söndag 17 juni 2012VARFÖR ÄR DET SÅ FASCINERANDE 
                    MED EN MINIVARIANT AV VÄXTER?


För mig är det alltid lika stor glädje när gruset på Berget blommar. Ta t.ex. aklejorna. De svävar alldeles underbart lite varstans i trädgården - i rabatter och i gångar, Och det finns nog inte en människa som inte uppskattar dem. Men så kommer det upp en liten på Berget. 
En som man nästan måste veta att den finns där för hon drar inte blickarna åt sig i första taget. Jag har sått den som en italiensk akleja, Aquilegia bertolonii, men jag tycker inte att den är helt lik de bilder jag hittar på nätet.
 Min variant har lite vitt i kronbladens spetsar.
Den är 9 cm hög och blomman är stor till förhållandet till plantans längd: På det 'bredaste' stället är blomman 4,5 cm 'bred'.


En annan liten avvikare från de stora, iögonfallande trädgårdssmörblommorna är denna, just nu 6 cm höga, vita "minismörblomma", Ranunculus crenata

Jag vågar nog plantera den på Berget efter blomningen.


Och, till sist - i denna session - lilla punkiga glim. Ingen aning vilken art av Silene. Rufsig och charmig, 19 cm hög

Nu lockar utelivet igen efter en stund vid skärmen!

10 kommentarer:

 1. Nu är jag vid datorn igen, fast jag går hellre ut.
  Visst är dom fina dom små, dom överlever bland alla stora. Dras vi till dom för att dom är överlevare? Din "mini"akleja är underbar. Jag har svårt att motstå blå blommor.
  Trevlig kväll!!!

  SvaraRadera
 2. Jeg er også veldig svak for disse miniatyrvekstene, eller nærsyntplanter som en begynte å kalle dem :)Jeg blir aldri lei av å nyte plantene i grusbedet :) Og disse var jo veldig vakre alle tre! God søndag Anja!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar alla dessa små växter.Det känns som ett litet underverk när dom blommar och man måste ner på knä för att se ordenligt.MVH

  SvaraRadera
 4. Vad fin den blå aklejan är, och de andra växterna med. Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 5. Så små och söta! alla var ju jättefina. Kan tänka att ditt berg är riktigt fint!
  Ha det gott!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 6. Vad söta dina miniväxter är. Den blå aklejan har en underbar färg men den rufsiga tar hem priset tycker jag.vad bra att ni har "ute"väder nu också.
  Anje

  SvaraRadera
 7. Niin kauniita pieniä kukkia sinulla.
  Tuo viiminen on erikoisen näköinen.
  Varmasti sinulla on kaunista siellä kun kaikki kukkii.
  Mukavaa Juhannusviikkoa sinulle ja Anderssille.

  SvaraRadera
 8. Akleja akvileja..så ljuvliga di är--och alla di andra vackra blomster som vi hålla så kär--

  SvaraRadera
 9. Din Silene är fantastiskt intressant i färg och form. Den skulle nog många konstnärer kunna hämta inspiration ifrån!! Jag planterade in ett vanligt smällglim i trädgården för några år sedan. Även den är jättevacker. Tror inte den finns kvar ?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Så fina små sötisar.. ja det är något med de där mini.. gäller väl allt! Små blommor, små djur och små barn.. eller hur? Önskar dig en fin och härlig midsommarvecka.. kram/Moa

  SvaraRadera