torsdag 17 juli 2014Inte vilken som helst
                       dagglök,
utan en underart från Turkiet - trots tauricum, vilket betyder från Krim. Egentligen borde den heta då Allium flavum ssp. taurinum för att berätta att underarten finns på Taurusbergen i Turkiet


Köpte fröerna från Gardens North för många år sedan och då gick de under namnet A. flav.ssp.tauricum Color mix. Nu är det bara "mix". 
G.N. är en mycket seriös och trevlig kanadensisk fröfirma. Den som gillar att driva plantor från frön har en guldgruva här.
I mitt bestånd finns fyra färger: gult, vitt, rosa och ljusbrunt.
De växer på mitt Berg i mycket magra förhållanden. Där blir heller aldrig vatten stående på vintern, vilket många lökväxter avskyr. Den sprider sig sparsamt hos mig. 
             Tack för titten och ha en bra dag!


                               

11 kommentarer:

 1. Hej, Anja! JAG läser din blogg, tittar varje dag in för att se dina underbara bilder. Men kommentera är jag inte så bra på, tyvärr. Gillar dina ovanlig växter, denna Allium är ju alldeles ljuvlig, så skir och vacker.
  Och din grisskära daglilja är också vacker, tycker jag .Vilken envis lilja, du skulle nog bara ha den sorten, Anja! Men tråkigt med dessa liljebaggar!
  Ha en fortsatt skön julivecka! Här är sol och värme tillbaka igen...Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Vad rart av dig att skriva så! Jag gör själv ungefär likadant: Läser många bloggar och kommenterar relativt sällan numera. Främst får de som kommenterar här en kommentar av mig.
   Ha det gott själv! /Anja

   Radera
 2. Vilken söt Allium! Sådde Guldlök för många år sedan som är underbar:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den fin! Jag har den också. Ha't! /Anja

   Radera
 3. Va fina de är! Jag borde inte så mer på ett tag - har massor att ta hand om redan. Men jag spar nog länken till den där hemsidan i alla fall.......kan ju vara bra att ha....:-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gardens North är nog den, i särklass, fröfiman med flest arter skulle jag tro. Dessutom kan man alltid ha ett "snack" via mejl med ägaren. Otroligt trevligt faktiskt!
   Ha det !/Anja

   Radera
 4. Läste ditt förra inlägg om grisskärt och kom att tänka på följande sanna historia. När vi för femton år sedan skulle måla vårt matrum och vår hall som delas av ett valv, så tyckte jag det kunde vara kul med lite färg. Färgprover kollades och det blev bestämt att matrummet skulle ha en något skarpare aprikos färg än hallen som skulle bli ljus aprikos. Mannen målade en kväll när jag jobbade och när jag kom hem och tände ljuset fick jag en smärre chock. Matrummet var knallorange. Även om färgen var lite väl häftig beslöt vi att behålla den. Hallen målades ljus aprikos. Efter nån dag kommer ett av barnen och säger:- Ska vi verkligen ha GRISSKÄRA väggar. -Vadå grisskära? De är
  aprikosfärgade, säger jag.- Nej, de är typiskt grisskära!!
  För två år sedan målades matrummet vitt. Hallen?? Den har varit vit i fjorton år.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahhaa, vad roligt att du ville berätta den Piasofia! Färger är lustiga eftersom de beter sig olika beroende på ljuset och vilka andra färger de "umgås" med! Vitt är alltid gångbart både i rabatten som i rumsväggar;-)))!
   Tack för att du tog dig tid att skriva denna historien om "grisskärt" ;-)))!
   Ha det gott! /Anja

   Radera
 5. Vad fina och härliga färger. Hoppas ni har fint sommarväder. Här i Wales har det regnat nästan hela dagen,mennu råkar det vara ett litet uppehåll. Vill ut i min trädgård!

  SvaraRadera
 6. Det var en riktig goding du har där, jistanes!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan