måndag 17 februari 2014

Fortsättning:
Till dig som vill veta mer om Mitt Berg

        Hur gjorde jag?
            Del 2
Först och främst började jag läsa all möjlig litteratur om miljöer där stenparti- och alpina växter trivdes. Besökte även rätt flitigt Botaniskas klippträdgård.
Alpinodlarnas hemsida har varit en guldgruva för mig som vill e lära mig så mycket som möjligt.Den sidan har jag besökt flitigt och även träffat dem på riktigt. 
Vore jag nybörjare idag skulle jag läsa Peter Korns Odling på växternas villkor.Den boken fanns inte när jag började göra min "klippträdgård" med omgivande skuggpartier. Men, mina tankar var dock inte så himla långt ifrån Peters.Jag ville veta så mycket som möjligt om de olika växternas livsmiljöer och försöka efterlikna så gott det gick deras biotoper på berget. Men till skillnad från Peter har jag aldrig sett alpina miljöer på riktigt.Där kommer boken också bra till pass med fina bilder från spännande växtplatser.

Jag började mitt bergsprojekt från skuggsidan genom att anlägga några surjordsrabatter i olika höjder.
Till rabatterna använde jag torvblock som fick bilda "hoar" vilka jag fyllde med rododendronjord blandad med 3-8 mm grus.
I skuggiga surjordsmiljöer trivs så oändligt många växter. Jag har ingen djup skugga någonstans men solen når inte till dessa partier mer än några timmar om dagen och då är det främst morgon- eller förmiddagsljus som når hit.Under buskar däremot råder i princip heldagsskugga.
Här ett litet urval från skuggdelarna av Berget.
Delar av skuggpartiet syns i bildens överkant 

Dessa vivor växer under boken 'Marmorata'
Skuggsidan har fått lite av lundkaraktär genom busk- och trädplanteringar, varav  rododendron dominerar. Alla tog de stryk under våren 2013 och såg mindre eller mer döda ut. Nu har de hämtat sig och kommer att blomma hyfsat i år  - om inget oförutsett händer. Nästa år blir de nog som vanligt, d.v.s. ymnig blomning av rododendron maj, juni.

 Hoppas att jag kan tillföra något med min lilla serie om Berget. Kanske är just du i färd med att skapa skuggparti/woodland i din trädgård och vill ha lite inspiration.

                                              Ha det gott!

3 kommentarer:

 1. Kiva kun kerrot täällä vuoresi synnystä ;) Täytyykin katsella kaikki vuorikuvasi ;)

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det härligt med skuggväxter! Och vad fina planteringar du har gjort! Flera av dem på dina bilder har jag beställt i år som frö eller barrotade. Då vet jag hur fina de blir!

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag gillar både alpiner och lundväxter var det trevlig läsning och så vackra bilder dessutom.
  Ha en fin söndag!
  Ulrika

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan