fredag 2 maj 2014

     En älsklig (och eldig) matta 
         En bräcka som stjäl hela föreställningen just nu på berget. Den vanligaste, tåligaste och mest lättodlade bräcka av  alla lyser upp berget med sitt flor av röda och rosa blommor. En riktig kämpe som inte ger upp bara för att livet är lite motigt, så som det var förra våren för trädgårdens växter. Då trodde jag att min "vän" rosenbräcka hade försvunnit för gott - den som jag haft i 15 år och som hunnit bli en ansenlig, alldeles ljuvlig matta.
Det fanns i princip inget yttre som syntes av den  våren 2012. Bara "öken" där den brukade bre ut sig.
Men! Så händer det något! Livskraft utöver det vanliga. Denna ljuva mandelblomssläkting visar sig nu i sin nästan forna, fulla prakt.
Trädkramare har man hört talas om men inte blom- ...;-)! Jag skulle  nästan kunna bli den som ger ett ansikte åt blomkramare om jag hade den spänsten som krävs för att åla på berget på magen  och krama var och en  - d.v.s. 100 tals blommor.  Den förmågan återkommer dessvärre inte...
Jag får nöja mig med att skina i kapp med solen och rosenbräckans blommor! De "känner nog på sig" hur mycket jag uppskattar att åter få se dem...!
Den här rosa har jag sått för 10 år sedan. Den sprider sig mycket sakta.
Sandviolen provar på boende mellan bräckorna. Violen har inge betänkligheter om sin egen färg kontra bräckans...ja, då lägger jag mig inte i det heller

Mattan växer i ett tunt lager av grusblandat jord på sluttande bergshäll där det aldrig blir stående regnvatten. Under sådana förhållanden en lättodlad växt som ger mycket blomglädje på våren/försommaren. Resten av säsongen står kvar en grön matta. Dock får man hålla efter sniglar och snäckor. 

                     Tack för att Du tittade in!

12 kommentarer:

 1. Really gorgeous flowers !

  SvaraRadera
 2. Visst är den fantastisk med alla sina små blommor. Även här står den och lyser på flera ställen. Tror att den trivs lite varstans,i alla fall här.
  Vi har regn i stora mängder nu. Det behövdes men nu får solen komma fram igen tycker jag.
  Ha en fin helg.
  Anje

  SvaraRadera
 3. Förstår att du är lycklig över att den inte dog ut, vilken underbar färgprakt!
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilken matta! Helt fantastisk!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina bilder på en underbar matta. Nästan lika färgstark som du.
  Har precis kommit in. Hela eftermiddagen har jag varit ute och 'pysslat' i trädgården. Ser att jag varit lite hård mot alliumlökarna för i år får jag inte särskilt många blommor. Inte kommer jag att få det nästa år heller för jag har ryckt blasten av alla som inte kommer med knopp.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Ja, verkligen en snygg matta, naturen är otrolig!
  Lördagshälsningar Lena

  SvaraRadera
 7. Det var då för väl att den kom igen! De är verkligen fina, skulle nog sakna våra också även om de är "vanliga".
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 8. Tycker med att det är en väldigt tacksam växt, och efter att ha sett din underbara matta gillar jag den ändå mer. Fungerar bra hos mig med kall lerjord gör den med, men det är klart, jag sätter den gärna mot kanten på stenläggningar, där är det ju torrt och magert.
  Ha en härlig söndag!

  SvaraRadera
 9. Suckar och njuter:)) Så fint!
  Önskar dig en fin söndag!

  SvaraRadera
 10. Superläckert! Växter har en himla förmåga att dyka upp flera år efter man har gett upp ibland. Här är det för tillfället en klematis som står för överaskningen.
  Roligt att din bräcka inte gav upp.

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Jag kan verkligen se dig gå där och skina ikapp med de ljuvliga!
  Här var det flera minusgrader i natt så det tom blivit is på fågelbaden! Men jag hoppas snart värmen kommer på riktigt. Jag antar det var Charlotta du syftade på när vi pratade senast?
  Det är verkligen för bedrövligt....

  Kramar

  SvaraRadera
 12. Tosi nättiä tämäkin ;)Voi sinun kukkulaasi, kun se kukoistaa jo kovin.

  SvaraRadera