torsdag 28 augusti 2014


Kontext
Lite funderingar runt ärvda prylar i samband med storstädning och smårenovering hemma. 
När andra springer på loppis (nå ja, det gör jag med någon gång!), så har jag en mindre skattkista  ärvda saker att "leka" med.
Häromdagen hittade maken  originalreceptet på våra underbart goda mandelmusslor. Originalrecept så tillvida att receptet är nedskrivet för mycket länge sedan av makens mormor (född 1877) och har kopierats inom släkten. Varifrån det kommer ursprungligen vet vi ju inte.
Svärmor brukade göra dem till jul och även jag har bakat dessa. Det handskrivna receptet  låg i en kartong efter svärmor, kartong som vi inte hade tittat igenom.  Oj vad jag blev glad över fyndet! 
Jag ramade in det gulnande pappret och nu står den bland andra minnen från Färgeriet i Eringsboda. Färgeriet var släktgården på min svärmors sida. Även jag tillbringade där många somrar plus alla helger medan huset var i hennes ägo.
                                              Skålpund som viktenhet används här

Färgeriet är inte längre vårt, men minnena kan ingen ta ifrån oss. Allt som står på den här hyllan är från det gamla huset. De har inget ekonomiskt värde men ett stort affektionsvärde och jag tycker dessutom att de är vackra. Annars skulle de ha hamnat i en kartong på vinden...;-)
                                                      Bilder från Färgeriet från lite olika epoker.


I den höga burken brukade Ingelöv, som min svärmor hette, använda till mandelmusslor och i den låga engelska pepparkakor.
                                                                             Ärvt dalaskåp

Det är en ynnest att få pryda sitt hem med ärvda saker. Att de inte är några dyrbarheter är bara bra - då vågar jag använda dem. Jag älskar att ta på saker som jag vet att mina släktingar har rört vid - i kanske generationer. Det ger en känsla av något meningsfullt,  ett sammanhang där även jag ingår.  Kanske viktigare för en immigrant som jag än för andra .......?
                                   

Undrar du vad allt detta har med min trädgårdsblogg att göra? Jo, det har haglat, regnat, åskat, stormat och regnat igen i ca två veckor. Jag har inte kunnat göra något alls i trädgården, men fick sådan lust att försöka få vårt "kyffe" att likna ett hem. Därför impulsköpte jag väggfärg
för att ta itu med matrummets lite solkiga väggar.
Det är mycket arbete med att ta bort allt från väggar och golv. Tvätta och spackla och sandpappra. Klä kanter med maskeringstejp....pust! Och sedan måla allt två gånger. Sy gardiner. 
Men! Sedan kommer det roliga! Att hänga upp de nysydda gardinerna och pynta och göra "fint"
                                      Även det gamla slagbordet kommer från Färgeriet.
                                          Knypplade och handvirkade gamla spetsar
Ett vackert dekorerat gratulationskort var bland många kort i en låda på en skänk i Färgeriets sal. 
      Kornischen snickrade jag i början på 90-talet till vårt förra boende där vi hade ett burspråk. Därför är den bruten i mitten.

Det är roligt att ha fått ärva en massa "bråte". Till skillnad från loppisfynden känns dessa så levande! Jag vidrör tiden bakåt, där jag har blivit inflätad  i nutid.


Trädgården får vänta till veckan som kommer. Nu ska jag klä stolsitsarna och då är matrummet som nytt - fräscht och fint trots att allt är mycket gammalt - jag själv inkluderad ;-)))! 

                                                   Må gott och tack för titten!

