onsdag 29 januari 2014

Mångfaldstankar
medan trädgården ute sover.
På fönsterbrädan blommar dock vårens "enfald;-)" i förskott
Tack vare nya glasögon kan jag återigen läsa GP:s alla artiklar som är intressanta för mig. I dagens tidning står bl.a. följande: Växtätare skapar artrikedom
Själva innehållet går ut på att skadedjur är paradoxalt nog garantin för mångfalden och artrikedomen i den tropiska regnskogen. Läs artikeln!
Den här nyheten är tillämpbar även i den egna trädgården. En "nyhet" som de flesta som har odlat vet. Grönsaksodlare vet  t.ex.  att man skall växelbruka för att eliminera etableringen av vissa skadeinsekter .

I trädgårdstidningar  får man ibland tips om  att studera trädgårdens ogräs. Ogräset ger en fingervisning om vilka växter som trivs naturligt i den befintliga myllan.  
Är det då dags att även kolla läget bland skadegörare ;-)!? Lite svårt dock att dra slutsatser  utomhus eftersom vårt klimat är så nyckfullt och olika skadeinsekter gynnas olika av vädrets makter.  Men kanske får man ändå en liten fingervisning?
Ett är säkert: Artrikedom av växter  i trädgården gynnar mångfalden av insekter - både de nyttiga och de skadliga. Och, jag tycker att det är bland det roligaste att se  fjärilar ta för sig...
I mitt mångfaldstänk ingår även trivseln - en bidragande orsak varför det är roligare att vara ute än inne på sommaren...

Nu längtar jag alldeles kopiöst till våren. Krukträdgården är det första rummet som jag gör i ordning inför säsongen - om två månader ....

Mångfald är vackrast!

9 kommentarer:

 1. Eih, miten kauniita kuvia. Miten osaatkin?

  SvaraRadera
 2. Här är en till som längtar! Det är nästan så det gör ont i kroppen......
  KRAM och tack för vårliga och vackra bilder!!
  Susie

  SvaraRadera
 3. Ja å vad jag med längtar efter lite vår.Idag tittar solen fram då och då.Härligt.
  Kram/Gunsan.

  SvaraRadera
 4. Jag längtar oxå som sjutton! Och min jobbplanering under våren är klar och det finns ett par datum som det står Götlaborg på :)

  Men du Anja, din bloggtext har blivit så liten.... Jag har inte fått nya brillor m a o :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå! Där ser man att mina brillor funkar ;-) ! Skall omedelbart åtgärda problemet (tycker själv att det ser så skrikigt ut med större - men vad gör man inte för att behaga sina läsare;-)))! )

   Radera
 5. Jeg lengter jeg også :-) Og lengselen ble ikke mindre etter denne billedkavalkaden! Alt vel til deg anja!

  SvaraRadera
 6. ja jag längtar också , så det nästan tar ont i kroppen...en längtan till det gröna och färg igen.
  Ha en underbar dag!!!

  SvaraRadera
 7. Anja, wonderful pictures of the flowers. Such a lovely butterfly.
  Greetings

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan