måndag 30 juli 2012

KLIMATANPASSA RABATTERNA?
Inget skämt utan på fullaste allvar. Jag inser att många av mina perenner inte gillar denna höga luftfuktighet, året om. 
Regn, stormar, kuling, kyligt på sommaren, för varmt på vintern, utdragna, milda höstar.
Svampsjukdomar, virus, skadeinsekter och alla slags sniglar prövar både mitt och växternas tålamod.
Borstnejlikans blommor är en enda gegga. Svampangrepp i täta planteringar. Dags att tänka om? Det rekommenderade är att plantera tätt för  det är 'onaturligt' med bar jord och man hindrar ogräsens framfart. Nackdelen är att ovandelen får ta emot mycket fukt vilket inte når rötterna och att  grönmassan plus blommorna inte hinner torka upp mellan skurarna.
Det här gräset har formligen lidit av den täta planteringen i buxbomskvadraten. Slagregn och storm ha vält den och jag måste klippa bort vartenda strå - kanske gräva upp allt gräs och plantera något mr klimatsmart i den.

Perennrabattens blommor slår inte ut tack vare solbrist. De är svältfödda på solenergin. Det räcker inte med ett par dagars sol.
Jag väntar på att dagliljorna skall slå ut så att jag har något att titta på i blomväg.
Glesa planteringar har klarat sig  från svamp-och virusangrepp - hittills.
Däremot väntar jag på blomning av Codonopsis och annat.
Det växter som stortrivs i nuvarande klimat så som ormbuksväxter och för bäckanemonen räcker det med dagljus utan gassande sol.


Även om jag njuter av den mycket tidiga morgonsolen då och då, så håller förtvivlan att ta över.
Sommaren inte är slut ännu men känns som så.
Inget högtryck i sikte, bara regn och mulet....
Kanske borde jag se över mitt växtrepertoar och satsa på dem som gillar rådande klimat? Frågan är bara: Är nuvarande klimat bestående?
En annan het fråga för mig är sniglarnas explosionsartade framfart. Vi, maken och jag  som ensamplockare av dessa slemmiga varelser i grannskapet, kan vi någonsin få bukt med denna plåga? Varje gång jag går ut för att rensa, fixa eller fota hindras jag av snigelplock. Undra hur många timmar
av värdefull kvalitetstid i trädgården har gått åt att plocka tusentals sniglar sedan mars månad.
Kära Läsare - du som ha orkat ta dig ända hit:
Jag gnäller inte utan försöker se realiteterna och hitta på en lösning som gör trädgården njutbar även en solfattig och fuktig sommar som denna.
Västkusten ligger mycket illa till vid klimatförändringar att detta slag.

Till slut vill jag bjuda på ett litet leende! 'Pappa' blev snuvad på sina frukostblåbär av Wille:))))!





  Tack för att du orkade läsa inlägget!
    Vad anser du? Tycker du som jag?

                            /Anja


24 kommentarer:

  1. Jag tror också att man får börja tänka om när det gäller placering av växter.Försöker anpassa mina rabatter till sånt som sniglarna inte gillar.Men då blir valet inte så stort om man inte planterar buskar och träd överallt.Det är så trist att en del saker ska förstöra intresset och lusten med trädgård.Själv har jag börjat odla mycket i stora krukor där det är lättare att hålla sjukdommar,mögel och sniglar borta.Vi får kämpa på Anja och hoppas vi hittar någon lösning på allt.Ha det bra.Gunsan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som tur är finns det växter som gillar klimatet men, så som du påpekar VI skall ju också gilla växterna!

      Radera
  2. Visst är det en supertråkig sommar om man nu kan tala om sommar.Jag ser också att mina växter inte trivs. Vissa har det bra men dem flesta gör inte alls vad dem brukar göra.Problemet är väl att det knappast finns någon lösning på problemet.Det kan mycket väl hända att nästa sommar blir som vi tycker att det ska vara.Jag tror också att vintern kommer att bli svårt och då tänker jag främst på oss människor som inte har fått den värme och sol vi också behöver.Så tråkigt att ni måste plocka sniglar så mycket. Konstig nog har vi inte alls det problemet i år.Men vi har också mycket dåligt med fjärilar,bin och annat som trädgården behöver.Det är bra trist men jag tror att man måste försöka att göra det bästa av det i alla fall och sakta kanske ändra lite i sin trädgård och anpassa där det verkligen behövs.
    Anje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka ord Anje! "....att man måste försöka att göra det bästa av det i alla fall och sakta kanske ändra lite i sin trädgård och anpassa där det verkligen behövs."

      Radera
  3. Intressant inlägg! Just detta med klimatförändringen är något ytterst verkligt och som växterna svarar på - på olika sätt som du påtalar. Ni på västkusten har ju drabbats av regn som formligen pumpar i hela tiden denna sommar... och avsaknaden av sol och värme märks även här hos mig. Tomaterna vill inte mogna utan sitter gröna och fina...

    Du undrar vad vi tror och jag tror att vi får vänja oss vid mer extrema väderförhållanden. Kraftigare blåst på konstiga tider, torka i längre perioder, regn som aldrig tar slut i vissa perioder. Smällkalla långa vintrar kontra blidvintrar. Mer extremt helt enkelt.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är givet. Det jag tänkte närmast på (luddigt uttryckt) är hur vi kan anpassa våra perennrabatter så att de ser fräscha ut även en sommar som denna. Bladväxter trivs alltid med fuktigt klimat men, det vore inte helt fel att ha liiite blommor också som inte möglar och 'bär sig åt';)!

      Radera
  4. Men du, rhododendron älskar denna sommar! Alltid något...

    Hälsningar
    /Kristina

    SvaraRadera
  5. ja, du Anja jag håller med dig man blir så trött på detta fuktiga och konstiga väder:( Många av mina dagliljor vill inte riktigt slå ut och när de väl gör det så regnar de sönder på mindre än en dag:( Sniglarna tror jag aldrig att vi blir av med tyvärr man får helt enkelt "gilla läget" och naturen kommer nog själv att selektera bort det som inte klarar av det här fuktiga. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst gör naturen det men, jag pratar om trädgård. Den, rätt onaturliga platsen, där vi som trädgårdare försöker skapa oss en oas, eller hur? Där måste jag nog selektera själv och inte vänta på naturen....:)!

      Radera
  6. On se ikävä kun kasveihin tulee sairauksia.
    Noita etanoita ei meillä täällä mäellä vielä ole, mutta mäen alla puolen kilometrin päässä on.
    Nyt on todellakin ollut tämmöistä kurjaa ilmaa, niin että saisi jo riittää.
    Vahinko vaan niin emme voi itse sille mitään, vai voimmeko?
    Hän säät ja ilmat säätää... sanotaan laulussa.
    Kärsivällisyyttä vain.

    SvaraRadera
  7. Minusta se olisi suuri loukkaus jos Häntä syytettäisiin meidän omien tyhmyyksiemme seurauksista.

    SvaraRadera
  8. Jag är nog inte rätt person att svara på dina frågor eftersom jag - än så länge - har motsatt problem när det gäller vädret. Inatt fick vi äntligen efter veckors torka 25 mm och lite åska på köpet. Men det låter klokt att plantera glesare och luftigare, flytta de som mår dåligt till torrare platser och välja sådant som gillar fukt där det är lite tjostigt. Jag tycker verkligen synd om dig för jag vet hur mycket kärlek och arbete du investerat i den där fantastiska trädgården!
    Snigelproblemet delar vi dock. Johan och jag tillbringar alltför många timmar med sax och påse på jakt efter marodörerna. I morse var det hysteriskt många efter regnet men de verkar ganska opåverkade av torkan också. Då härjar de nattetid men gömmer sig på dagarna. Flera av våra grannar är också maniska snigelmördare tack och lov!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Laila. Man kan täcka marken mellan växterna med annat än ännu fler växter...Då blir det lättare att komma åt sniglarna med.
      Torkan är 'medaljens' andra sida. Hm. Som att välja mellan pest och ...pest.

      Radera
  9. Mycket intressant att läsa och även tröstande att andra har exakt samma problem! dock inte roligare för det utan bara att man vet vad det beror på att växterna i trädgården inte mår så bra som dom brukar! . Jag har tidigare sagt till alla att vi verkligen inte har problem med mördarsniglar men häromdagen klippte jag 50 stycken på ett par minuter !!

    Det är kanske så att det har med klimatförändringar att göra ...vad vet jag!? Men märkligt sommarväder är det! Det ska bli "spännande" att se vad sensommaren och hösten har i beredskap. Antagligen blir inte det heller "normalt"

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och vet du Veronica att idag tycker jag inte ens att den spanska är värstingen utan alla dessa tusentals snäckor! Det spelar ingen roll hur stora de är men de gör stor skada oavsett storleken. Vissa blommor får jag klippa bort resolut för småsnäckorna har invaderat blommans inre och då kommer inte humlor och bin åt nektar.

      Radera
  10. Heja Wille! :-)
    Under hur många år har du märkt förändringarna? Vad jag menar, har inte vädret växlat mellan somrarna i alla tider? (Nej, jag är inte en person som slår bort klimatförändringarna). Äh, kort sagt - är det inte läge att vänta några år för att se? Nästa sommar kanske blir kanonvarm och dina planteringar fungerar bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men visst Bettina! Visst kommer det att bli ett par kanonsomrar också emellanåt.Jag har inte tillräckliga kunskaper om klimatförändringarna - mer än det jag läser mig till - framför allt i SNF tidskrift Sveriges Natur. De som kan och vet menar att intervallerna mellan de extrema vädren blir kortare och kortare.

      Radera
  11. Vågar man säga det, men här på södra Gotland är det precis tvärt om. Så några problem med sniglar och snäckor det har vi inte.
    Istället har vi haft torka, men det är ju lätt avhjälpt med vattning som jag också ägnat mig åt hela sommaren. Så några problem med att växterna skall ruttna eller mögla det har vi inte. Däremot får ju många mjöldagg i torkan, men jag vattnar ju så vi har klarat oss hyfsat hitintills.
    Så i söndags fick vi äntligen regn, hela 37 mm, så nu klarar vi oss ett par veckor. I alla fall fram till den 12/8 och visningen hoppas jag! Fast mitt problem är att ALLT verkar blomma just nu, så vad som ska visas då har jag inte en aaaning om!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckliga dig som inte behöver 'mata' snäckor och andra slemmiga storätare. Har du någon fin tomt med litet hus i närheten till salu;))))!

      Radera
  12. Hej Anja!

    Tack för kommentaren på min sida. Jag visste inte att jag hade ordverifiering. Tror att jag har tagit bort den nu.

    Jag har planterat alla mina blommor själv. Tomten var bara en lerhög när vi flyttade in.

    Håller med om att sniglarna har varit hemska den här sommaren.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  13. Ja denna sommaren hitills har inte varit så bra även om jag tror att ni vid västkusten blivit hårdare drabbade. Snäckor har jag inte mycket av ännu och inte åkersniglar heller. Det är Spansk skogssnigel som är värst här. Jag tror inte heller att så många grannar plockar dem. I början när jag flyttade hit plockade jag så fort jag såg några men insåg att det förtog all glädje med trädgårdsarbetet. Numera tar jag mina rundor och om det inte hänger klasar av dem i någon växt så försöker jag att strunta i dem till det är dax för en runda.
    Konstigt nog är det inte så fasanfulla skador på växterna här som jag hade trott. Vissa är förstås hål i och en del blir helt uppätna (verkar som om favoriterna växlar lite) Jag såg året i trädgården och Monty där han lade vallörtsblad under hostorna för att spanjorerna gillade de bättre än hostans blad. Jag har ju gräsklipp i mina rabatter (de jag hinner få dit det i) som sen täcks med barkmull. Tanken slog mej att jag kanske inte har så mkt angrepp för att det finns så mycket annat under att äta av? Det kanske är motsägelsefullt eftersom sniglarna kanske gillar att lägga ägg under men jag ser faktiskt inte värre skader i dessa rabatter än i övriga,
    Nåja, det är nog olika och det är ett stort problem trots allt. Lycka till med jakten och låt den inte förta trädgårdsglädjenn.
    Blomkärringen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den värsta skadan hos mig gör sniglar med hus. De klättrar in i blommorna, de äter mycket missklädsamt på bladen. Spanjoren tycks vara mer intresserad av att äta andra, döda sniglar plus döda, slemmiga växtdelar.

      Radera
    2. Ja, jag får vara glad för jag har mest vinbärssnäckor med hus och de gör ingen större skada hos mej.

      Radera