fredag 15 juli 2016




   Hurudan är du som trädgårdsmänniska?
      
       Hur vill du presentera dina växter i trädgården?

Vill du att varje planta har sitt uttalade utrymme och visas som små solitärer? Eller gör du som jag, har täta planteringar med några blickfång här och var?
Säger detta något om oss som människor eller "psykologiserar" jag i något helt irrelevant? Kanske har det sin rationella förklaring? Jag har en relativt liten trädgård och vill få plats med mycket. Kanske inte konstigare än så?


Blickfång kan vara en extra hög växt eller en avvikande färg i rabatten.


På berget försöker jag få planteringarna att se ut som riktiga biotoper.


Bland bladmassan är det extra viktigt med en karaktärsgivande form. Ögat måste kunna hitta fäste.


              Men varje individ är viktig för mig

                     
           Idag visar sig solen!
               Tack för titten!

11 kommentarer:

  1. Intressant! Jag har en liten trädgård, försöker få plats med mycket. Växtintresset får styra en hel del, gärna flera olika snarare än många av samma. Trångt, tätt. Försöker skapa något harmoniskt i detta... Ja vad säger det om mig?
    Vackra bilder, är avundsjuk på ditt berg, vore exotiskt här i Malmö...
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  2. Fina bilder, ditt berg är helt fantastiskt med dina planteringar där.
    Vill man ha många växter och har en liten trädgård så får man ju göra som du, och fint att ha vissa växter som blickfång.
    i vår trädgård är det också ganska tätt i planteringarna, och många träd står på tok för tätt, men ibland så blir det växternas krav på växtplats som gör att det blir trångt på vissa håll i trädgården, och gott om plats i andra delar av trädgården.
    jag ror att de flesta med ett stort intresse för växter gör som du gjort, samlarinstinkten påverkar till stor del resultatet i trädgården.

    Ha det gott!
    Ps, den spanska ramondan jag fick av dig har överlevt i vårt bistra klimat, är grön och fin, men vill inte blomma. Kanske den vill ha mera sol än vad lundens skugga kan bjuda på där under tio björkars skugga.

    SvaraRadera
  3. Oj, intressant tänk . Jag tror nog att min trädgård visar besökare vem jag är. Det är precis som när man kommer hem till någon och får en känsla av vem personen är när man ser hur hemmet är inrett.
    Just nu rensar jag bort en massa onödiga ting inomhus. Har samlat på mig alldeles för mycket och när jag ser på min trädgård så borde jag göra likadant där... Jag är en mästare på att samla ;)

    SvaraRadera
  4. Vilken intressant fråga! Jag gillar nog både och faktiskt, men har med tiden insett att planteringar av typen "cottage garden" inte är för mig. Jag tycker det är fint hos andra, men jag bemästrar inte konsten att få till det så det blir fint. Dessutom svänger mitt intresse mer och mer över på träd och buskar, och perennerna blir färre i trädgården. Men täta planteringar med gröna växter (typ Hostor, Sibirica-Irisar och andra fina bladväxter) är samtidigt bland det finaste jag vet......ja, som du märker har jag inget entydigt svar på din fråga.....men jag fortsätter fundera på den:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  5. Enpä tiedä.
    Olisipa kiva kuulla psykologin vastaus meidän pihaa nähtyään

    SvaraRadera
  6. Även om vår trädgård inte är speciellt liten så har jag börjat att "rensa ut" sådana växter (även dagliljor:)) som jag inte känner så där jättemycket för, då kan jag ju i stället få plats med det som jag verkligen vill ha :) Härliga bilder från ditt berg! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Kul att du tar upp detta ämne. Jag skrev i mitt senaste inlägg om hur min trädgård speglar mig som människa, enl en god vän.
    Min trädgård är stor och därför har jag kanske inte riktig koll på allt heller.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  8. Har en ganska stor trädgård men har ändå en "naturlig fallenhet" för att plantera tätt. Gillar när det är lummigt men med öppna ytor emellan som bryter av. När det är tätt så blir det ju inte så mycket ogräs heller så det kanske är latmasken i mig som gärna täcker in ytorna :-) Jag vill dock inte ha en "växtgröt" utan vill som du skriver framhäva växterna ändå. Svårt en roligt och utmanande. Mycket vackra bilder du visar, som alltid.
    Allt gott! Anna-Karin

    SvaraRadera
  9. Egentligen så visar inte min trädgård min stil. Jag gillar ju att det är massor av växter och mycket frodigt. Vår trädgård är än så länge ganska öppen. Anledningen är nog att den är så stor att det blivit svårt att förvandla den från en trist igenvuxen tallskog (absolut inte tjusiga låga gotlandsträd) med en stor gräsmatta runt huset. Innertomten är väl kanske det som är mest "jag", där är det grönt och hyfsat frodigt och massor av växter - men "förträdgården" och "parken" har väl ännu inte riktigt hunnit växa till sig. "Förträdgårdens" buskage pch rosenspaljé börjar dock se hyfsade ut, men "parkens" träd är fortfarande alldeles för små. Men den anläggningen påbörjades för fyra år sen och lite tid måste man väl ge den!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  10. Rolig fråga och roliga kommentarer. Läste nyss Peter Korns bok och ett av hans syfte med den första boken är att få oss att se växterna som individer och inte bara som inredningsdetaljer. Så jag har gått och funderat på om jag är benägen att hålla med eller inte.
    Jag älskar att besöka designträdgårdar men är en samlare i min egen. Förändras med tiden, gör vi alla en del, tror jag. Skulle jag börja om från början skulle jag skippa minst en tredjedel av de växter jag har, men att slänga dem finns inte på världskartan.
    Håller med Nora, cottege rabatt är det svåraste som finns. Buskar och träd är gediget.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera