tisdag 18 april 2017
                                     Solen
ger en energikick trots att termometern sjunker lite på tidiga morgonkvisten. Tog ett varv vid 6 och såg att alla vårblommor såg rätt pigga ut trots -1,5.
I en pallkrage hittade jag igår ett gäng Göteborgsvivor i full blom! Tog upp samtliga och planterade i en urna. Rätt snyggt, faktiskt. Rätt ofta har jag försökt pracka på trädgårdsbesökare några krukor, men mottagandet har inte varit överväldigande. Vet inte om jag har dålig smak 😉 men jag tycker att dessa är så himla söta. Och inga andra vårvivor påminner om dessa.På  mörka stjälkar reser sig de väna, rosa kronorna med gult mitt, som ett vårleende.För att blomma kräver de att man delar dem regelbundet efter blomningen. Det är inget större besvär med de  grunda rötterna. God jord och lite sol är allt de begär i övrigt. 
Nu känner jag mig riktigt obstinat, men några fler krukor tänker jag aldrig mer truga på besökarna.😈😉!

Visst är "man" söt?


Den första taggiga bergvallmon från Zhongdianens slagit ut. Den står tillsynes i ensam majestät i rabatten och blickar över sitt rike. Lite sällskap har den dock, även om jag inte lyckas att dokumentera det med kameran. Där blommar just nu en liten matta med dvärgalpklocka, Soldanella pusilla (kanske var carpatica) och en del violtulpaner, Tulipa humilis, har skickat upp gröna blad.
Lite tidig att blomma är den, tror jag, vilket beror på att jag drivit plantorna i växthuset. Växthuset har inte varit uppvärmt under vintern men jag hade plantorna i ett miniväxthus med undervärme.Det räckte för att rötterna skulle få en extra skjuts och vara kraftiga och välutvecklade till våren. Jag planterade ut dem för ca två veckor sedan och de har svarat bra på växtställen. Provar lite olika växtplatser i hopp om att någon plats skulle vara lämplig för självsådder. Men, jag har inga stora förhoppningar på set. Monokarpa växter får man vara beredd på att så själv ofta. Det är kanske därför de inte är så vanliga i trädgårdar.
Färgen på blomman varierar med hur ljuset faller

Så här kraftiga och röda taggar har ingen av de andra plantorna. Få se om det har någon betydelse för blomfärgen 

Ha det gott!

ps
Har f. n. ingen egen dator så att min tid är begränsad. Det blir inte många kommentarer jag får tillfälle att lämna. Hoppas att jag snart har en egen dator igen
      ds

11 kommentarer:

 1. Tror ikke jeg hadde takket nei til en krukke med Gøteborgsvivor :-) Meconopsis zhongdianensis er flott, har ikke sett den tidligere.
  Lykke til med dataen !
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag tänka på om ni kommer på besök ;-))!
   Nej, just denna endemiska arten av M. horridula, lär inte ha funnits på växtmarknader.

   Radera
 2. Hmm... jag skulle aldrig tacka nej till vivan - den är ju ursöt. Vet att jag köpte 'Johanna' men den ville sig inte där jag satte den. Sen dess har jag läst och lärt :)

  Meconopsisen var också väldigt läcker :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vilken tur att vi är lite läs- och skrivkunniga ,-) Jag brukar också ägna mig åt läsning för att inhämta teoretisk kunskap ;-)!

   Radera
 3. Mycket underligt att ingen vill ha den lilla vivan, den är ju ursöt :) M.zhongdianensis ser helt fantastisk ut, lite som skrynklat sidenpapper :) Hoppas att du snart får ordning på din dator. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Här finns i alla fall en som inte skulle tacka nej till din viva! Så söt. Vivor trivs här dessutom.
  Satt idag och petade en stund bland krypkaprifolierna i "barnkammaren". Fortfarande verkar det vara tjäle där! Vågade inte brottas med dem. Vi har ju 7-8 minus varje natt fortfarande så jag ligger lågt med det mesta utom uppsnyggningsarbete.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan kanske säga så här: Många vivor trivs där det är fuktigt. Gullvivan däremot tycks trivas bättre på lite torrare mark. Men 'Johann' - hon vill ha ordentlig, god trädgårdsjord för att trivas OCH DEN MÅSTE DELAS OFTA för att blomma.

   Radera
 5. Jag fick ju en Johanna av dig en gång som jag tyckte jag skötte så bra men den trivdes nog inte på Sveriges baksida för den har aldrig dykt upp igen ;)
  Men jag kommer ju om några veckor och får väl be snällt att du trots allt delar med dig av lite söta Göteborgskor och att du med kraft ber den att sköta sig fast den ska till Stockholm...

  Kram på dig <3

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte odla den i krukor ett tag tills du har flera ex (efter delning)? Sedan kan du se efter en plats i god trädgårdsjord i soligt eller mycket ljust läge på våren. Den har f. ö. aldrig snackat illa om Stockholm. Den trivs t.o. m. på andra sidan jorden ;-)

   Radera
 6. Jag tackade inte nej 😊.Den blommade så fint förra våren men i år har den inte visat sig. Kanske för att den ännu inte börjat blomma hos oss. Hoppas du får många roliga stunder med din nya dator.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera