torsdag 9 juni 2016          "Är det inte det ena så är det     det andra", sa flickan....

Just nu är det inte sniglarna som plågar en stackars "flicka" utan torkan. Den torra jorden liksom hånler åt ens ambitioner att låta spridar'n gå läääänge. 
Men, det finns blommor som inte bryr sig. Hos mig har de flesta aklejor letat ett lämpligt ställe själva och mår som aldrig förr, trots torkan. Och, gillar man dessa väna varelser är det nu snart dags att sprida fröerna lite här och var för nästa års blomning samtidigt som man förlänger blomningen genom att ta bort fröhus.
Till min glädje har jag numera många arter av aklejan (Aquilegia).
Några hybrider tror jag dock inte att jag kan så i förhoppningen om att få kopior av moderplantan så som denna helt ljuvliga stjärnaklejan 'Greenapples'.Den måste jag dela när den blivit tillräckligt robust. 
  

Har märkt att jag ofta får extra känsla för växter som "berör". Det är inte de största, grannaste och de mest perfekta, utan de som man måste upptäcka. De som tar lite tid att hitta får extra plats i mitt trädgårdshjärta. En sådan är min kruklevande, fyllda kanelros. Dess blommor är förhållandevis små, men tittar man närmare på dem upptäcker man en otroligt vacker rosblomma. Den blommar några korta veckor vilket gör att jag har den för ögonen varje dag. Den har beskrivits redan på 1500talet och finns förvildad i hela landet. Själv har jag dock inte sett denna fyllda art i det vilda.
Tornedal' och 'Lövhult' är sortnamn som nämns i samband med denna ros. Om min är någon av dem vet jag inte.

Violen 'Molly Sanderson' blommar länge, kanske till början av augusti om man bara kommer ihåg att klippa bort vissna blommor och inte låter den gå i frö. En svartare viol finns inte!


De senare årens regniga somrar gör att trots torkan har min sollängtan varit så stor att jag spottar på "hånleendet" och vattnar på ;-)!

Ha det gott och tack för titten! 

7 kommentarer:

 1. Ja du nu är det torrt, tror inte att jag har varit med en sådan här torka vid den här tiden förut (minnet är dock kort så kanske :)) Vi försöker också att vattna så mycket vi kan men brunnen ger ju inte hur mycket som helst tyvärr :( Vilken söt ros! Är inte så förtjust i rosor i min egen trädgård men vissa sorter fastnar man för :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Klockt att ha Kanelrosen i kruka. Här sprider den sig snabbt i vilda partiet så vi klipper runt den med gräsklipparen ibland.Här har vi tvingats vattna också. Nu kommer lite hjälp från ovan samtidigt har vi kyligt 5 grader, känns inte inbjudande. Vill du veta hur vi försöker hålla Gentianorna vid liv kan du kika in hos oss.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar liten ros!
  Här är det också torrt, men så brukar det ju vara hos oss på ostkusten. Totalt 22 mm regn sedan början av maj gör att trädgården inte ser så rolig ut. Just nu är det mörka moln på himlen och jag spanar och håller tummarna för att regnet de innehåller ska landa just här:-)
  Trevlig helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Den ros liknar min buskros på pricken. Lägger kanelros på minnet. Smart att ha den i kruka för rotskotten är inte att leka med.
  Spottar också torkan i nyllet och kör vatten från sjön. Det går åt 4-5 kubikmeter per dygn för att få rotblöta. Värst är alla krukor i barnkammaren som måste vattnas varje dag. Men det är ju skönt med lite lagom sol också. Dagar att minnas framåt november december.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Så vakker den akeleien er! Nå har jeg en bloggrubde, og det er så mye jeg har lyst på å ha i hagen, listen blir lengre og lengre! Det er kjekt med inspirasjon! Rosene mine har ikke begynt blomstringen ennå, men det er ikke mange dagene om å gjøre! Ha en fin helg! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 6. Svarta violen - superfin, och urnan den bor i - ännu finare! Välkommen i vattenkånkargänget får jag väl säga! Igår fick vi en halv millimeter, inget som märks i rabatterna men sniglarna fick fart! Igår kväll tog vi flera hundra!
  Ringer för att höra läget. Kram/Laila

  SvaraRadera
 7. Halloj Anja! Inspirerad av din ros i kruka, ska jag sätta ner mina "hittebarn" till rosor i krukor, så får vi se om de klarar sig. Rosorna är upphittade i den de av trädgården som numera är uppfräst för att bli en frukt- & bär-avdelning i min köksträdgård.
  Kram

  SvaraRadera