16 kommentarer:

 1. Åh vilken fantastisk skatt du hittade:) Finns inget som jag gillar så mycket som gamla prylar som mina eller makens släktingar har använt och rört vid:) Där är vi lika Anja:) Så fint det blir i ditt matrum! Härligt att fixa o dona och pynta när allt är nymålat o fräscht:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack Monne! Jag tycker till och med att det är finare på riktigt än på bild ;-)))! Om du tycker att jag skryter så kan jag bara hålla med dig ,-)))!/Anja

   Radera
 2. Vad fint och intressant du skriver. Det gör inget alls, att det inte har med trädgård att göra. Jag släktforskar emellanåt, och har därför blivit intresserad av minsta lilla föremål från äldre generationer, det är mest brev, kort och fotografier, men även lite annat. Har faktiskt träffat på släktingar från Finland, från Hangö.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet att du har tagit lång paus från trädgårdsbloggen för att släktforska. Kul att du har hittat släktingar i det svenskspråkiga Hangö (Hanko på finski;-)!)
   Och tack för berömmet! Jag får aldrig nog av det ;-)))!
   /Anja

   Radera
 3. Det är så vackert och spännande med gamla ting! Jag kan bli alldeles andlös när jag hittar något gammalt som bär spår av riktiga människor. Som tex en kalender ifrån början av 1900 med anteckningar jag hittade nånstans. Eller när mina ungar kom hem med en trampmaskin och avräkningsboken, eller vad det kan heta, är kvar med stämplar och attester då de gjort en avbetalning på 25 öre!!

  Det blev mycket fint! Så fint att jag kanske får komma och hälsa på den 30 september när jag är i Götet? ;)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart du måste komma och "beundra" matrummet. Att resten sedan är ett kaos har du säkert överseende med ,-)))! /Anja

   Radera
 4. Så härligt du beskriver dina ärvda saker! Och visst, ibland kommer det med lite inomhusbilder även hos mig. Jag tror att lite annat än trädgården kan inspirera andra...? Och jag fick tips här, på vadjag ska göra av mina ärvda spetsar! Som nu bara "ligger där i nån låda" Kan ju absolut inte kasta/skänka till loppisar. Nej, nu kommer de att visas i en gammal ram!
  Fina bilder av ditt "nya", fina rum!
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Visst skulle det kännas hemskt att behöva göra sig av med spetsarna. Om du tittar på bild nummer åtta så ser du att jag har hängt en spetsbård löst med gardinen. Rätt snyggt tycker jag själv och så roligt att kunna använda dem på ett dekorativt sätt!
   Har du tunnare spetsar så är det rätt fint att pryda underkjol eller linne med spetsar.

   /Anja

   Radera
 5. Trivelig om livet og gode minner :-)) Og som alltid vakre bilder! God helg anja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma fru Ranten!

   /Anja

   Radera
 6. Jag hör av mig framöver för jag tror jag flyger ner den 29:e så jag har kvällen för trädgård och dig (er)
  Och söta vän.... jag har inte haft 100 000 sidvisningar på en vecka utan på 2,5 år ;)

  <3

  SvaraRadera
 7. Hejsan Anja!
  Tycker så mycket om ditt inlägg som beskriver så kärleksfullt vad saker kan betyda fast dom inte ha någon värde för en annan.
  Härliga bilder och er nya matrum är/kommer att bli så vackert då du har lagt din sista hand på det.

  Vackra ting som medför underbara minnen gillar jag med.

  Jadå, trädgården kan vänta lite :=)

  Japp, trivs väldigt bra med min/vår nya tillvaro :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Helen! Tack så mycket för din fina kommentar!

   Roligt att höra att du trivs med tillvaron :-)!
   /Anja

   Radera
 8. Så fint dit rum har blivit och så härligt med alla fina gamla saker. Så vackra minnen och du skriver så kärleksfullt om dem.
  Jag har inte mycket efter farmor och mormor men dem saker som finns tycker jag om och använder dem gärna.
  Förstår inte vad det är för fel men mina kommentarer till dig har en benägenhet att bara försvinna i cyberspace. Hoppas den här kommer fram.
  Ha en fin helg. Kanske med lite trädgårdsarbete. Här skiner solen.
  Anje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Anje!
   Så roligt när du tittar in här :-)!
   Som du ser har denna kommentar hamnat rätt.
   Visst är det roligt om man har åtminstone några saker från den äldre generationen.
   Ha det riktigt gott! /Anja

   Radera
 9. Hej! Kul att du är "ute" igen, har undrat lite men med renovering är det ju helt förståeligt. Härligt att ha nytt och fräscht omkring sig, med nytt och fräscht inkluderar jag även de ärvda tingen, vad vore livet utan dem?

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan