måndag 29 oktober 2012



De sista pelargonerna åkte till källaren men blommorna tar jag tillvara...

       I väntan på    inspirationen
till den tredje delen av "Stora träd i liten trädgård"
kan det vara nyttigt att bli påmind om att det är inte så länge sedan den virtuella världen inte fanns. Vi kunde inte googla oss till kunskap;)))!
I tider, då var och envar fick söka kunskap genom bildnig,  
 var boken en viktig bildningsväg.
En bok som ger lite allmänbildning om svunna tiders naturuppfattningar är Blomstervandringar skriven av Harriet Hjorth och illustrerad av Kaj Beckman. 
"Hon berättar så medryckande om hästhovsört, vårlök, daggkåpa, vivor och violer, ja, om markens minsta strå, att alla både män, kvinnor och barn måste fattas av intresse för 'den älskvärdaste av vetenskaper'." (Ulla Beyron)
Kan vi vilda växters fröhus?
Och vet vi vilka ormbunkar vi ser ute i naturen? (Vad heter ormbunken längs till höger ;)?)

Detta är dock alldeles nytt för mig:
"När man sår kummin,Carum carvi, skall man vissla en stump eller sjunga en sång, liksom man bör skratta när man sår persilja!
Var kommer kommer alla sådana tokiga råd ifrån?Jo, vissling eller sång håller djävulen borta och vid persiljesående skrattar man helt enkelt ut honom" (Blomstervandringar sid. 218)
Det gäller kanske vid all sådd? Att skratta och vara glad, vissla och sjunga så att 'sådd-misslyckande-jävulen' sticker all sin väg. 
Kanske provar jag den här såkompletteringsmetoden* vid nästa sådd...;))!? (*Jag, en finne, ääälskar lååånga ord;)))!)

Dessa bilder får illustrera två vilda inhemska blommor från mitt Berg - jag tror att alla vet vilka de är.

                     Tack för titten! Önskar Dig allt gott!

15 kommentarer:

  1. Jaa, idag hittar man information supersnabbt! Men frågan är hur kul det är egentligen? Man behöver alltid veta vad man söker efter och jag tror man missar massa "braattvetasaker" på vägen idag tillskillnad mot tidigare när man fick söka i litteraturen!

    Hursom, vackra illustrationer! Jag och "Johanna" mår bra men jag undrar om hon behöver skyddas lite extra under vintern?

    Kram

    SvaraRadera
  2. Nu blir det mycket skratt och sång där i din trädgård när det blir dags att så.Men det kanske inte bara beror på att du har läst att det ska vara bra men mer för att det betyder att våren och sommaren är på väg.Undrar som Veronica om Johanna behöver skyddas extra. Här är redan mycket kallt med flera minusgrader nattetid.
    Anje

    SvaraRadera
  3. Kyllä tiedonhaku on nykyisin helppoa aiempaan verrattuna - todellakin! Mukavaa viikkoa!

    SvaraRadera
  4. Så vackra illustrationer! De skulle man kunna ha som en tavla varenda en. Sådana böcker jag fastna i, ibland i timmavis. Och det är ju skönt :-)

    SvaraRadera
  5. Tack för rådet med Johanna! Det är självklart så att jag bara stänger "arbetet" i trädgården. Alltså grävandet och grovgörat..... :)

    V

    SvaraRadera
  6. Hahaha vilket underbart tips Anja:) Klart som korvspad att jag ska sjunga en truddelutt när jag sår i höst/vår;) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Ett bra sätt att veta när grannen sår :) lyssna till sången :) Kram suss

    SvaraRadera
  8. Fornøyelig lesning Anja! Takk :)

    SvaraRadera
  9. Älskar Harriet Hjorts bok Blomstervandringar. Så mycket erfarenheter och kunskap det finns i den. Det måste vara svårt att hitta allt det vetandet på nätet. Att hitta den, den där djupa kunskapen, det tar tid, mycket tid. Inte ens säkert att man finner den fast man har hela internet att tillgå. Hennes bok är en verklig guldgruva.
    Ormbunken längst till höger tror jag heter stensöta. Vissla behöver man kanske inte göra men nog hjälper glädjen mot det mesta. Idag träffade jag på uttrycket 3G. Grinig gammal gubbe. Undrar just nu vad det heter när det gäller det andra könet?
    Vill man åldras som sur vinäger eller ett fint årgångsvin? Gissar att glädjen i livet undviker den sura vinägern;-))
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken härlig kommentar Birgitta! Tusen tack för den!
      Du har så rätt så! Vi får undvika de tre G:na: Grinig, gammal GUMMA;)!
      Visst vore det fint att kunna identifiera sig med det fina årgångsvinet men i mitt fall vad det någon jävel som tappade flaskan på golvet och när man sedan sopade upp vinet och hällde den tillbaks hade den liksom tappat det fina och börjat 'vinägra' sig....;)))!
      Men, som du vet, jag e' rätt glad ändå;)))! Det är bara att gilla läget även om man aldrig blir ett fint årgångsvin. Fint vinäger är rätt gott till sallad...typ;)!
      Det vore trevligt att inveckla sig i vad kunskap är men, jag avstår i detta forum - det blir liksom helt fel. Vi kan bara konstatera "....Att hitta den, den där djupa kunskapen, det tar tid, mycket tid...." är något annat än att rabbla saker utantill.../....zzz....

      Radera
  10. Tack, vilket trevligt inlägg!
    Har hört mycket positivt om denna bok, men inte läst den själv.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Ser (i förra inlägget) att du fortfarande har mycket höst kvar! Här är det vitt och minusgrader och tjälen är flera cm djup trots regnet igår. Snart ger jag upp lantlivet och drar till stan! Vi hörs.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Visst är internet suveränt men jag vägrar att ta datorn med mig i läsfåtöljen eller sängen. Där ska bokbladen vändas och råkar det vara en trädgårdsbok med vackra bilder så blir det extra vackra drömmar.
    Ha det fint och tack för såtipset.

    SvaraRadera
  13. *hihi* det är nog tur att jag håller mig ifrån allt vad sådd heter...min sångröst är inte den bästa... fast jag sjunger nog ändå ibland, det sklal jag väl erkänna...
    Ser nu fram emot fler trädinlägg, såg att du har en liten serie, jag är ju själv en trädkramare som tyvärr behöver byta ut några träd här hemmma, bla en pil som jag tror fått pilskorv... Zelkova är ju en av mina favoriter, men har inte vågat pga sjukdomen...men den är ju såå vacker!
    Ha en fortsatt bra helg!

    SvaraRadera
  14. Ett sånt härligt inlägg du har skrivit och gjort. Blir riktigt sugen på att rota genom bokhyllan med alla trädgårdsböcker och ta fram favoriterna. I reprisläsning. För femtielfte gången. Jag älskar böcker, har svårare för datorer. De passar inte lika bra varken i handen eller i soffhörnan. Dessutom måste det alltid trasslas med sladdar.
    Och långa, idérika ord som visar vad man menar eller känner, det är vi nu (minst) två om att tycka om. Att leka och vända och vrida och uppfinna nya ord, sånt är roligt.
    Ska även tacka tusen gånger igen för hjälpen med att länka. Igår kväll provade jag, och se, det fungerade "hur enkelt som helst". Hmm, som med allt här i våra liv, det man kan är inte svårt.
    Hej och kram från Törnrosa

    SvaraRadera