torsdag 20 april 2017
                                                     

                                               

                                        Fransig klocka
                     - vän och vacker
En korsning mellan dvärgalpklocka och fransig alpklocka.
Krispig med pärlemorskimmer. Har bildat en liten matta. 
                Surjord, halvsoligt hos mig. 


Balkantibast har underbart doftande blommor

                 Ha det fint!

18 kommentarer:

 1. Balkansippa?
  Hur går det med ryggen? Själv har jag så mycket att göra att jag glömmer att träna. Dags för omskolning av hundratals plantor idag. Kallt och blåsigt ute.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt hur otroligt fel man kan skriva. Undrar om jag skulle komma på tanken att göra ett liknande fel på finska? Bara tanken på att skriva "vuokko"(=sippa) om en vedartad växt låter mig helt främmande medan jag är nöjd ocg glad om hälften är rätt på svenska ;-((
   Tack snälla att du påpekade! Gu' så genant;-((!

   Radera
 2. Kul när så skira växter orka bilda mattor. Verkligen en vacker alpklocka. Misslyckas med Daphne av någon anledning men de är verkligen fina vårväxter. Och balkansippan slank in där med ..
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen är det åldern eller finskan eller ba' dum i huv'et ;-(( eller allt i en och samma kärring...;-)

   Radera
 3. Jag är inte ett dugg avundsjuk därför att för första gången har jag fått egna sorter av Soldanella att både ta sig och trivas. Det var lite av en glädjechoch att hitta en av dem i blom. Underbar bild på en underbar växt. Den rosa sippan i förra inlägget var också väldigt fin.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har "fattat" hur den vill ha det ;-)! Lycka till. Den sprider sig med till lagom stor matta så småningom :-)!

   Radera
 4. Balkantibast blommar här också men den är så himla spretig :( Tror varken att det är åldern eller att du är dum i huvet :) Snarare har vi för mycket i huvet och att sorteringsreläet har gått i baklås :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en snäll tolkning av min minneskaraktär ;-))!
   Jo, den är spretig men jag har turen (oturen?) att ha planterat den så att blommorna sticker upp bland rododendron 'Wren'. Jag menar att den skulle kanske spreta mindre med lite mer plats åt rötterna?

   Radera
 5. Balkantibasten försvann när vi hade den hemska frosttorkan och det tror jag den lilla pärlemorskimrande skönheten också gjorde. Numera har jag dog fler döda växter än levande i trädgårdens växtförteckning.
  Trevlig helg till er båda!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. När växter inte av någon anledning trivs så inriktar man sig i sådant som gör det. Du har ju dina specialiteter och lyckas väldigt bra med dem istället ;-)!

   Radera
 6. Vakker alpeklokke, flott å kunne ha en matte av den :-)
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har man tur och lyckas placera växten där den trivs.

   Radera
 7. Den där Balkansi..Hmm, -Tibasten verkar vara en riktig fining. Spretig eller ej!
  Vet du Anja, just "lunden" som jag är i när jag håller på och klipper bort lite gamla blad är faktiskt min vy i år som jag fotar som "månadsbild". Detta just för att den förändras väldigt mycket under året!

  Ha en go helg på er :D

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där balkansi..- jamenar tibasten, är fin om den har fler än tre blommor och lite mer blader än min ;-) Men, den överlevde katastrofen 2013 och den är på G så att jag är nöjd.
   Vilket bra månadens-bild-ställe du har hittat!

   Radera
 8. 'Soldanellan' är otroligt skir och vacker men också ruskigt svår gissar jag. Tillhör de där växterna jag tittar trånande efter men inte vågar mig på. Balkantibasten också vacker och en underbar doft gör ju inte saken sämre, speciellt inte för en sån, typ tjuren Ferdinand, som mig. :)
  Önskar dig en fin lördagskväll!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Jättefina växter Anja! Längtar verkligen till tiden när våra småttingar börjar visa sig. Senaste tjäldjupet låg dessvärre på ca 60 cm enligt lokaltidningen, inte uppmuntrande läsning, men nu ska det visst vända.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 10. Underbara blommor, men allt som vill ha neutral eller sur jord fungerar inte hos mig!
  Just nu väntar jag dock på en leverans från Öland med en ovanlig bambu, en dvärgbenved, tre mörkblå agaphantus (som tyvärr är frostskadade, få se om dom överlever) samt en ovanlig pepparbuske. Dom är skickade, men har inte kommit fram ännu.....Ska bli mycket spännande att hämta upp dom hos mina vänner som beställt en hel pall med träd och buskar!
  Jag gillar din dröm, om det var så lätt att bli av med sina inneboende besvikelser/aggressioner ändå!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera