lördag 1 juli 2017

                

     Rapport från mitt glashus

                         Har haft mitt växthus i tretton år nu.  Tacksamt att ha ett ställe att odla både ätbart och vänskapsrelationer. Alltså är detta genomskinliga hus både till lust och nytta - så som för många andra, som har ett liknande hus att tillgå. Helt enkelt mitt vardagsrum under sommarhalvåret.
Allt odlas i stora kärl/lådor/krukor. I mitt tycke ett bra sätt att ha koll på odlingshygienen. Ingen vill sitta bland vita flygare och annan ohyra. Allt töms till vintern och på så sätt minskar jag risken för ohyreangrepp.
Undantaget var förra året då vinrankan blev angripen av sköldlöss. Detta upptäckte jag dock först i januari i år.
Panik är väl det svagare uttrycket när jag upptäckte dem. Fram med sekatören. Bort alla långa grenar. Sedan började jag skarpa med hjälp av kniv och lupp vartenda millimeter som var kvar av plantan. Detta brutala ingrepp gjorde att några druvor blir det inte i år, men jag ville rädda min underbart goda vinplanta. Det verkar ha gått vägen. Kan inte till dags dato se några angrepp, men jag ska ha stenkoll i december när jag klipper ned de längsta grenarna.
                      I övrigt har jag planterat vid varje tomat- och gurkplanta någon krydda både för doften och för intrycket och för användandet i köket, så klart. Men även för att kryddorna lär gynna tomaters och gurkors smak. De interagerar positivt med varandra - har jag läst. 
                      Nya bekantskaper för mig är stevia, malabarspenat och japansk bladmynta 'Röd Shiso'
Stevian är supersöt - en riktigt sockerchock. Malabarspenatens smak gillar, smakar god spenat, jag men inte den lite slemmiga konsistensen. Kanske ett snabbkok hjälper. Den japanska bladmyntan vet jag inte riktigt hur jag ska använda och läste precis att den gröna har renare smak.
Basilikor i lite olika kulörer, blomsterkrasse och marockansk mynta - så klart. Teet älskar jag. Ska flytta in min kryprosmarin också.
                     I år har detta hus varit en välsignelse mer än vanligt. Tack vare dessa väggar och tak har jag kunnat njuta lite av något som liknar sommarkänsla trots katastrofväder. Men, vi har fått ha värme på nätterna!! 
                    Idag vaknade jag dock till en sommardag som heter duga. Himlen är blå. Vindarna smekande svaga och temperaturen behagliga, dryga 20 grader. Då är det gôtt att leva en sommardag under bar himmel :-)! 


Trillingblomman, Bougainvillea glabra, har trivts här i skydd från kyla, stormar och regn.


            Malabarspenaten är en mycket dekorativ gröda                Sockerbomben stevia


Bladmynta 'Röd Shiso' (Aka- chirimen-shiso)och blomsterkrasse


                   Tomatpaprika 'Ontara'


Växthusgurka 'Max' och sparrisbönan 'Red Noodle'.  Gurkan har levererat flera gånger redan, men än syns inga blommor i växthusbönan.


Basilikan lär ge tomaten en kraftigare smak. Återstår att uppleva det själv.


     Het chile och tomat? Kan det vara bra? Återstår att se hur det gick i slutet av säsongen.


Har glömt namnet på denna dillbladiga pelargon. En suckulent vildart som fått blomknoppar hos mig för första gången efter "100" år i min ägo. Kul. (Hittade namnet!! P.hirtum)
Ja, Du som orkar igenom hela litanian ser att det ryms mycket på 22 kvadratmeter. Förutom växterna så finns förstås en interiör som gör att man kan vistas där - i timmar - i gott sällskap:-)!

