söndag 3 augusti 2014Sträng, principfast uppfostran
av perennrabatter ;-!
Bra eller mindre bra? Det är frågan.

Jag har haft principen att inte klamra mig fast i vattenslangen bara därför att det råder lite torka. Det är bättre att  rötterna letar  djupare i jordlagren och plantan blir på så sätt starkare. Denna "uppfostran " gäller etablerade växter.
Men, i år har jag väntat för länge med bevattningen. En del blommor gråter av törst och då utvecklas de inte optimalt. Blommornas storlek och färg blir lidande. 
Visst har jag vattnat alla nyplanteringar,  växthusplantor och krukor ute. Men, igår fick även  de törstande, gråtande perennerna en riktig omgång av livgivande vatten.

Hortensior är en av mina favoriter i kruka och på friland. Jag har lyckats att berika mig med många olika sorter . Här en underbar sort för krukodling.En annan hortensia med små blommor, sirligt växtsätt och under metern hög är denna, ljuva som fyller fint sin plats i rabatten utan att se så "träaktigt buskig" ut - om Du förstår hur jag menar ;-))!.
Den gula solhatten (Echinacea purpurea) i förgrunden heter 'Cheyenne Spirit'
Hög-och sensommarfavorit är även flox. En fantastisk mångfald av färg och form hittar man bland denna trädgårdsväxt.
Här en favorit.

Rabatterna ser inte så frodiga ut som de brukar så här års. Det ser  bedrövligt ut på sina ställen.


Sommarens medelhavsklimat gör att att Nerium oleander m.fl. subtropiska växter trivs som aldrig förr. Dock får man inte glömma att vattna de som växer i krukor. De vita små blommorna tillhör Pelargonium australe. De ljusblå i förgrunden är blå parasoll  'Blue Lace', en ettåring.
                                   Undrar när vi får uppleva en sommar som denna igen?

                  Ha det gott och tack för titten!

14 kommentarer:

 1. Trots att jag varit relativt flitig med vattningen finns det några växter som ser 'risigare' ut än de andra och dit hör gaffelolvonet. Hortensior har jag börjat uppskatta mer och mer, inte minst 'Twist and Shout' som är så fin hos dig. Kanske blir det till att ta en tur till Tommy A nästa lördag.
  Fortsatt skön sommar!
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Jag är också sträng med allt som är etablerat, men i år har jag fått göra några livräddande insatser emellanåt. Trots det så har jag förlorat några växter är jag rädd:-(
  Hortensior är riktigt fina och jag vill ha flera av dem. 'Twist and shout' var ju riktigt snygg! Hur gör du med de du krukodlar på vintern?

  När det gäller våra växthus så är de inte stora, kanske 5-6 m2? (jag har inte mätt dem). Båda är byggda i tryckimpregnerat virke och fönstrena är av någon sorts plast som maken hittade på nätet. Den har klarat två vintrar på det äldsta växthuset utan någon som helst problem. Taken är av kanalplast som också klarar sig bra (förutsatt att vi skottar av snön på vintern förstås:-) Maken har lovat att skriva ett inlägg så småningom om hur han har gjort lite mer i detalj - jag hojtar till då så du får se.

  Ha en fin söndag! Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Brukar inte heller vattna i "onödan" men i år är det flera av mina växter som ser helt döda ut :( Vi har inte så mycket vatten i brunnen att vi kan vattna så mycket som det behövs så kommer det inte regn snart så.............:( Det ser väldigt frodigt o fint ut hos dig Anja :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Har varit tvungen att vattna i år.Men så fick vi 15mm regn i natt.Satt verkligen bra.Tycker det ser så fint ut hos dig.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 5. Tack snälla Ni för komplimangerna. Men, om sanningen skall fram, visar jag bara det som jag tycker ser hyfsat ut ;-)))! /Anja

  SvaraRadera
 6. Brukar också vara sträng men den här sommaren behöver jag inte vattna alls. Tvärtom får jag skydda en del i mina krukor för den otrolige mängd vatten som kommer från himlen.
  Din trädgård är så vacker. Alltid lika fint att få titta in hos dig.
  Anje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Anje!
   Vad tråkigt med det regniga vädret hos dig nu när du måste säga adjö till trädgården. Men, det är kanske lättare att skiljas när den visar ett "mulet ansikte" än om allt skulle prunka på det allra finaste sättet?
   /Anja

   Radera
 7. Jag är inte sträng alls... vattnar ofta och gärna. Bor dock så att vi har tillgång till vatten.
  Jag blir grymt avundsjuk på dina hortensior. Jag har 3 stycken som var jättevackra men de klarar inte av att sätta blommor här. En av dem har 1 typ halv, blomma så nu har de placerats i krukor istället och kommer att få bo inne under vintern och sen hoppas jag få blommor igen ;)

  Tack för att du finns och du vet varför ;)

  Kram

  SvaraRadera
 8. Ja, vilken sommar vi fick:) Vattnar inte heller jämt och överallt, men försöker hinna med krukorna oftare. Fint med alla dina Hortensior! Själv har jag en sort. Gillar den lite gul aktiga Solhatten som syns i bild framför `Bobo´ Har du något namn på den rara?
  Ha det gott i värmen!

  SvaraRadera
 9. Här är det också tuff kärlek som gäller på etablerade växter, men jag odlar ju grönsaker också och sår nytt hela tiden så utan vatten skulle mycket duka under. Antar att du får vattna en hel del ändå med alla fina krukade växter.
  Så slutar jag aldrig förvånas över alla nya sorter du ständigt presenterar. Hortensior ger mig fingret och vill inte alls ha med mig att göra, men fantastiska är de. Tyvärr räcker inte min beundran för att få locka dem till blomning.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 10. Verkar som om torkan och värmen är kvar! Är nu i Skottland och här är väldigt mycket hortensia i olika färger.

  SvaraRadera
 11. Torrt är det här med men idag har det regnat hela dagen och även en bit av går natten. Mannen gillar det inte( vill bygga) men jag och växterna är glada idag.Nu blir det till att rensa och klippa sånt som är fult så kommer de andra igen.Det vore kul med en ny omgång blommor i rabatterna
  Önskar dig en skön onsdag
  kram Meta

  SvaraRadera
 12. Läcker solhatt som jag inte sett förut. Snygg kombo med den oranga knappen.

  SvaraRadera
 13. Vilka härliga bilder du bjuder på - igen! Vi grävde om precis hela vår trädgård förra sommaren, så samtliga växter har behövt lite extra omsorg hos oss i år, både omplanterade och nyplanterade. Vattenspridaren har fått bekänna färg! Tur då att vi inte har så stora ägor. Ser verkligen fram emot att kunna uppfostra lite hårdare framöver :)

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan