måndag 1 maj 2017                                                   

     
  Välkommen du efterlängtade vår!
Tog ut en sväng i trädgårdens spirande grönskan tidigt i morse. Tulpanhuvuden reser sig trotsigt över de krispiga bladen och vädrar in den kyliga luften. Bestämmer sig för att ännu ett tag hålla kjolarna intill "kroppen", i knoppstadiet. Det drar kallt...
Ingen, absolut INGEN! idé att snacka väder, försöker jag övertyga mig själv om. Och ändå hamnar jag där. Vi nordbor är väldigt väderpratsamma. Även om solen ler från himmelen så är vindarna så kyliga att jag glömmer att njuta av solen och klagar i stället på vinden. Så typiskt mig numera. Inte brydde jag mig om isande vindar förr i världen om solen sken samtidigt...
Men sippor och vivor tittar  modigt upp över jordytan och kungsängsliljorna ringer i klingande klockor och ropar: Maj är här!
Varför ska jag då klaga? Tar på mig vinterjackan, låser ut blåsten. 
Haa! Underbart! Jag förenas istället med trädgårdens jubel!


Mörkbladig vitsippa

Svavelsippa

Amerikansk vitsippa .
 Skillnaden mellan vår vanliga vitsippa och den amerikanska syns rätt bra på bilden.

Balkansippa

Vit kungsängslilja, sjömanshjärta och vit bollviva. Faktiskt snyggare på riktigt än på denna bild.


                          Späd klocklilja


            Ha det gott! 

ps
Angående min placering i Cisions bloggtopp:
Det kommer ibland lite sura kommentarer på hur det kommer sig att min blogg rankas där. Min kommentar blir att jag har inte gjort någonting alls för att hamna där...
                                                                              ds  

24 kommentarer:

 1. Inget slår en morgonrunda i trädgården, jag älskar att gå ut tidigt, tidigt och njuta av fågelsången och lugnet där ute innan dagen "vaknar".
  Här är det mest Julrosor och Narcisser som står för vårblomningen just nu, Kungsängsliljorna, Vårkragarna och inte minst Rhododendron står "startklara" och bjuder nog till bara värmen kommer. Det är en ljuvlig tid vi har framför oss nu!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julrosorna står sig fint i år. Jag kan bara notera att jag har massor...utan att överdriva :-)
   Hoppas att maj bjuder på tvåsiffrigt och lagom med sol och fukt.

   Radera
 2. Fina bilder på underbara sippor :) Tyvärr kommer jag mig sällan för de där tidiga morgonrundorna. Men igår kväll ville jag verkligen inte gå in. Skillnaden var stor i värmen trots allt.

  Ha en härlig dag i trädgården! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är antagligen fortfarande i "arbetsför" ålder. Då är det inte så lätt att gnaga på nattsömnen. Jag kan ju lägga mig och sova när jag vill om nattsömnen inte har räckt...;-)

   Radera
 3. Jo, men nu vänder det säkert. Tänkte faktiskt på det häromdan att man fokuserar så otroligt mycket på vädret. Går här och drömmer om att få se några små blommor. Här är det fortfarande varma kläder som gäller och då kan man vara ute om man jobbar upp kroppsvärmen. Att bli placerad på Cisions bloggtopp ska du bara glädja dig åt, det är du värd! De som undrar vet kanske inte att Cision inte kräver något i gengäld av de rankade. Man behöver inte ens länka till dem om man inte vill, det är helt frivilligt. Så njut av placeringen och grattis!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang. bloggtoppen så läser jag på sociala medier om några som blivit rankade för första gången och då hojtar de att: -Äntligen...
   Men, kanske betyder det mycket för de yngre.
   När det gäller fokuseringen på vädret när det gäller mig själv så är det en åldersåkomma. Inte gnällde jag över lite blåst och kyla förr - bara spaden kom igenom jorden ;-) Men nu så. Det ska helst vara 23 grader, milda, ljumma vindar och sol. Då minsann låter jag bli att gnälla ;-)

   Radera
 4. Deilig med en tidlig morgenrunde i hagen. Yndige hvitveis!
  Får håpe at varme og lys stemmer litt bedre etterhvert for plantene, vi kan bare kle på oss:-)
  Nå er det ut og fortsette å renske i bed.
  Ha en fin dag.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den bästa stunden är tillsammans med småfåglarna i ottan. Än så länge ser jag inte ogräs här. Kanske beror det på att jag hann göra rätt mycket i mars.

   Radera
 5. Bellissime immagini! Complimenti per la dicentra bianca! È davvero bellissima! Sono contento perché stanno germogliando i glaucidium che mi avevi inviato per posta prima di natale! Grazie mille :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Così divertente che i semi germinano!

   Radera
 6. Idag var det verkligen första "riktiga" vårdagen, i alla fall hos oss, t-shirt hela dagen och det var ljuvligt ute :) Vilka fina bilder på sippor o annat du visar :) Har du fått sura kommentarer om att du rankats på bloggtoppen? Verkar ju sjukt! Det är väl den svenska avundsjukan kan jag tro :( Det är ju bara roligt att du och andra jag känner är med där :) Skit i de kommentarerna! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bryr mig verkligen inte. Jag fattar bara inte varför det skulle vara så märkvärdigt att man får lust att ha åsikter om det. Som sagt har jag inte ansträngt mig på något sätt för att få vara med.Men, när jag nu väl är rankad så är det lite kul :-)
   Vi hade också året första försommardag! T-shirt och nyklippt gräs och fika ute :-)!

   Radera
 7. God morgon Anja!

  Ja, nu är det sippornas tid, blåsippan efterträds av vitsippan i olika varianter, fina bilder, är det morgonljus?

  Det är svårt att låta bli ämnet väder, speciellt för oss trädgårdsmänniskor (och bönder)

  I går hade vi första varma dagen, den som Cornelius sjunger om! Kortärmat på och vinterjackan fick hänga kvar på galgen.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 maj blev T-shirtens premiär utomhus hos oss också. Vintermunderingen får flytta på sig ;-)
   Visst är det märkligt att när vädret är perfekt behöver man inte snacka om den!

   Radera
 8. Hej Anja!
  Brukar gå ut på tidiga morgonpromenader, så skönt innan världen har vaknat. Nu är det härligt när träden börjar grönska, mot en klarblå himmel.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Från att ha varit en rabiat väderhatare förvandlas jag för stunden till en trädgårdsromantiker :-)

   Radera
 9. Jaa! Jag vill prata trädgård med dig med :)

  I år, efter flera år har mina balkansippor tagit sig bra och de blommar för fullt därute. Och jag är så glad att våren kommit till sist och,
  gnäller på isvindarna när de kommer och "förstör" det soliga!
  Ska bättra mig!

  Kram och jag längtar <3

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt det var att ses! Det blev kort, men ändå. Kanske blir nästa gång lite längre :-)?! Lycka till med växterna.

   Radera
 10. Så härligt att höra att våren börjat komma till min gamla hemtrakter!
  Här i Wales är den i full gång.

  SvaraRadera
 11. Nej men så fint det blommar hos dig i södern.
  Nu blev jag på riktigt bra humör.
  Hos oss i norr ligger ännu snö kvar, men idag så öppnade den första krokusen sin knopp.

  Sura miner för att din blogg rankas högt? Otroligt.
  Din blogg är ju där för att den är så fin.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog vant dig med "permafrostklimatet" och kanske till och med gillar det (hemska tanke ;-))!)
   Du förstår säkert att jag försöker vara rolig ;-)
   Jag tror nog att det inte alls har att göra med att jag skulle ha finare blogg än någon annan utan att det har mer att göra med besöksfrekvensen. Jag har många sidvisningar per vecka. Veronica i Sanda Cottage kom med ett rätt bra svar: Jag har alltid de vetenskapliga namnen med vilket gör att jag har en internationell besökarkrets. Ja, närmare bestämt från hela världen, vilket jag är däremot omåttligt stolt över.
   Tack för dina uppmuntrande ord Hans!

   Radera
 12. Tjoho! Nu fick jag äntligen ordning på att kunna följa din blogg. Följde Veronicas inlägg om sitt besök hos dig på FB;)) Det är en utmaning med tekniken. Men...den gjorde att jag började blogga och av bara farten blev trädgårdsintresserad. Att du är på listan förstår jag. Det verkar som om du har en botanisk trädgård! Blir inspirerad av dina inlägg med alla möjliga växter jag inte visste fanns.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tekniken är ibland rankad som Mardröm nr 1 ;-))!
   Otroligt mycket tack för din komplimang. Den finaste av dem alla är om man kan inspirera någon annan:-)!

   Radera