torsdag 27 augusti 2015

                     Min
                      keaki
eller som den också heter: Zelkova serrata; japansk zelkova 
I Göteborgs botaniska trädgård kallas den rätt och slätt för keaki, det japanska namnet för detta makalöst vackra träd.
Sortnamnet för mitt träd är antingen 'Village Green' eller 'Green Vase' . Vet inte vad det skulle vara för skillnad mellan dessa två.
I Botaniska anser man keakin vara ett av ett av de vackraste träd de har. Det såddes från frö ca 90 år sedan och är därmed det äldsta exemplaret i Sverige. Det är alltså den vilda arten från Japan och inte en "sortvariant " som min.
Zelkova, en egen art, tillhör familjen almväxter, Ulmaceae. I vår trädgård har detta träd funnits i 13 år.
Man tvistar lite om  denna art även kan drabbas av almsjukan. Kanske är den sällsynt i planteringar i Sverige av den anledningen.  I Botaniska är man lite bekymrad över en del  vissna grenar i kronan men själv undrar jag om det inte är helt enkelt naturligt att några vissnar. Har samma fenomen här hemma. I världen övrigt har man inte sett att den skulle drabbas av den fruktade svampsjukdomen.

Zelkova har sin naturliga utbredning i Japan och finns även på Taiwan och i Kina. Den klarar vårt klimat ned till zon 3.
I japan använder man det hårda träet i olika snickerier så som taikotrummor och möbler.

Keakin är också vårt vårdträd. Den är vacker, ståtlig och den finaste solparasollen under varma dagar och den avger ingen frukt, vilket är viktig "egenskap" för vårdträd enligt gammalt folktro.
Den tål dessutom hård beskärning. Kanske dags att utsätta min för gallring?
I Japan är det ett vanligt bonsaiträd. Stammen har en vacker färg och struktur vilket är ytterligare ett plus för ett solitärträd i trädgården.
Vilken tur att jag inte visste hur stor den blir....då skulle jag aldrig skaffat den. Nu är jag bara lycklig över att ha detta, i Sveriges trädgårdar,  så sällsynta träd. På hösten dominerar keakin synen totalt med sitt underbara höstskrud i sprakande färger.

                             En trädgård utan ett vårdträd måste vara som en stad utan torg ;-)?!
                                                           
                                                             Har Du ett vårdträd? 
                                         Vore roligt att om Du vet varför Du har valt just det trädet?

4 kommentarer:

  1. Bottenrekord! På ett dygn har 16 personer klickat på inlägget och ingen har känt sig manad att kommentera ;-)!
    Ska jag skratta eller gråta?! Eller sluta?
    Nej. Inget av ovanstående. Jag börjar bli härdad. Även om jag tycker att det är väldigt roligt om någon har lust att kommentera mina inlägg så är det ändå främst för min egen skull jag gör detta. Men liiite besviken är jag ändå.

    SvaraRadera
  2. Trist men kämpa på ändå du skriver så bra och klokt och bilderna är fina! Jag har också den vita Mjölkörten som jag frösått en gång i tiden.Trodde jag dödat den men nu är jag glad att den finns kvar. Skulle gärna ha den i planteringarna men den far iväg så snabbt så den får husera i de vilda ängspartierna istället. Nu såg jag att en vild vit har dykt upp i åkerkanten nedanför grannarnas tomt. Det blir spännande att följa den plantans utveckling där.)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. På Evatorp finns inget vårdträd. Jag kanske ska ta och skaffa ett!? På Villa Linnea hade jag en liten, liten björk, som frösått sig själv. Får lura på det.
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  4. Detta inlägg dök upp idag på Bloglovin. Konstig fördröjning om du skrev det i slutet av augusti? Mitt vårdträd är nog det vackra skogsolvonet som växer vilt på tomten, gillar den knotiga stammen, de vita blommorna och de sprakande höstlöven. Ditt japanska träd verkar vara riktigt härligt, mäktigt med stora träd!

    SvaraRadera