fredag 19 juli 2013

Visst måste man se tillbaka ibland

- det handlar om vår historia.
Som historielös är det svårt att förstå sin samtid...;))

Sommaren började för min del  hektisk och slitsamt. Jag hade räknat med att ha både april och maj på mig men det var först första veckan i maj som tjälen släppte sitt sista grepp i trädgården. Rabatterna såg bedrövliga ut med många, tillsynes döda växter efter sju veckors gassande sol på dagen och flera minusgrader på natten - på barmark.  
 Förtvivlan höll mig i järngrepp medan jag försökte frisera de värsta skadorna med klippning av frystorkade kvistar och lite nyinköpta plantor. Och  hyfsat städade rabatter. 
Jag hade ju åtagit mig att visa trädgården för två busslass tädgårdsamatörer den 1 juni. Vilken tajmning! De flesta  rododendron, magnolior, ljung, småväxter på Berget m.fl. var antingen stendöda eller tillsynes döda med brunt som signalfärg. Mitt 'hjärtebarn' såg ut som ett uttorkat landskap. Att ha bestämt två år i förväg för evenemanget kändes som det mest vansinniga jag någonsin har gett mig in på. Trots min agnostiska läggning var jag nästan på väg att utropa: -Min Gud! Varför har Du övergivit mig? Det är märkligt vad man är beredd på att lita till Högre Makter vid kris;)))!
Dessutom, som om inte detta elände skulle räckt hade jag varit mycket sjuk sommaren innan och trädgården hade under den regniga sommaren 2012 blivit i princip utan vettig skötsel. 
Alltså: Maximal arbetsinsats på fyra veckor. Inte en enda ledig dag.
Om man dessutom sneglar på min biologiska ålder med allt vad det innebär av krämpor och ork så måste jag säga att jag borde egentligen få någon utmärkelse....;) ;) ;)
På sätt och vis fick jag den också: Trädgården var  i hyfsad skick när resenärerna från de två bussarna började vandra 1,3 km uppförsbacke för att besöka Anjas Hill. Helt otroligt vad jag kände mig nöjd då. Dessutom beundrade jag dessa tappra trädgårdare som klockan 8.30 vandrade mot ett mål som de inte hade en aning om om det var värt besväret.
Nu tar jag denna vackra sommar personligt: Solen skiner för mig från den klarblå himlen för att kompensera förra sommarens mödor och min arbetsinsats på försommaren! Vilken utmärkelse då ;)! 


                             Jag har blivit rikligt belönad med kanonväder i min smak! Dessutom har jag lärt mig att sommaren blir så mycket längre när trädgården är städad till den 1.6 ;) !
ps
Inlägget har jag skrivit lite så där till mig själv. Det är begripligt att andra inte har tid att läsa en "novell" när sommaren är ljum och det finns så mycket roligare att syssla med.
                                                   ds
                                     

   Tack för att Du tog dig tid ändå ;)!

4 kommentarer:

 1. En fin sommar med sol är du verkligen värd Anja.
  Kram/Gunsan.

  SvaraRadera
 2. Så vackert du har det Anja! Jag hade mer än gärna promenerat den långa backen upp för att beskåda härligheten. Hoppas sommaren blir lång och underbar för dig på alla sätt / gittan

  SvaraRadera
 3. Så fint du har det i din trädgård! Det blir verkligen inte alltid som man tänker sig..Men det mesta går att ordna upp i efterhand : )
  /Cika

  SvaraRadera
 4. Så glad för din skull att det blev en lyckad trädgårdsvisning.
  Nu hoppas jag du tar det lugnt resten av sommaren - förutom vattningen då.
  Kram!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan