torsdag 16 juli 2015


Juveler
Det vimlar av juveler på mitt berg ,-)! En till och med heter 
blå bergsjuvel!
Igår hittade jag den. Har ingen aning hur den hamnat där, men det måste ändå ha varit undertecknad själv som satt den. Men,  har absolut inget minne av att ha gjort det ;-))?!
Den kan bilda ett riktigt bestånd, vilket jag hoppas på att jag får se, men än så länge är den en liten tanig, bladförsedd stjälk med två utslagna, blå blommor och de typiska vita ståndarknapparna som riktigt lyser mot kronbladen.
(Undrar vad det är för "fel" på mig som går i gång på dessa små, trots att jag har många andra, mer spektakulära och iögonfallande blommor, så som till exempel rosor som blommar överdådigt just nu. ;-)? )

Jag är på ständig spaning efter vad som slagit ut på berget.
Nyplanterad för i år är  elisabetblära eller tyrolenblära som den också heter. Ingen överdådig blomning ännu, men jag är så glad åt det lilla ;-)! 

Att ha många olika slags blommor i trädgården ger också många små liv en överlevnadschans. Det pratas mycket om humlorna som håller på att försvinna. I min trädgård har jag observerat många olika arter av dessa gulliga burr!
Här är en som fullständig berusar sig på nektar i en passionsblomma.

Men oavsett vilka växter jag gillar bäst är ändå växtmångfalden en garanti för  olika insekters överlevnad.En trädgård utan surr och dofter i luften är väl en öken? Halva nöjet med trädgården är alla olika livsformer som får sin näring där. Att titta på en dagsländas äventyr i luften eller se den lilla salamandern svischa mellan tuvor vid dammen, eller små grodor som kämpar sig upp på ett näckrosblad och flitiga spindeln som alltid har så bråttom. Ibland möter jag en stor, fet och grann larv på väg någonstans och jag vet att snart är en ny fjäril född.
Visst finns det även sådant som jag inte gillar men så är livet även i en trädgård.

                          Var rädd om de små liven!
                                 Må gott!
ps
Måste tillägga att även en helsvart snok trivs i våra dammar...
Väldigt trevligt och ofarlig för oss och för katterna
                                                               ds 

5 kommentarer:

 1. Ja, vad vore trädgården utan alla små kryp. Vissa äckligare än andra;) Har sett flera nya sorter som jag antagligen ....missat andra år.
  Söta små växter hos dig!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Jag delar din känsla för de små skönheterna, vet inte heller riktigt vad de väcker hos mig men något är det. Jag har aldrig varit så förtjust i överdådig och flashig blomning, sådana växter talar för sig själva alltför väl medan de små och försynta vädjar till andra känslor.

  En mångfald av växter och djur är den allra bästa garantin för en välmående trädgård. Önskade och oönskade kryp är varandras förutsättningar, tillsammans skapar de en trädgård i balans.

  Alltid trevligt att läsa dina kloka tankar Anja!

  SvaraRadera
 3. Ja vad vore en trädgård utan dofter, småkryp, fjärilar och fåglar men idag tog jag fram vattenslangen. Några larver har förälskat sig i kärleksörten och snart finns inga knoppar kvar. Vad skulle vi trädgårdsmänniskor ägna oss åt om det inte fanns svartfläckssjuka, löss, sniglar, steklar och vita flygare? Skulle vi klara av att bara gå omkring och njuta?
  Önskar både dig och Anders en fortsatt skön sommar!
  Zzz
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee Birgitta!
   Ovanligt lite svartfläckssjuka i år - konstigt med tanke på kyla och regn i rikliga mängder på försommaren. Vita flygare har jag hittills också sluppit. Även lössen har lyst med frånvaron. Men, desto rikligare av allehanda snäckor och sniglar. Är dock så van att alltid gå och destruera dem att numera tillhör jobbet nästan själva trädgårdsunderhållet.
   ...zzz...

   Radera
 4. Så vackra små vänner, bilden på passionsblomman är helt fantastisk.
  Ha det gott!

  SvaraRadera