måndag 11 februari 2013


Hur värma upp 

 VÄXTHUSET?

Snöflingor faller tyngdlöst och glest. Luften är rå och himlen är grå. Samtidigt börjar våren vakna i kapp med det återvändande ljuset och mina fingrar längtar efter sölandet med jord och krukor i växthuset.
Men, där är det lika kallt som ute. Känslan är smått råare till och med än vad det är ute.
Min blick vandrar bland prylarna inne. Interiören  ser så påfallande död ut så här års. De bara står där och ser stumma ut. Inget liv alls.


                                                Så här såg det ut i februari 2010

Jag gillar inte att  plasta in växthuset med bubbelplast.. Det är fult och otroligt jobbigt - och jag blir ju inte yngre med åren precis...
Men, var finns alla påhittiga innovatörer som kunde utveckla en värmeidé för just växthus?
I boningshuset har vi bland annat en luftvärmepump som har inneburit rätt stora energibesparingar.  Varför finns det inte något liknande för växthus? Tänk att kunna värma upp på vintern och svalka ned på sommaren!?
Övervintringsväxthuset inne i själva växthuset tilltalar inte mig. Nej. Jag vill kunna sitta där inne och pyssla med sådder och interiören nu och ha en grundvärme på kanske 5 -10 grader. Medan jag är där inne skulle jag vilja kunna skruva värmen lite till så att jag slapp att sitta där med ytterkläder...


Växthuset är till så stor glädje i många månader och jag skulle vilja ha det tillgängligt i 10 månader per år eftersom mitt är så stort att man kan ha en liten bjudning där - runt bordet får fyra pesoner plats att äta.


Här har jag ett sidobord för att kunna ställa fram maten.


Bakom växthuset får kirs frodas - ett hatat ogräs på fel ställe men, så vackert på en given plats...men, jag vill gärna ha även den med variegerade blad...får leta.

Glasväggarna bjuder på utsikt över delar av trädgården. Här kan man njuta  även vid kyligt sommarväder.
Växthuset är en prydnad för trädgården

Wille brukar ta en tupplur där inne mitt på matbordet...så att känsliga personer får hoppa över denna bild och tacka nej till  inbjudan...;)))!

Sommarkänslan förlängs en bit in på hösten

Det här var en liten presentation av mitt älskade växthus som just nu är dött och kallt...
Från mitten av november till april är det stängt! I nästan fem månader står det bara där...Men, redan i september får jag börja använda värmefläkten på nätterna (och ibland även på dagarna) vilket inte gör maken glad...;(! 
Så snälla innovatörer och tekniska kreatörer: Kom på något vackert, fiffigt och ekonomiskt! Jag lovar att bankkontot för den som kommer med en smart uppfinning växer lika snabbt som grödorna i växthuset;)!

Börja gnugga geniknölarna NU :)!
ps
Tyra Hallsénius Lindhe
berättar om hur kul det är att bygga sitt växthus i dagens 

 ds

18 kommentarer:

 1. Sellainen edullinen lämmityssysteemi olisi ihana! Viime Viherpiha-lehdessä esiteltiin aiva ihana kasvihuone, joka on käytössä ympäri vuoden.

  Sinulla on kyllä kaunis puutarha ja tilava kasvihuone. Mulla on haaveissa isompi. Nyt on vain pieni tomaattien ja kurkkujen kasvatusta varten. Wille on ihana! Mikiltä terkkuja.

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer i din önskning!
  Vilka fina bilder du visar och vilken bra placering ditt växthus har i trädgården. Så där lagom undanskymd men ändå tillgängligt. Att ha ett eget växthus, det är trädgårdslycka det!
  Ha en fin måndag trots snöeländet!

  SvaraRadera
 3. Tänk om det kunde bli verklighet! Hoppas.
  Så snyggt och fint du har det, växthuset är helt fantastiskt vackert.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Minulla ei ole mitään kikkaa lämmitykseen, saa nähdä miten meidän kasvihuone saa lisälämpöä sitten. Nyt se on kuin lumilinna, ja eikä sen ympärilläkään ole vielä niin paljon kasveja kuin sinulla. Pyrin juuri samaan että kasvihuone sulaisi muuhun pihaan ettei ole steriili lasitalo itsekseen ... Ja tottakai Wille saa olla pöydällä, hyvin sopii ja on parempi koriste kuin mikä muu tahansa.
  Hyvää jatkoa kevättä odottaesssa, nyt alkaa jo kuitenkin olla valoisampaa!

  SvaraRadera
 5. Vilket ljuvligt växthus du har! Snygg färg på hyllorna med! Måste skaffa hyllor till stora växthuset! Gillar t o m kirskålen genom glaset! ;) Kan ju bara hålla med om att det vore trevligt med en bra energilösning! Jag har faktiskt en kamin i mitt, men då det är av kanalplast har jag inte vågat installera rökkanaler, tror inte på säkerheten där... Får elda ljus i ugnen som det är nu. Vet flera som installerat luftvärmepump i växthuset och är nöjda, kanske kan man hitta en begagnad? Tack för tipset om artikel! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du det Mia? Jag har nämligen varit inne på samma tanke - alltså luftvärmepump.
   Maken säger att han fattar inte hur man skulle kunna installera t.ex. innedelen i ett växthusvägg...
   Oj, vad jag önskar att någon med egen erfarenhet skulle höra av sig!
   Tack för ditt 'tipssvar'!/Anja

   Radera
  2. Anja, hör med Lennart - Lemal, på Trädgårdsforum, du vet! Han bor väl inte så långt från dig (Stora Askerön) och jag har för mig att han har en installerad! Hoppas jag minns rätt, det var några år sedan jag var där! :) Mia

   Radera
 6. Vilka helt underbara bilder, från växthus och trädgård. Jag bara suckade och njöt. Gillar ditt sätt att skapa det vackra omkring dig.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 7. No nyt vain toivotaan että tulee hyviä ideoita. Kiva olisi jos saisi pidentää kasvihuoneen käyttöä.
  Sinulla on niin kaunis kasvihuon ettei ihmekään että viihdyt siellä.
  Idearikasta viikkoa!

  SvaraRadera
 8. Förstår om du saknar ditt växthus under vintern, det är så himla mysigt och vackert! Själv har jag våta drömmar om en vinterträdgård där jag ska kunna vara året om:) Fina Wille hade gärna fått ligga på bordet även om jag satt och åt:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Vad härligt att ha ett sånt stort glashus att ni kan ha en bjudning därinne.... Hade ni haft en dagen du fotade? För jag ser minsann en slatt gott rödvin i karaffen:)

  Det vore fantastiskt att ha någon bra uppvärmning som inte är så dyrt och helt rätt är att den som kommer på det smarta kommer att bli rik som ett troll :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. Halloj! Man kanske skulle börja fråga luftvärmepumpsföretagen om de inte har det! Om tillräckligt många frågar kanske de avsätter några med bra geniknölar för att klura ut hur man ska göra. Bara en fundering och ett förslag så här på måndagskvällen.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 11. Å vad mysigt. Precis det där skulle jag vilja ha ett växthus till. Alltså väldigt mycket som en guldkant i vardagen, ett eget litet krypin att få sitta och filosofera i. Ja, och att bjuda till fest i när man är sugen på det. :-)

  SvaraRadera
 12. Bara att se alla fina sommartider. Jag längtar till sommaren. Här är kallt. Förstår att du skulle vilja använda växthuset längre och ska hålla tummarna at du hittar något.
  Anje

  SvaraRadera
 13. Vilka härliga växthusbilder! Ja, tänk om någon kunde hitta på ett bra sätt att värma upp växthuset. Jag sätter upp bubbelplast och även frigolit på väggarna och fläkten går väl för det mesta under vintern. Men jag har inget mysigt växthus som du.
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 14. Kara Anja, I hope your lovely post will inspire someone to design just what you need to allow for an extended use of your beautiful greenhouse. I would love one here too. Yours looks like a magical place to have a small dinner . . . but your kitty might not like it so much. April is not too far off! Thank you for all your kind words over these last few years. Kram/Carol

  SvaraRadera
 15. Ett bra värmesystem till växthuset hade inte varit dumt. Det hade varit bra att kunna använda det lite längre än oktober.
  Katt på bordet tillhör vardagen.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 16. Oj nu ser jag att jag missat en massa fint här! Ser ju helt underbart ut i ditt växthus. Vyn genom glaset och även utifrån, med alla miljöer runt om. Nu får man riktig vårlängtan

  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan