lördag 19 maj 2012

                                                   


                                                    KATASTROF!
Igår rasade en bit av Stora Dammen, vilket gjorde att vi var tvungna att tömma den till hälften. Den går inte att laga i en handvändning.
Så här såg dammen ut i somras


Dessutom håller min mycket uppskattade blodlönn, som jag haft i 15 år, på att dö! Bladen slår inte ut.
Min kära, vackra blodlönn


Grundproblemet är, enligt min egen analys, att berggrunden  fått en ny spricka. Vi har märkt att vattenmängderna på ett stråk på tomten har ökat, ett stråk som går från husgrunden, bredvid dammen mot blodlönnen. Husgrunden fick vi renovera i somras.
Dammens sida har underminerats av förra årets enorma regnmängder och lönnen har kanske dels 'drunknat', dels fryst ihjäl. Årets marsvärmebölja lockade kanske lönnen att  vegetera upptill medan rötterna låg i fryst vatten?


Katastrof är det dessutom att 45 Trädgårdsamatörer kommer hit idag då jag helst av all skulle vilja gömma mig...inte roligt med katastrofer vid trädgårdsvisning...
Men, kanske kan jag få goda råd hur  bäst åtgärda problemen? Kanske är ett akut påkommet problem också något att visa? Under alla omständigheter kan jag inte göra något åt dem idag.
Hoppas ändå att mina besökare ser även det som inte är en katastrof som t.ex. taklöksvivan


 Denna olycka känns riktigt, riktigt jobbig...
  
                             HA'T!


         

13 kommentarer:

 1. Tråkigt, men säkert kan du få ett och annat råd. Som du skriver, hände det oväntade och mindre trevliga saker i en trädgård också i verkligheten.
  Köpte Allt om Trädgård och fick mig en trevlig stund i din fina trädgård:)
  Lycka till idag!

  SvaraRadera
 2. Vad tråkigt Anja! Men du ordnar detta på bästa sätt, det är jag säker på. Hoppas din kära vän blodlönnen överlever.
  Ha en trevlig stund med alla trädgårdsamatörer, de kommer njuta av din fina trädgård.
  Kram och hoppas allt ordnar sig till det bästa.

  SvaraRadera
 3. En hage er jo alltid på vei og i endring? Det er er jo noe av det som gjør det så spennende, tenker jeg. Kanskje litt vel spennende denne gangen, men jeg er er sikker på at dette går bra og at gjestene ikke lider noen nød :) Lykke til med alle dine gjester!

  SvaraRadera
 4. Det där var inte roligt.Men nog förstår de andra besökarna att du inte rår över en sådan olycka.Och som du skriver någon kanske kan ge dig råd om hur ni går tillväga med lagning av dammen.Ha en bra dag ändå trots oturen.Kram Gunsan.

  SvaraRadera
 5. Så synd med katastrofer. Jag tror att de som kommer har full förståelse att sånt kan hända och njuter av allt fint du har i trädgården!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Så typiskt att det ska hända något oväntat och tråkigt precis den dagen som du har sett fram emot så länge och "laddat" för! Men det löser sig ska du se och vilket fint väder du har beställt Anja! Hoppas ni får en fin dag i din fantastiska trädgård!

  SvaraRadera
 7. Anja, förstår din panikkänsla men det finns så mycket mer av din trädgård än stora dammen! Besökarna kommer nog att ha fullt upp att beundra allt annat! Ses senare i em! Kram

  SvaraRadera
 8. Du ska se att allt löser sig och du hittar nya vägar eller vad man nu säger i trädgårds termer. Många styrke kramar och jag vet att allt kommer bli bra för du fixar det med din Finska sisu :)Kram Suss

  SvaraRadera
 9. Oj vad tråkigt att det skulle hända just nu men du klarar det och hittar säkert en väldig bra löpsning fast klart ,inte på direkten.
  Hoppas verkligen att din blodlön overlever.Men naturen kan mycket. Ser det här nu i min trädgård. Det mesta kommer igen.
  Lycka till med allt.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Pahaan aikaan tuli tuo vahinko. Mutta sanotaanhan sitä että vahinko ei tule kello kaulassa.
  Kyllä kaikki pian taas järjestyy ja varmasti sinulla on paljon muuta kaunista näyttää kävijöille.
  Onnea vaan näyttelylle ja mukavaa yhdessä oloa! ♥

  SvaraRadera
 11. Vad Ni är gulliga som tröstar mig!
  Som tur var gick det bra tack vare lika trevliga gäster som Ni är!
  tack och kram till Er Alla!

  /Anja

  SvaraRadera
 12. Jag hoppas och tror att dagen blev lyckad trots eländet! Det låter hemskt att vara med om och så att ha trädgårdsvisning samma dag - hu! Massor med cyberkramar från mig! :) Mia

  SvaraRadera
 13. Varför har jag inte hittat din blogg tidigare??

  Så otroligt vacker trädgård!

  //veronica

  SvaraRadera