          Tack för titten! Ha en fin helg!

ps
Rosen på min header heter Rosa luciae var. onoei, pygméros.
En oerhört taggig, krypande,japansk vildros. Den passar bra på berget18 kommentarer:

 1. Härligt Anja! Från telefonen kan jag kommentera :) . Ett sommarvardagarum är nästan ett måste i det här landet. Jag tror att jag ska flytta upp ute/sommar-vardagsrummet på min Att-göra-lista. Det blir nog krukodling för min del också. Nya sorter är alltid skoj att prova. Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste ha ett sommaralternativ i trädgården - inne varken orkar jag eller har tid att städa och pyssla så här års. Krukrodlingar funkar bra, bara man inte snålar på krukstorlekarna.

   Radera
 2. Vilken lycka att ha 22 kvm växthus! Det låter som en dröm! Alla dina växter där inne ser verkligen friska och vämående ut, det syns att de får god omvårdnad.
  Ha en fin helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det lycka. Men, samtidigt är det så att vi har ingen möjlighet att bygga något uterum i anslutning till bostadshuset. Något måste man ju ha.
   En viktig faktor - inbillar jag mig - till de välmående plantorna är ventilationen. På dagarna har jag artificiell blåst inne i växthuset i form av en rätt kraftig kallfläkt och har öppet på två motsatta gavlar plus takfönstren. Tomaterna gillar att vaja för vinden och skadeinsekterna, som ofta är väldigt små, klarar inte blåsten därinne och flyger till grannen istället ;-)

   Radera
 3. Låter härligt med ett så stort växthus!
  Malabarspenaten blev en favorit förra året.Har den även i år. Både god och snygg.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äter du den rå eller hur tillagar du den?

   Radera
  2. Jag har de mindre bladen i sallad:)

   Radera
 4. Un bellissimo orto con magnifiche verdure! Complimenti :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grazie! Mia serra significa molto per me :-)!

   Radera
 5. Ser att du har massor av trevligt sällskap där i ditt vardagsrum! Önskar jag kunde titta in bara så där. Tim skulle få följa med om han lovar att inte jaga Maja. Kämpar på.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för både Tim och dig så att ni får ha varandra hela långa sommaren.
   Maija skulle Tim inte se ett spår av - hon skulle försvinna så fort ni skulle svänga inpå vår infart...;-)

   Radera
 6. Härligt med ett sommarvardagsrum :) Vi har vår "inglasade" altan men skulle gärna ha ett växthus igen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, ni har något jag avundas väldigt mycket: Ert stall med massor av utrymme att hålla på med olika "växtaktiviteter" under kallare tider;-)

   Radera
 7. Blev glatt överraskad av alla användingsområden man har av ett växthus, eller njutarhus som jag kallar det!
  Jag har också alla växter i krukor på det gjutna golvet, men inte 17 har det hjälpt. Jag har massiva angrepp av bladlöss trots att jag har använt mig av biologiskt "gift" och sen utsättning av insekter som ska äta upp dom. OK, det blev bättre men helt borta är dom inte.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett elände att bli av med dem. Jag ser (hu, hemska syn) att det finns dessa vita flygfän ute i vissa blomkrukor! Grrr...;-(

   Radera
 8. Njutbar läsning för mig som så gärna vill ha växthus. Smakade på ett ensamt blad av malaberspenat men njae... Kanske i sallad eller tillagat. Fläkten du berättar om ska i vart fall flytta in. Men sen är det ju om jag ska ha fasta odlingslister eller stora krukor... Jag vill tro att om jag kör växelodling i bäddar så skulle det hålla nere ohyran men det är nog mer en dröm?!?!? Av allt jag läser så brukar kärl som man tömmer rekommenderas.

  Håller tummarna för att sköldlössen gett med sig.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Det står i Bibeln, Thessalonikerbrevet, 5:21 (jag är INTE religiös ;-)!)att: "Pröven allt och behållen vad gott är". Goda råd ska man inte spotta på oavsett vad de kommer ifrån ;-). Alltså: Pröva ditt sätt som du vill. Kanske jätteframgångsrikt? Att jag har allt mobilt är också därför att jag vill ändra interiören lite från år till ett annat.
  Lycka till!

  SvaraRadera