vågar inte går i bräschen för något nytt.  Varför problematiserar man aldrig trädgårdens olika uttryck?   Varför vågar man inte ha reportage som inte är bara "underbara" utan som lär oss något nytt? Varför känner jag att man vill fördumma mig? Varför får inte en skribent med trädgårdsintresse och med egna idéer en chans, som den  här  tex - ett smakprov  av en högre nivå...?!


Det finns några få trädgårdstidningar som är seriösa, men de kräver medlemskap och finns inte att köpa som lösnummer. Egentligen lite synd - ett lösnummer skulle kunna inspirera fler till medlemskap...
Att sticka 'strumpor' till taklökar: Nej! Men att få veta hur jag lyckas att omskola små alpiner bättre - det hoppas jag kunna läsa i Helens blogg Tankar om och från min trädgårdJag misslyckas ofta med själva omskolningen, medan Helen är en fena på det mesta i odlingsväg!
Androsace albana måste sås om varje år om man vill vara säker på att ha blommande plantor varje år. Men att lyckas med omskolningen är inte det enklaste...

Ha det gott - Gott Folk!

15 kommentarer:

 1. Klokt skrivet! Helen 'känner' jag ju sedan förut, den andra var ny för mig, men Jarmains trädgård känner jag också sedan hans böcker om den, har dock aldrig varit där! Tack för nya tankar och länkar! Kram Mia

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med dig om det mesta, men tidningarna säljer mer när det är färggranna fina trädgårdar. Och jag skäms faktiskt för mina skämsehörn i min trädgård med och visar dom helst inte på bloggen ;-) Angående ekologi så tror jag alla skulle förstå hur man får fin trädgård bättre om dom läste på lite om naturens kretslopp, både när det gäller gödsling, skadedjur och annat.

  Ha det!

  SvaraRadera
 3. Sinä olet aika viisas, Anja! Hyviä ajatuksia, ja vaikka en olekaan niin erikoistunut vaikeisiin kasveihin niin niistä helpommistakin lukisin mielelläni vähän enemmän asiallisia ohjeita. Kauniita kuvia näkee kaikkialla, ja niitäkin tietysti tarvitaan inspiroimaan.

  Saa nähdä onnistuuko kommentointi nyt, olen vaihtanut Google Chromeen ja tässä ei ainakaan mene sivu valkoiseksi.

  Nauti talvesta, ja kevät on aivan nurkan takana!

  SvaraRadera
 4. Håller med dig:) Tycker att det oftast är mer inredning och design än bra trädgårdsartiklar. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Kanske är det därför jag inte fastnar för någon trädgårdstidning. Tycker de är tråkiga och den del som handlar om odling av ätbara saker är alltid gör liten, i alla fall för mig.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 6. Så sant så Anja! Jag som är novis, läser bloggar med kunskap, som en svamp suger åt sig vatten och din blogg är en av dem, som jag lär mig av. Klart att det är roligt att se fina bilder av blommor och pynt och drömma sig bort en stund, men skötseln av växter och jord, är viktig för mig i alla fall, alla de där små knepen man provar för att lyckas, tex att vattna krukväxter i en spann :) Jag har hitills aldrig lyckats få ett frö som skall kylbehandlas att gro, ett mysterium för mig! Har nu köpt frö på TRÄDGÅRDSSMÖRBOLL Trollius x cultorum och klart jag skall följa alla råd men om det sedan inte gror ändå? Men skam den som ger sig!
  Ha det bäst Anja ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta!
   Låt sådden stå först inne i 1-3 veckor. Ställ den ut sedan och vänta på resultat vilket kan ta flera månader när det gäller Trollius. Sådden får aldrig torka ut.
   Om du frågar Helen så kanske har hon ett annat svar att ge.

   Radera
 7. Hejsan Anja!
  Bra skrivet ang. trädgårdstidningar och deras innehåll.
  Det är mycket trender, design och allt är oftast bara 'gullgull'

  Sen då jag läste längre ner i din text.....
  Jag blev faktiskt så glad över dom snälla gulliga skrivna orden att jag fick tårar i ögonen :=)
  Tack!

  Önskar dig en härlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helen!
   Det är inte min avsikt att vara "snäll och gullig" ;))).

   Radera
 8. Håller med dig om det mesta - vågar inget annat :-) men tror det finns behov av artiklar med olika svårighetsgrad. Alla som är intresserad av trädgård är inte 'nördar'
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birgitta

   Visst, håller med dig om att det behövs artiklar av olika svårighetsgrad och det är just det som är problemet så som jag ser det: Det finns bara nybörjarnivå om och om igen. Samma, samma, samma.
   Har man läst två - har man läs alla.
   Visst generaliserar jag, men jag vill problematisera och ifrågasätta. Men, det är kanske bara jag som gång efter annan blir så besviken på en 50 kr tidning som 'bara' bjuder på vackra bilder och kopiösa mängder reklam. Jag behöver inte betala för att se de fina bilderna - dem ser jag i bloggarna gratis!
   Jag tror ändå att de får se upp (Trädgårdstidningarnas redaktioner), för snart kommer jag inte att vara ensam om att tycka så här...det är vad jag tror...

   Radera
 9. När man hållit på med trädgård riktigt länge ger inte de 'vanliga' trädgårdstidningarna särskilt mycket mer än en mysig stund tillsammans med kaffekoppen, det tycker jag också. Den kunskap jag söker om t.ex växer hittas bara i böcker som nästan alltid är på engelska och ofta kommer från Timber Press.
  Själv är jag inte medlem i mer än STA och får då TA. En jättefin tidning. Men det händer allt att jag tycker den har artiklar som är väl nördiga för min smak.
  Skulle jag bara välja en tidning så blev det Gardens Illustrated. Den har inte mycket om stenpartiväxter men annars tycker jag den har det mesta. Träd, buskar och perenner porträtteras, idéer om hur man bygger upp sin trädgård och mycket mer.Fakta får vi nog fortsätta leta efter i böcker men nog kunde det vara mer variation i våra trädgårdstidningar. Bland det bästa jag läst i tidningarna under det senaste året var Annikas artikel om Sture. http://naturligating.blogspot.com/2012/01/en-halsning-fran-sture.html
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt Birgitta att du kommenterar mitt svar!
   Får läsa den där artikeln i Annikas blogg.

   Radera
 10. Hej Anja
  Tycker det skulle vara varit trevligt för mina minsta småfolk och kanske lite större keramiktroll att få åka på semester i det mysiga växthuset under Trädgårdsdagerna.
  kram wenche
  ps du har en liten födelsepresent som väntar på dig,Den lille som kan ha korg och sjalett.
  kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan