onsdag 27 juli 2016
                                     
                      Att leva i trädgården
Finnas här dygnet runt. Gå ut i ottan och ta ett varv. Studera varenda kvist, minsta lilla blomma som blommar om och försöka överlista koltrastens nästa demoleringsobjekt, är att leva i nuet.
Mer "nu" än så  här kan det inte vara i fredstid och utan andra dramatiska faktorer inpå. Lugn och frid. Bara katten och jag och svalt morgonbris. Koltrasten har lämnat sitt visitkort i form av trasiga torvkanter. Försöker muta dem med persikor. Hoppas att det funkar. Gör det inte det så är "fredstiden" snart slut och jag förklarar krig mot sabotörerna.


Ingen besökare skulle väl lägga märke till denna kombon? En variegerad bok 'Marmorata' bildar kuliss till blå bergvallmons kapslar. Snyggt, tycker jag, men inte iögonfallande.


 Lilla vivan, Primula minima, har kommit med ett par blommor som knappast någon skulle lägga märke till. Den borde inte blomma nu.Rabatten är så het att ingen undgår att lägga märke till den.

Jag brukar få peka särskilt för besökarna min lilla nyzeeländska skatt. - Titta vad jag har här! Då berättar jag hur den "dog" 2013 och nu har återuppstått och har till och med visat ett par blommor i år. Blir det stora ovationer så som jag förväntar mig? Nej, tyvärr. En förstulen gäsp däremot...;-))Och jag, alltid lika entusiastisk över att få berätta...;-)
Vilken tur att jag har så många ljusa timmar till mitt förfogande och kan njuta av denna sötnos. Ta in hela dess skönhet med den silkesludna pälsen och en pigg liten blomma som nästan ler mot mig. Jo, jo! Jag begriper väl att Du tycker att jag har gått och blivit helgalen. Vem vet? Jag kanske inte "blivit" det utan varit det alltid. Men, jag är helt ofarlig för omgivningen ,-)))-ja, till och med ofarlig för koltrasten...
                                  Till sist en underbar liten klipplilja. Birgitta gav mig en liten planta i våras som nu har vuxit till sig.

                           Ha det fint!

10 kommentarer:

 1. Det är som du säger underbart att gå ut i ottan (även om det inte inträffar så ofta:)) gå ett varv för att insupa de ljuvliga dofterna, färgerna och fåglarnas kvitter, det är livskvalité :) Ibland kan jag stanna upp och studera någon växt på nära håll men oftast njuter jag av helheten :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Där satte du huvudet på spiken, Anja! Precis så där är det och precis därför ar det så underbart att få ha en trädgård att njuta av. Din lilla skatt från New Zeeland var ny för mig - va fin den är!
  Ha en fin dag/Nora

  SvaraRadera
 3. Härligt är det och i morgon lever jag här och nu i trädgården. Vi tokiga odlare har nog en särskild förmåga att se de små underverken;)
  Vackra är dom iallafall.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. En njutbar rundtur i din trädgård, som vanligt!

  SvaraRadera
 5. Det var en fin liten hårig planta och blomma.Gillas i mina ögon.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 6. Klart jag gillar din Nya Zeeländska skatt som bjuder på en leende blomma. Jag har tittat på den tre gånger och tycker nog den blinkar lite fräckt med ögat också!

  Älskar morgonstunderna, att leta fotoljuset och vakna med trädgården. Ibland går jag ut för att hämta frukostbär och glömmer att gå in.

  Kram Anette

  SvaraRadera
 7. Hej igen!

  Just det... du undrade över myntan. Nej, jag använder bara den torkade till te och det är riktigt vanebildande. Konstigt nog gott både när det är kallt väder som supervarma dagar. Förra omgången tog slut i februari och jag förbannade mig själv att jag varit så lat och inte plockat mer när jag odlar i tre "potatiskorgar" och ett kryddfack. Köpa... nej verkligen inte!
  Den färska använder jag också i bönmarinader, till efterrätter, på glassen, jordgubbarna m.m.

  /Anette

  SvaraRadera
 8. Nyzeeländskan har inte bara päls - hon ÄR en katt, det ser jag tydligt. Spinner gör hon också när du klappar henne, det hörs ända hit!
  Ännu inte en droppe regn! Är lite orolig över vattentillgången i trädgårdsbrunnen så jag måste handvattna. Det tar en jäkla tid att hålla liv i allt...
  Kram

  SvaraRadera
 9. En fröjd att följa dig på din vandring, då genom bildern:) Vilka fina växter du visar.Helt ny sorter för mig. Fint med frökapslarna mot bladen bakom på första bilden! Har en frökapsel av Blå vallmo hemma som jag ska sätta så får vi se om det kan ta sig....
  Gillar sista bilden i förra inlägget!!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 10. Hej! Che spettacolo queste piante sconosciute! Soprattutto l'ultima, grazie per le immagini!

  Un saluto!

  SvaraRadera