onsdag 18 februari 2015

Trädgårdsplanering



Mitt oombedda råd till en nybliven trädgårdsägare
Det rumsliga
eller  den spatiala förmågan 
                ”....förmåga att lösa uppgifter som avser linjers, ytors och rymders förhållande till varandra. Vid sidan om en allmän spatial förmåga har även mer avgränsade spatiala förmågor identifierats, såsom visualiseringsförmåga och förmåga att för sin inre syn rotera två- och tredimensionella figurer.”                     (Nationalencyklopedin 1991) 


Att planera trädgården från en skiss man själv har gjort kräver en stor portion av  teoretisk- rumslig känsla om man inte är utbildad trädgårdsdesigner eller dylikt.
Jag blir alltid så förvånad över trädgårdstidningarsnas råd till nyblivna trädgårdägare att göra en ritning över trädgården och fylla den med innehåll så som rabatter m.fl.
För mig går vägen till all väsentlig kunskap från praktik till teori. Inte tvärtom.

Det händer att jag får frågan om just detta: Var och hur börjar jag?  Mitt svar är:
Börja närmast huset genom att göra en trevlig sittplats för fika. När man sitter där och betraktar trädgårdens mysterier får man en känsla för väderstreck. Sval eller solig . I lä eller utsatt för vindar. Om platsen är mot söder t.ex. funderar man kanske på att ett träd som  skuggar lite vore trevligt. På plats får man även en känsla för var trädet kommer att göra sig bäst och vad för slags träd. Om den däremot vetter mot morr med kyliga vindar  föds kanske idéen om en häck som skyddar mot nordan.
Det kan vara bra att plantera träd, buskar och häckar före planeringen av rabatter. Min sammanfattning blir: Från praktik till teori och först stora växter och sedan mindre. Och när det gäller rabatter har jag faktiskt gjort i ordning rabatten (biotopen) först och skaffat passande växter sedan.
Det ena ger det andra när man väl har börjat någonstans. Det ska ta tid att skapa trädgården. Hand i hand med ökad kännedom om trädgårdens villkor när det gäller väderstreck, jordmån, omgivningen runt trädgården läser man även på vilka växter som trivs var. Att plantera solälskande växter mot norr och tvärtom blir liksom alldeles tokigt.

Ja, det här fick bli mitt råd till nyblivna trädgårdsägare. Det är grundat i min egen erfarenhet.

Här visar jag några gamla bilder från mina rum. Tyvärr har jag ingen bra ritning över trädgården och rummens förhållande till varandra.. NU skulle jag vilja få den där ritningen. Nu skulle den hjälpa mig efter 17 års praktik;-))!  Här kan du ändå få en liten överblick hur olika de olika rummen är. Denna länk har jag för avsikt att uppdatera - få se bara när jag får tid! Några har redan hittat hit - den ligger även som en länk i min högra kolumn med prästkragar.
  http://anjashillvaxter.blogspot.se/

Bilder från i somras på delar  av rummet Salen.
Den kultiverade trädgården kräver ständig översyn och arbete för att behålla sin form. Hos oss står skottkärran ständigt framme - körs dock undan vid trädgårdsvisning ;-) Jag har många träd trots att trädgården inte är större än ca 800 kvm.
Får 17 år sedan. när jag flyttade hit, skulle jag inte haft en levande dröm ens en gång att jag skulle få en fin present av maken: Ett växthus på över 20 kvm. Än mindre kunnat rita det på ett papper som skiss över trädgården.

            Har Du funderingar om hur man planerar sin trädgård och var börjar man?

                                         Tack för titten 
             och jättetack om du har lust att skriva någon synpunkt eller egen fundering

9 kommentarer:

  1. Bra skrivet Anja, precis så är det. Inte sjutton har man gjort några ritningar inte :) Härliga bilder som får mig att verkligen längta efter våren nu :) Trevligt att träffas igår :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Hej Anja
    Virkelig godt og tankevækkende indlæg som giver stof til eftertanke.
    Dejligt drivhus din mand har givet dig - sikke en gave :0)
    God dag.
    Anita

    SvaraRadera
  3. Kloka råd! Instämmer helt och hållet! Det här inlägget borde vara obligatorisk läsning för alla som "blivit med trädgård"!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Det tycker jag var riktigt bra råd som säkert lättar lite på ångesten hos många som står med en tom trädgård och inte vet hur de ska börja eller för oss som renoverar gammal också för den delen. Häpnar över att din tomt bara är 800kvm, bara och bara är det väl inte, men du visar så mycket nytt hela tiden. Nya rum, nya vinklar även idag är det vyer jag inte sett förut. Hade kunnat tänka mig att du hade åtminstone ett par tusen kvm att bre ut dig på. Du använder utrymmet väl helt enkelt.
    Ha det så gott och kram
    Anette

    SvaraRadera
  5. Två trädgårdar senare kan jag bara hålla med!!! Att ta en stund, kanske ett år och bara gå runt och tänka efter - var är jag mest, när och varför och jobba från det. När jag så småningom anlägger rabatt/plantering så går jag och hämtar saker, kör skottkärra. Det faller sig alltid naturligt var jag vill gå - där hamnar gången. Så småningom blir det en skiss :)

    SvaraRadera
  6. Det är ju så det är. Man behöver "känna in sig" hur man vill ha det. Ibland händer det att man placerar ut något och utifrån det växer en miljö fram.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  7. Hei! Veldig spennende å lese. Jeg tror litt på å sitte seg rundt og se seg rundt og fundere. Ja, det tar mange år å finne fram til egen hage og det gjør det så spennende. Hagen er levende.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  8. Vilka bra råd! Vad du kan!
    Underbar trädgård du har.Nu längtar jag till den riktiga våren så vi får se mer hos dej!

    SvaraRadera
  9. Superbra råd! Ska skicka till mamma och se till att hon läser med!
    Tack för en bra blogg att följa! Och gisses vilken fin trädgård du har!
    ha en fin helg! :)

    SvaraRadera