måndag 4 februari 2013


        MELONGURKA 'Mira'
         Cucumis melo x Cucumis sativus


 
Från mitt växthus sommaren 2012

Idag har  jag petat ner 6 st fröer av melongurkan 'Mira'! - femti spänn för tre fröer...är lika med 100 spänn för 6...!!! Jo, jo! Det är frivilligt men, jag blev så förälskad i denna frukt. Den var rikavkastande, vansinnigt god och väldigt vacker, dessutom! Absolut värd pengarna*. Lämpligt ställe att odla den är ett varmt läge ute eller helst kanske i växthus eller liknande.Eftersom den är en F1- hybrid kan jag inte ta fröer av frukten själv.
Vill du veta vad F1-hybrid betyder kan du läsa i denna länk.
                        
  Fröerna finns hos  Rara Växter  

*Att jag tycker att det är värt att betala det hutlösa priset är bara för att jag tycker så mycket om den och kan inte hitta fröer någon annanstans i Sverige. Jag vet inte vad som kan motivera det höga priset.

              

18 kommentarer:

 1. Så spännande, alltid spännande att prova nya sorter.:)

  SvaraRadera
 2. Det låter väldigt gott;) får se vad jag ska så för något i år :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Det låter ju väldans gott, men hiskeligt dyrt! Och jättetrist att det är F1-hybrid!!

  SvaraRadera
 4. Vad spännande med dessa frö. Härligt att redan få peta i jorden. Jag vänster ett bra tag till. Och kommer som vanligt att köpa färdiga plantor av både det ena och det andra när vi är i Frankrike. Men det kliar lite i fingrarna måste jag säga.
  Lycka till med alla dina (dyra) frö.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Oi pitäikö kokeilla.
  Kuinka monta kurkkua sita yhdestä taimesta?

  SvaraRadera
 6. Mmmmm : ) Ingenting er som selvdyrket!

  SvaraRadera
 7. Oj, vilka efterverkningar det gravt kritiserade frödirektivet har fått med dessa hemska avgifter per sort för fröfirmorna! Ja, jag har också sett att nästan alla grönsaksfrön blivit ohemult dyra (själv är jag van att få köpa väldigt heta sorters chilepepparfrön för mellan 25-50 kr st. utomlands ifrån, men då är det nya sorter och marknaden är superhet! ;)). Det är väldigt tråkigt, men kanske kan det få fler att satsa på sortklenoder. Men, nu blev jag ju väldigt nyfiken på 'din' sort! Måste nog testa den någon gång ändå! För det är ju så man får nya favoriter - genom rekommendationer! Har också en gurkfavorit (slanggurka) som är F1 - 'Bella', den brukar vara svår att få tag på, men jag tror och hoppas att jag har ett par fröer undanstoppade till sådden senare i vår, annars blir det till att leta på nätet! Den sorten producerar nämligen bara honblommor (har kollat ett otal ggr), så där är det kört annars! :) Är oftast dock tämligen skeptisk till fröfirmors benämning av F1-hybrider, då de gärna kallar sorter det för att sälja mer av sorten. Jag vet att jag haft en annan sorts melongurka för några år sedan, men jag måste titta igenom mina excel-dokument för att komma på vad den hette... Det som 'poppar upp' i huvudet är då Melothria scabra (djungelgurka/guadaloupegurka/Mexican Sour Gherkin), så troligtvis rör det sig om någpot helt annat! Hittar jag de fröna, hör jag av mig i så fall, så du kan jämföra! Men, som sagt troligtvis inte alls desamma! Allt gott! :) Mia

  SvaraRadera
 8. Tack, Anja för din kommentar hos mig (jag vet ju att du funderar på om kommentatorer kommer tillbaks och kollar och det gör jag! ;))! :) Jag tycker det är en väldigt GOD början med Early Jalapeño, som du odlar med! :) Just den är ju lite tidigare och det är ju aldrig fel!?! Du är snäll i bedömningen om min kommentar här, den var bara skriven rakt ur hjärtat! Men jag tror verkligen att det kan löna sig att testa om det verkligen är en F1-hybrid eller inte! Om inte annat, så gror det kan man komma på en helt ny sort - och det är minsann inte fy skam om den visar sig vara fröstabil! Lycka till med odlingarna! :) Mia

  SvaraRadera
 9. Å! Är det nu de ska sås, jag har också köpt melongurka men lite slött tänkt att de kan väl vänta. Men det är NU alltså. Tjohoooo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bettina! Inbgen panik med sådden än. Du kan vänta en månad ännu om du vill/Anja

   Radera
 10. Jojo, då får man äta med andakt! Ser kuliga & friska & fräscha ut. Tänk om de inte gror!! Så knäpp är jag när det gäller dyra frön.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 11. Oj, det var en dyring! Jag som tycker att Sungoldfröerna är så dyra... men dom räcker et par år, så det blir ju inte många ören om dagen :-)

  SvaraRadera
 12. Hey! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask.
  Would you be interested in exchanging links
  or maybe guest authoring a blog article or
  vice-versa? My site covers a lot of the same topics as yours and I
  think we could greatly benefit from each other.
  If you're interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!
  Also visit my blog post - perfumes originales

  SvaraRadera
  Svar
  1. I can't find any blog or blog post .../Anja

   Radera
 13. Anja!
  Du har fått mig till mycket, bl.a att komma hem med gulblommande primulor, jag som egentligen inte tycker om gult, falskhetens färg - tror jag och att titta på de små växterna i trädgården(ditt berg).
  Här har vi börjat måla våra 'gulbruna' innertak (gult är inte alltid fint) vita och som det känns nu kommer det nog att dröja längen innan det kommer snabba kommentarer från mig.
  Blir lite nyfiken på artikeln i AoT. Tidningen har jag ihop med mamma och den kommer först till henne men hon har inte hört av sig. Kan du skicka något foto?
  Forumistmiddagen????
  Ha det gott.
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. ÅÅ den såg god ut.Här har jag sått en massa chilis , ska göra inläggningar till hösten har jag tänkt:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 15. Det är så många som skriver om Melongurka... Jag försöker i min fantasi försöka lista ut vad den smakar! Inte en chans att gissa ens! Jag behöver nog testa jag med :)

  Må gött!

  SvaraRadera
 16. Vilken läckerbit - tydligen även smakmässigt. Men det räcker bra bara att få se och läsa om den. Men kanske, kanske att jag....hmm.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan