måndag 28 oktober 2013

Tankar som dyker upp (Ej trädgårdsrelaterat)

i väntan på stormen.

Medan jag pyntar lite inne, märker jag min speciella dragning åt att vilja få vardagen att glittra lite...

När jag var ung och "intellektuell" hade jag många bestämda åsikter om vad som var god smak. Mamma som älskade spetsar,  glitter och "glamour" hade dålig smak i min dåvarande värld. Så vulgo!  Men, den som lever får se! 
- Mammas dotter upp i dagen! skulle väl någon som kände mamma utbrista!
Jag har kvar alla hennes skatter från hundratals trådrullar, nålar och andra sybehör till spetsarna, de italienska tygerna och glittret.
Den enda skillnaden är väl mellan mamma och mig att jag inte har riktigt lyckats att få till det med allt lull-lull på kläderna...men annars så...;)! Och vem vet? Det kanske kommer..;-)?
Dessutom var mamma mycket praktiskt lagd, Det är jag med.
Min estetik är pragmatisk. Den måste fylla en praktisk funktion - oftast! Jag har svårt för arrangemang  utan röd tråd eller  sammanhang. 
Jag köpte en stjärna med hönsnät i går. Det är långt till advent än men  hönsnätstjärnan  använder jag som kattsvansskydd när jag har tända ljus. Alla som har katt vet att de små liven har noll koll på svansen ;))! Den här stjärnan är placerad så att katterna inte kommer så nära ljuset. Buren med ljuset har samma funktion  Och, numera har man ljusslingor tända året om så varför inte en stjärna, speciellt när den funkar rent praktiskt väldigt bra? Broschen är egentligen ljusdekorationer, sådana som man sticker i lite tjockare ljus, men här får de glittra och pryda en grå ram. 
Den vackra grå krukan med rutmönstret köpte jag hos min hovleverantör av vackra ting hos Siljedahls Design här i Gunnilse.3


Jag kan inte låta bli att sätta lite glitter på grå vardagen. Ja, min vardag är i alla fall rätt grå just nu...
Mammas spetsar och glitterband använder jag i inredning och inte i kläderna 
Det här tyget är så otroligt vackert, men den passar varken på mig eller i mitt hem. Jag tar den fram då och då och äter färgerna och mönstret med ögonen ;-)

Håll tummarna så att stormen inte gör skada!

12 kommentarer:

 1. Hehe det är svårt det där med tycke och smak:) Jag gillar inte heller när det blir för mycket lull lull i mitt eget hem men jag kan tycka att det är ljuvligt hos någon annan:) Supersmart med kattsvansskyddet Anja och snyggt blev det också:) Skulle också vilja äta det tyget med ögonen, jättehärligt men skulle inte passa in hemma hos mig heller:( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Glitter och glamour i vardagen kan aldrig bli fel. Märker att även mitt tycke har ändrat sig. Kul med variation.
  Kattsvans skyddet var toppen. Vår Båtis lade sin svans i adventsljusstaken ett år. Lågorna gick upp på hans rygg men han reagerade inte förrän jag började slå på honom för att släcka. Han var fullt upptagen på att hålla koll på fåglarna utanför. Knas katt. Allt gick bra, kanske jag ska tillägga;)

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra tips!

  Tycke o smak är mycket personligt.. Men jag fick en gång ettn tips av en äldre dam. En dam som hade rest mycket och ärvt mycket vackra saker. på gamla dar, satt mycket(besvär med benen) så gjorde hon stilleben av allt de som hon älskade mest, i de rum hon vistades mest. T ex hennes finnaste silversaker samlade hon på ett rullbord, med levande lju i mitten. Servietterna med Brusellspetsar, hennes finaste te.koppar med kanna och skedar allting hade hon på ett litet rullbord intill sin stol. Hon använde allting v arje dag. Sedan satte hon små etikettlappar bak och skrev var hon hade fått det ifrån! Ja, så gör jag nu också! Då barnbarnen kommer så tar jag fram de som är mej mest kärt. mw

  SvaraRadera
 4. Det finaste glittret är det i ögonen!
  Fiffigt svansviftarskydd! Det där tyget skulle man ju kunna rama in som en tavla! På diagonalen just som på bilden!
  Här går det åt rätt håll. Sittställningstipset fungerar! Tack!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Och jag är oxå likadan... Det är ju väldigt vanligt att "trädgårdsnördar" har massa vackra kläder med rysch-pysch och spetsar tillsammans med grova kängor etc... Skitsnyggt!
  Men inte på mig! Jag ser ut som en liten köttbulle :)
  Och färggranna tyger passar inte heller i mitt hem fast jag tycker det är vackert! Skumt! för i trädgården får det vara både Ryschpyschigt och färgglatt :)

  Kram

  SvaraRadera
 6. Hm.... Jag är ju lite avundsjuk på ditt förråd av sybehör efter din mor!;-) Väldigt vackert o praktiskt kattsvans-skydd!;-)
  I övrigt känner jag ju igen dig i det där med "vulgo".... Men jag har också lutttrats upp..... Och har f.ö. en dotter som numera älskar bling-bling !;-)

  SvaraRadera
 7. Hej Ni Alla!
  Vilka trevliga, innehållsrika och tänkvärda kommentarer Ni har givit! Tack, söta Ni!

  SvaraRadera
 8. Niin, maku ja tyyli muuttuu ajan mukaan. Minun maku näyttää menevän vain käytännöllisemmäksi ja yksinkertaisemmaksi ... en mielelläni osta uutta tavaraa jos sille ei ole kunnon käyttöä. Mutta sitten on tullut tämä puutarhan koristelu ja nyt haluttaa kaikenlaista sinne. Saa nähdä mihin siinä joutuu ... Kissanhännanpelastaja on juuri sellaista "tarpeetonta" josta nykyisin pidän. Se olisi kaunis myös täytettynä jollakin, vuodenaikojen mukaan. Ajattelin muuten vähän sinua, tai ainakin kauniita isoja ruukkujasi, Sisiliassa kun siellä oli niin paljon ihania ruukkuja niin yksityisissä kuin yleisissäkin tiloissa. Mutta ei voi ajatellakaan että ostaisi kun menee Ryanairilla! Ja autolla sinne on vähän liian pitkä matka. Muuten se oli ihana matka vaikka emme käyneetkään Etnalla. Näimme sen vain kaukaa sillä olimme länsipuolella koko ajan. Hyvää seuraa oli tyttäremme miehineen ja meillä on aina hauskaa yhdessä mikä teki matkasta siitäkin paremman.
  Hyvää syksynjatkoa sinulle, Anja!
  PS. Näistä tarpeettomista tavaroista puhuen katselin ja kokeilin aika paljon puutarhahattuja Sisiliassa sillä se on myös niille ominaista. Mutta joka kerta tulin järkiini sillä en varmaankaan käyttäisi sitä koskaan täällä kotona vaikka muiden päässä se näyttääkin niin sopivalta. Mulla on jo täällä kotona pari muuta aurinkohattua, reissuilla ostettuja, roikkuvat vain naulassa seinällä ...

  SvaraRadera
 9. Jag har nog ärvt min mammas estetiska smak helt och hållet, däremot var hon väldigt händig och kunde både rita underbara pappersdockor till mig och sy och klä om lampskärmar och måla tavlor och reparera elektriska saker och laga god mat och..... Det senare har jag väl kanske ärvt, men resten är jag urusul på. Kan knappt sy i en knapp utan att den ramlar bort direkt igen!

  SvaraRadera
 10. Fniss.. sådan mor sådan dotter... Jag får alltid passa mig noga när jag köper kläder och skor, annars säger barnen genast: "Nu ser du ut precis som mormor, mamma!". Inte för att det gör något, min mamma är jättefin men ändå... Åh, vad jag tyckte mycket om tyget på sista bilden:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 11. Låt din vardag glittra, då blir den mindre grå.
  Fina bilder du visar, nu satte du färg även på min vardag.

  Ha det gott!
  Ps, nu har krukan med eldkrassen fått flytta ned i potatiskällaren sedan den börjat att gulna.
  Kanske den är redo för en vintervila nu?

  SvaraRadera
 12. Praktiskt samtidigt som det var fint! Klart det ska glittra lite:) Skaffade mig nyss nya glasögon och tydligen var det lite bling bling på dom...utan att jag såg det i butiken;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan