måndag 9 maj 2016

                                                     Just nu 
får trädgården ta sin tid och då blir det mindre av den vid datorn.Redan nästa vecka "hotas" med kyligare väder.Lika bra att ta tillvara dessa högsommarvarma dagarna medan de finns här.
                Sanguinartia canadensis 'Multiplex', fylld blodört

En ny trädgårdsbok att ta till sitt hjärta!
Vad vore livet utan bra trädgårdsböcker? Inspirerande, förmedlande av kunskaper och erfarenheter och illustrerade med fina bilder.


                      En  trädgårdsmästare förde bok över sina odlingar under ett års tid. Anteckningsbokens författare är okänd, likaså var och när han var verksam.
                      Trädgårdsmästaren André Strömqvist har sammanställd dessa anteckningar till en underfundig pedagogisk och vacker bok som förmedlar djupa odlingskunskaper och -erfarenheter på ett förförande sätt. Jag får läsa om den okända trädgårdsmästarens tankar och reflektioner över trädgårdens- och den vilda naturens  olika skeenden under ett helt år. Inspirerande och lättillgänglig med variation i texter och bilder. Skulle jag tycka att 220 sidor låter mycket att ta in på en gång - inga problem - läser aktuellt månadskapitel i taget! Snart kan jag utantill majmånadens 19 sidor ;-) Har lärt mig mycket om till exempel narcissodling.
                     I avsnitt om narcisser får jag lära mig att: .
"MULL  ....För narcisser är mullhalten viktigare än näringshalten......att platsen inte blir för torr under sommaren. Då bli blomningen sämre.....De fyllda sorterna är känsligare för sommartorka...
PLANTERA....Många narcissodlare hävdar också att en djupare plantering ger bättre blomning medan grunt planterade ger fler sidolökar.....Många gamla sorter kommer av sig när man stör dem....
Våren 1620 blommade en fylld påsklilja för första gången i Vincent Sions trädgård i London...."
Dessa citat är förstås bara en axplock ur allt klokt som trädgårdsmästaren berättar om narcissodling.
Majkapitlet inleds med underrubriken: Maj är trädens månad.

                     Här är några av mina träd just idagTrädgårdsmästarens anteckningar kommer att finnas på mitt nattduksbord ett år...minst! (Förresten, visste Du att man behandlar lite olika de gamla och nya sorter av narcisser? Det visste inte jag.) 
                             
               

   Ha det riktig gott i sommarvärmen och tack för att du tog dig tid!

10 kommentarer:

 1. Å,jag har stått i bokaffären och vänt och vridit på den boken och funderat på att köpa den. Med en sådan rekommendation så blir det nog ett inköp! ☺

  SvaraRadera
 2. Man lär sig något nytt hela tiden.Verkar vara en trevlig bok.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Kiitos Anja. Kyllä siellä on kaunista.

  SvaraRadera
 4. Inspiration! Är sugen på att börja odla

  SvaraRadera
 5. Låter som en spännande bok :) Nu gäller det att passa på ute i trädgården för nu går det fort, värmen i dag har fått allt att fullkomligt explodera :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Det er godt at man kan stadig kan lære noe nytt ! Virker som en interessant bok.
  Vakker blodurt!
  Det er bare å nyte sommeren mens den er her:-)
  Eirin

  SvaraRadera
 7. Undrar om den mystiska trädgårdsmästaren har skritvit något om blodörtens önskemål här i livet, för dem skulle jag vilja känna till. Min stackars planta blir mindre och mindre för varje år, medan din ser så välmående och åtråvärd ut.
  Nåväl, boken verkar jättespännande med eller utan blodört, tack för tipset.
  Träden är helt fantastiska nu, så underbara med sina späda, ljusa blad.
  Jag önskar bara att utvecklingen bromsar in lite, jag hinner inte med.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 8. Låter som en bok för dig! Johan är i Göteborg nu och skickar fantastiska bilder från blommande träd och buskar i Trädgårdsföreningens park.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Det låter helt klart som en mycket intressant bok, men jag gissar att trädgårdsmästaren i boken kommer från trakten kring nåt område 100 mil söderut från vår trädgård i norr, men det går säkert att översätta trädgårdspysslet till de högre trädgårdszonerna också.

  Ps dina bilder på de fyllda blodörterna är helt underbara.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Var bor du Hans? Jag som skrivit bor i Falun, zon 5. :-) Tack Anja för fin fina recension!
  Hälsningar
  André

  SvaraRadera