söndag 12 januari 2014

Min trädgård är min borg! 
             Jag älskar den innerligt.
Varenda planta, träd, buske, häck, m.m. har jag satt dit själv (med hjälp av maken ibland).
Jag följer dess utveckling som om den vore mitt barn eller min elev. Ibland blir jag besviken och ledsen på någon växt som inte "uppför" sig  som jag förväntar mig.
Men, ibland får jag nästan glädjetårar när någon, lite "svårare" växt frodas och signalerar klart och tydligt att den trivs. Att den hamnat rätt. Att jag har behandlat den rätt (Tänk så lätt det är att associera på människoplantor...).
Ypsilandra thibetica är en mer sällsynt planta i trädgårdar. Rätt placerad är den inte svår: Surjord och skugga. Jag har haft min i fem -sex år. Den är en av de tidiga. Man kan plantera den i en torvblock direkt, men min står i grusblandad surjordsrabatt. De plantor som just nu står i krukor på tillväxt, som jag delade i somras,  provar jag att plantera ett par direkt i torvblock sedan. Så här ser den blommande plantan ut när blommorna  precis har slagit ut. Blomstjälken blir längre efter ett tag och blommorna bleknar. Undrar om bladen håller sig grönare när plantan växer i torvblock?

I år tänker jag satsa lite mer än vad jag brukar även på att så sommarblommor.
Luktärtor, violer, penséer och solrosor är några favoriter.
Här är  fröer som jag snart skall väcka från slumrande tillvaro till att bli små plantor - men, jag har mååånga (alltför många) fler...:
Idag  börjar kylan slingra sig in i trädgården. Det blir också ljusare när regnmolnen blåser bort och solen tittar fram. Nästan så att det gör ont i ögonen som har vant sig vid halvmörker.
Ser ni den där påsen med vita blommor som heter 'Night Phlox' ? Den är ny för mig. Den kommer jag att plantera nära en sittplats så att jag kan känna doften på kvällarna...ohh! Jag ryser redan av välbehag!

  Nu blir det bara bättre och bättre dag för dag!
              Glöm inte att mata småfåglar!

10 kommentarer:

 1. Night phlox sådde jag förra året. Vad jag kommer ihåg så var den rätt så lätt att få upp. Jag satte den vid foten av mitt olivträd (som jag hade i kruka). En söt blomma som lyser upp!
  Lycka till med dina sådder :)

  SvaraRadera
 2. Härliga sommar! Det är bara att sitta och drömma med alla dessa påsar. Hoppas nu bara att snön kommer och lägger sig som ett skydande täcke över alla plantor. Här har blivit mycket kalare men solen skiner.
  Ha en fin fortsättning på söndagen.
  Anje

  SvaraRadera
 3. Such a beautiful color
  Greetings

  SvaraRadera
 4. Usch ja,nu börjar fröfrossan breda ut sig. Jag ska INTE låta mig stressas i år. Får påminna mig om att våren hos oss är sen och torr och kall och att järnnätterna nästan alltid slår till där i månadsskiftet maj-juni. Men det hindrar inte att jag kan glädjas med alla som vågar planera sådder redan nu.
  När jag jobbade i skolan brukade jag ofta tänka på eleverna som plantor och hur viktigt det är att hitta varje unges växande punkt och gynnsamma jordmån…
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 5. Vi har en härlig tid framför oss :) någon månad till så är det full fart i våra trädgårdar Kram Suss

  SvaraRadera
 6. Åh, härligt att sitta och planera för sommarens färger och dofter.
  Själv "vågar" jag inte satsa för mycket på frön, risken är alldeles för stor att jag råkar glömma dem en gång och så är allt förstört. Jo, jag känner mig själv... ;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Charlotta! Det är ett riskprojekt,, skall erkännas...;-)!

   Radera
 7. Ypsilandra blommade här för första gången i sommar.
  Håller med om att det är en jättefin växt med vackra blommor.
  Du har tagit ett fantastiskt fint foto på din planta.

  Ja, nu är det frötider, härliga tider.

  Nattblomster tillhör en av mina 'måsten' bland sommarens blommor.
  Lätt att fröså och lätt att förälska sig i.
  Så här har jag gjort.
  http://helenstrdgrd.blogspot.se/2012/01/nattblomster-zaluzianskya-capensis.html

  Önskar dig Anja en fin avslutning på helgen!

  SvaraRadera
 8. ÅÅ den åkte nog upp på önskelistan den Ypsilandra , så fin!!! ja nu börjar det de där härliga tiderna då man ska stirra upp frön och oja sig varför vissa inte gror så snabbt som man tycker de ska göra det..
  Ha en underbar dag du fina!!

  SvaraRadera