onsdag 22 april 2015

PRIMULA

Samlare eller "tycker om"

Birgitta fick mig att inse skillnaden mellan samlare och att "bara" tycka om i gårdagens inslag i tv.
Det  är precis så jag känner det. Jag tycker så vansinnigt mycket om Primula. Gärna de lite svårodlade eller egentligen lättodlade om  de hamnar på rätt ställe ;-)
Därför skaffar jag så många arter och sorter jag bara kan komma över. Ibland misslyckas jag totalt med dem, men ofta blir det bra. 
Tänkte ha en liten presentation av några jag har allt eftersom de slår ut i blom.
De som har ett svenskt namn, som jag kan hitta i litteraturen skriver jag förstås här. Andra får bara sitt vetenskapliga namn i bilden som vanligt. Bevare mig, men jag har också sådana som jag har slarvat bort namnet på - dem visar jag inte :-))!

Små, men starka i renaste vitt!
                                                            Primula hirsuta var excapa
3 cm över havet når denna rosenaurikelhybrid 

                                  Den här blommar för första gången i tråg. 2-3 cm hög.


                               Har visat tidigare dvärgaurikel och Göteborgsviva 'Johanna'

                  Fortsättning följer. Jag besvarar frågor om odling m.m.  för den som vill veta. Jag tar också hemskt gärna emot råd och rättelser - jag är ingen allvetande, utan snarast allnyfiken.

                   Har nu en bra dag! Själv tänker jag ägna lite tid åt vår nya grönsaksland.

16 kommentarer:

 1. Jag såg också inslaget om Birgitta och hennes trädgård igår - jätteintressant!
  Om Primulor kan jag i princip ingenting, jag har precis fått upp ögonen för dem och kommer nog skaffa några. Förra året hade jag turen att få några Primulor av en trädgårdsvän och de skulle enligt uppgift trivas i fuktigt och halvskuggigt läge så de placerade jag i en av våtbäddarna. Nu ser jag på dina bilder att du dels odlar en i tråg och första bilden ser ut att kanske vara från ditt berg? Antar att det betyder att det finns sorter för "alla lägen" även när det gäller Primulor?
  Jag känner att jag har "hur många frågor som helst", nybörjare på Primulor som jag är.....jag får nog lugna mig lite och passa på att fråga dig efterhand som du visar dina. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om dina Primulor!
  Njut av tiden i grönsakslandet - själv har jag ägnat förmiddagen åt att dela perenner:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två första trivs bäst i kalkhaltig stenparti. När jag läser John Richards PRIMULA står det bl.a. att rosenprimula växer ofta mot norr i det vilda, dvs. Alperna och Pyrenéerna, bl.a. Min växer mot syd, men jag tänker att växter som har sin naturliga habitat på 2600 höjd har andra ljusförhållanden än vad jag har i trädgården. Jag tror att norrsidan skulle bli för mörkt, speciellt under vinterhalvåret. Jag bara fabulera ang. ljuset utan "vetenskapligt" underlag ;-)!. När plantan blir aktuell att dela kommer jag att pröva även norrvända sidan ;-)!
   Dvärgaurikeln och 'Johanna' växer hos mig i mullhaltig rabatt i sol.

   Radera
  2. Spännande! Förstår ju att jag måste lära mig mer om dessa små skönheter!
   Min 'Thor' växer i en rabatt som är solig nu innan träden får löv, om några veckor är det mer åt det halvskuggiga hållet. Jorden är väldigt lerig så jag har jordförbättrat med både hushållskompost och trädgårdskompost. Om det är rätt förhållanden för att få en stor "kudde" törs jag inte svära på, men den har klarat sig bra här och verkar trivas med förutsättningarna eftersom den överlever alla djurangrepp hela tiden:-)

   Radera
 2. Vem är Birgitta?
  Så vackra blommor, förstår att du gillar dem!
  Här är det soligt och vackert idag och jag ska på födelsedagskalas, damlunch!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena! Titta i mitt förra inlägg och klicka på Glädjekällan.

   Radera
 3. Bara intresserad, alltid så roligt se nya och läsa om erfarenheter.
  Primulor har jag en del, några nya spännande som kanske fixar mitt boende. En del är så kinkiga och jag kan ha svårt för att tillgodose de rätta behoven.
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Älskade primulor:) de kan man aldrig få för många av...Så tacksam för Johanna som jag fått av dig.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 5. De är så vackra där de växer i rabatterna och blommar så tidigt! Precis då man som bäst behöver det. Jag har inte sett till min Johanna i år, ännu! Jag flyttade henne förra året för att hon mer skulle komma till sin rätt men nu vet jag vart :) förhoppningsvis visar det sig ! Kramar i solen

  SvaraRadera
 6. Primula veris. Punkt. Det är vad jag har. Så sofistikerad är jag... Orken räcker liksom inte till för annat än att både hålla ett jättelikt grönsaksland och två växthus på gott humör. Blomrabatterna ska helst vara självgående och då blir det mest de gamla torparsorterna plus woodland.

  I kväll ska vi på opera, Verdis Otello. :-)
  kram

  SvaraRadera
 7. Det handlar om vad man tycker om och inte hur sofistikerad man är Laila.
  Det är väl perfekt att var och en får hålla på med sitt. Den mångfalden vill väl ingen vara utan? Gullvivor har jag också massor, men den har alla sett så att den bryr jag mig inte om att visa. Betydligt färre har sett hur ett kargt berg kan blomma med alpina växter. Jag prackar absolut inte på någon mina odlingar. Men visst känner mig lite ensam om dem även om jag vet att det finns ett antal i landet..
  Hoppas att det blir en trevlig upplevelse på operan. Jag gillar Verdi...:-)!

  SvaraRadera
 8. Ja men vem älskar inte primula!? Dina är helt bedårande. Här håller jag mig (än så länge) till de mer lättodlade sorterna.. ;)
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Du har ena riktiga samlarexemplar. Jag älskar också Primula men har inte nördat in mig riktigt ännu hehe... Har ett par jordvivor och gullvivor som gärna förökar sig. Primula x polyantha är senaste inköpet med en ljusgul sort som jag inte har namnet på just nu. Idag fick jag en planta av vit bollviva, helt bedårande.

  SvaraRadera
 10. Lekre små primula :-)) Her ble de første spist av sneilene akkurat når de hadde åpnet blomstene sine.. Men jeg får nyte av dine! God helg!

  SvaraRadera
 11. Skjønner godt at du liker primula, nydelige bilder!
  Har ikke fått til primula tidligere, men fikk endel av en venninne i fjor, og alle kommer, og i år har jeg fått flere. De siste er uten navn, så det får jeg nok etterhvert.Nå nyter jeg.
  Bra det du skrev om forskjellen mellom "samler" og det å like, tror også jeg kjenner meg igjen i det.
  Ha en fin helg :-))

  SvaraRadera
 12. Ljuvliga bilder Anja! Jag är en beundrare av primulor, spännande växter med många olika krav på växtplatser.

  Jag har haft en liten P. hirsuta i många år som nästan såg ut att avlida men kämpade för överlevnad, dock utan blomning. Sent omsider ramlade polletten ner hos mig och jag flyttade över den till en surjordsplantering och se där! ...nu blommar den för andra året i rad.

  Visa gärna mer av dina spännande Primulor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Det var lustigt! Min hirsuta har som underlag sand och grus. Stor är den ju inte men blommar med tre blommor vilka täcker över hela gröndelen av plantan. Att den skulle gilla surjord var alldeles nytt för mig! Där ser man. Underbart att få reflektioner på det jag skriver! Tack Gunilla.

   Radera

Sidvisningar förra veckan