måndag 12 oktober 2015      Hej då sommar!
               Ses igen om några månader!

                                                            Ena dagen så här 

Andra så här. Blommorna bortklippta. Gruppfoto i växthuset före källartillvaron...


Blommorna har jag glädje av ännu i en vecka eller två. Inne skulle de vissna fort.


Gjort  i ordning en ny rabatt av en gammal. Den här ska vara förlängning  av den befintliga som så här års visar flox och rosenflockel. På våren är där en matta av ungersk tandrot. Här ska bl.a. julrosor, nunneört och vivor samsas med blekgul tandrot och olika sippor. 

Pseudokamelian (Stewartia pseudocamellia) levererar  - varje år. Troget och pålitligt. Här behövs inga frostnätter.
Måste säga att jag trivs väldigt bra med årstider, trots vemodet just nu. Nu har man annat trevligt att se framemot och vips är det januari och allt härligt är framför igen. 

17 kommentarer:

 1. Jamen visst är det så Anja att våra årstider alltid ger oss något att längta till och den variation de erbjuder för oss och våra trädgårdar gör att det aldrig blir tråkigt. Förut tyckte jag att det var så trist när hösten kom men numera tycker jag faktiskt det är skönt om än med ett stänk av vemod.

  Den är vacker din Stewartia, här är den fortfarande grön, i alla fall i går. I natt har det varit riktigt kallt här och överallt fäller träden sina blad med ett rasslande ljud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det väldigt torrt för närvarande vilket får mig att frukta att zelkovan tappar gröna blad i stället för den fantastiska showen jag är van vid.

   Radera
 2. Trivs också bra med alla årstider utom om det är för varmt på sommaren.
  Pelargonsamlingen mycket vacker även utan blommor. Klippte också ner igår men tyckte blommorna var för skärpiga att spara just av hängpelargonen. De börjar vissna innan sista blomman slagit ut i klasen.

  Har inte provat att övervintra heliotrop, men eftersom jag har en låg sort i år gör jag nog ett försök i garaget under lampa. Lysrören är ändå på för agave och trädtaklökar.

  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna så att vi lyckas med övervintringen. Du kommer kanske ihåg hur desperat jag var i våras för att hitta några plantor. Tänk om det skulle lyckas denna gång (har "lyckats" att övervintra ibland även om de har varit taniga och "hjälplösa" på våren). De kommer ju rätt snabbt igång på våren med ny jord och ljus.
   Ha det gott själv!

   Radera
 3. Måste säga att i år håller jag med om att det är skönt med hösten.Eftersom jag inte kan göra något ute så är det bra att kylan lägger sig över trädgården och då vissnar ju växterna .Och så syns det inte att jag har fått lov att släppa alla tankar på ogräsrensning i sommar.Får nog vara glad om jag kan jobba nästa år i trädgården.Nästa måndag ska jag till vårdcentralen igen med min stackars hand som bara blir sämre.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men så förfärligt! Din hand skulle ju blir bättre - inte sämre av operationen. Nu håller jag verkliogen tummarna för dig så att du får en duglig hand. Man kan ju bli deppig för mindre.

   Ha det så fint det går själv!

   Radera
 4. Gillar verkligen bilden med bara gröna blad. Den är så talande för hur vackert det är med olika gröna nyanser och olika bladformer. Allt behöver inte blomma.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Dessutom finns det hur mycket som helst av bladvariationer bland pelargoner.
   Må gott själv!

   Radera
 5. Mina pelargoner står redan i stallet och där får de stå till våren. Vad kul att ha en ny rabatt att fixa med när våren kommer, för visst är det som du säger, snart är det januari och en ny säsong börjar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ditt stall som är så fin! Vilken lycka att ha sådant utrymme för lite allt möjligt så som du/ni har det.

   Ha det gott själv!

   Radera
 6. Det kan bli skönt men en stunds vila för oss alla snart brakar det hela igång igen :) Gillar pellisarna med brokiga blad!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vila och vila ;-))! Det blir mycket annat istället ;-)! Hopas att jag hinner bli klar med allt innan "det hela brakar igång igen" ;-)!

   Ha det gott själv!

   Radera
 7. Deilig å få pelargoniaene inn, og fortsatt kunne glede seg over blomstene.:-)
  Pelargoniaene mine kom inn sist uke, og igår var det georginene, så nå bugner det av blomster inne.
  Tror det nye bedet ditt blir fint, og... det er godt å ha noen planer :-)
  Ha en fin uke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina små "projekt" är verkligen små. Något annat är allt fantastiskt ni åstadkommer. Jag är djupt imponerad av allt fint ni skapar.

   Ha en fin "uke" själva!

   Radera
 8. Ja, vi har tur som har våra olika årstider. Jag gillar dom alla. Fast jag tycker att längden på dom kunde vara lite annorlunda fördelad :) Ser fint ut med alla olika blad i din pelargon samling!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar kanske att man kunde skippa november;-)))?
   Ha det gott själv :-)

   Radera
 9. Hej Anja, jag känner likadant, hösten är helt ok, det är fortfarande väldigt vackert ute (ingen frost än). I november-december får man fokusera på lite andra saker och vips är det vårvinter och ny säsong på gång.
  Vemodet hör till. Ett träningspass inför det egna förfallet.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan