onsdag 24 juni 2015


De berör

Mina fjärilsliljor, Nomocharis sp., oidentifierade arter från någon expedition i Kina, blommar även i år trots att den gångna vintern var osedvanligt mild.
Det ideala för dem är  långa, kalla, torra vintrar med snötäcke. På sommaren vill de ha regnigt, svalt och ljust utan direkt sol.
Inget av detta fick de året 2014. Barmark och milt på vintern och extremt torrt och varmt på den långa sommaren.
Ändå tittar de upp, blommar och på så sett nästan berättar om migrantens vedermödor för att anpassa sig i främmande miljöer. 
I år finns de ännu här men kanske inte nästa? Det finns kanske gränser för vad små liljesläktingar från Kinas höga höjder klarar av? Där på fuktiga alpängar eller buskage med hemvanda grannar är de trygga och blir en halv meter höga. Men här i milda Västsverige med ca 56 meter över havet ca 20 cm...? 
För varje år jag får återse de vackra blomansikten blir jag överlycklig. Jag har två för närvarande som inte riktigt liknar varandra. Den ena kommer med med en blomma på toppen medan den andra blommade med tre blommor på en stjälk. Den sistnämnda är ännu bara i knoppstadiet. Den blommade sist av dem även förra sommaren.
                           Översatt till svenska skulle Nomocharis betyda ungefär ängsglädje/-prydnad, från grekiska nomo = äng och charis= prydnad, glädje. På engelska meadow grace.
Varje gång en liten blomma med särskilda behov* etablerar sig hos mig är ett under. Oftast är det mer tur än skicklighet - även om jag alltid läser på hur de har det i sina hemmamiljöer. Det är i sig halva nöjet med exoterna. Det är nästan som att resa. Att läsa och fantisera,  leva mig in i hur det kan vara på Tibets högplatåer eller i Burma på 2500-4600 meter över havet, där några arter av t.ex. Nomocharis härstammar från, är i sig ett äventyr. 
Numera reser jag inte mycket - huvudsakligen på grund av avsaknad av kattvakt. Men, jag kan alltid "resa" till platser, långt ifrån vad jag skulle göra även om jag inte hade katterna, när en växtart med med rötter i en annan jord, andra vindar och dofter som jag aldrig känt ändå kan trivas hos mig. Det är en ynnest att få odla och lyckas ibland med det man gör. Det är en av huvudanledningarna att jag odlar.
Hoppas på många fröer även i år.

*= anpassad livsmiljö, habitat, biotop


Bilder från i år av ex. med en blomma på toppen

                          Från förra sommaren med ex som hade flera blommor i våningar

                                 Tack för titten!

7 kommentarer:

 1. Hei Anja! Ihanaa, luin juuri Klorofyllistä, että tänne sinulle voi kommentoida suomeksi!! Ihan mahtava blogi sinulla ja upeita, osa minulle ihan uusia kasveja siellä kasvattelet! Jään ehdottomasti lukijaksesi, sillä ruotsin kieli kyllä taipuu minulla lukemiseen, mutta kirjoittaminen ja puhuminen onkin sitten ihan eri juttu ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi kun kiva Minna, että löysit tänne! Olen hyvin iloinen kaikista suomalaisista lukijoista. Itse luen aika ahkerast suomenkielisiä blogeja - yksi tapa pitää kieli hieman sujuvana, vaikka se mun puhe on varmaankin aika kankeata. En puhu juuri milloinkaan suomea.

   Tunne itsesi sydämellisesti tervetulleeksi!
   /Anja

   Radera
 2. Det där är en blomma som jag alltid tyckt varit så otroligt skir o vacker. Har dock aldrig försökt mig på att odla den då jag inte riktigt har den typ av rabatter. Härligt att se den hos någon som kan se till att den trivs :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Oi kun ihana tuo lilja.
  Etsin sille suomalaista nimeä mutta en löytänyt.
  Mukavaa kesää sinne teille ♥ ♥

  SvaraRadera
 4. Åh, så vackra!
  Fascinerande att läsa om var de kommer ifrån, deras naturliga växtplatser osv.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Skira, underbara skönheter är de, fjärilsliljorna. Nu tror jag inte att det handlar så mycket om tur att du fått dem att överleva utan det är nog det andra, nämligen kunskap och skicklighet. Jag har försökt, en enda gång, men det lyckades inte. Så är det ibland, man får försöka både en och två och tre gånger.

  Skön helg Anja!

  SvaraRadera