onsdag 12 juli 2017
                                 
                                                           Högsommar 
    Några ögonblicksbilder från min trädgård

'Louise Odier'  och jag har kämpat tillsammans länge mot svarfläcksjukan och annat elände. Det  ser ut som om vi vunnit kampen -för tillfället åtminstone. Hon mår bättre än någonsin.

För tillfället har hon som sällskapsdam den mörka skönheten 'Norrland'

Denna "marsipanros" är väldigt sockersöt, men ger romantisk skimmer åt denna  ruffiga plank.


Ovanför passerar en fin gäst. Hon brukar hålla till i trädgården året om. 

Det är  viktigt att det ser trevligt ut utifrån in... 


....och här tittar även en opiumvallmo på trillingblomman, andra sidan glaset.


Har man, så som jag, haft många stjärnflockor i trädgården så får man till slut riktigt intressanta blandningar, som denna.

      En alldeles underbar näva med magisk färg

                    Vit mattbildande blåklocka lyser upp gruset.


          Tack för titten och ha det gott!

<


26 kommentarer:

 1. Det var härligt att se dina bilder.
  Anette

  SvaraRadera
 2. Gillar också Astrantia väldigt mycket, det finns många fina varianter. Louise Odier grävde jag upp till slut pga alla fula fläckar. På sikt, i en annan miljö, kanske jag försöker igen för hon är ju så vacker. Coral Dawn var en vacker ros :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'L. O.' är ökänd för sin känslighet för svartfläcksjukan. När jag en gång skaffade den visste jag inget om sådana sjukdomar på rosor. Men, nu när den inte visar sådana blad är de riktigt fin och doftar fint.

   Radera
 3. Så flott blomstring i hagen din, Anja. Her i Bergen er det ikke mye sommervær, og det merkes på blomstringen. I dag håper jeg på tørrvær så jeg kan ta en hageøkt. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna att sommarvärmen når även till dig i veckan. Det ser så ut på väderprognoserna :-)

   Radera
 4. Det var på grund av alla dessa sjukdomar o annat som svartfläcksjuka, rost, mjöldagg, löss och stickighet som jag nästan har tagitbort alla rosor från trädgården. 'Coral Charm' därempt är fortfarande kvar :) Astrantia älskar jag så det kommer upp några kul korsningar emellanåt här också :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv varit på gränsen att slänga alla rosor "överbord", men så hände något märkligt förra sommaren: En del började växa och frodas .-)! Det är ju ändå något visst med rosor....åtminstone ett par plus honungsrosen som borde vara ett obligatorium i alla trädgårdar ,-))!

   Radera
 5. Så fina bilder du visar. Coral Dawn har jag nog inte sett förut, det var som sagt väldigt söt. De riktigt blå växterna är inte så vanliga, många drar åt lila. Snygg blå färg på din G. h. 'Plenum'. Hoppas sommarvädret håller i sig så att vi kan njuta av allt det fina nu. En skur ibland skadar inte, bara det inte blir störtskurar.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tycker att nävan har en magisk färg :-)
   Måste säga att 'Coral Dawn' har no optimal placering vad gäller bakgrunden. Den är så sliskig att den skulle kunna lätt bli kitschig bland andra växter. Men här är den OK.

   Radera
 6. Onpa kaunista. Erikoisesti tuo tumma, onko se Krolllilja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Sylvi! Mukava nähdä sinua:-)!
   Joo. On se krollilja. Mulla on myös se valkoinen.
   Miten hurisee sinulle ja sinne teille?

   Radera
 7. Vidunderlig blomstring og stemning i sommerhagen din. Gleder meg til min Louise O blir like høy og fin som din. Den mørke Martagonliljen var sjelden vakker farge på.
  Hilsen Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jannibele!
   Ja, den här tiden på året har vi nog alla som har trädgård en "vidunderling" blomning :-)! Min 'L.O.' har tagit tio år att bli så här hög. Det var förra året som den verkligen växte på höjden! Den mörka martagonliljan är riktigt fin, ja.

   Radera
 8. Underbara bilder från din vackra trädgård
  och ekorren är ju bara för söt!
  Ha det gott i ditt blommande paradis🌹

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som är mästare på djurfotografering (bland annat) tycker kanske inte, innerst inne, att bilderna imponerar direkt. Men jag, som aldrig får till det med dylika bilder är nöjd. Det vanliga är att när jag ser något liknande står jag och gapar beundrande och glömmer att fota...,-) Dock inte just denna gång ;-)

   Radera
 9. Så fint du har det! Jag som tänkt skaffa mig en Louise Odier...kanske ska jag se efter nån annan. Jag vill helst ha växter som typ sköter sig själva:)
  Härlig blå färg på nävan!
  Ha en fortsatt fin sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag tror att det numera finns en massa att välja mellan som är resistenta mot de vanliga rossjukdomar. Så många gånger som jag har varit på väg att ta bort den. Nu är jag dock glad åt den. Rikblommande, väldoftande och fyller sin "position" väl framför tujahäcken.

   Radera
 10. Så fint att titta in hos dig igen. Själv ligger jag lite lågt nu under sommaren och är inte så aktiv på bloggen. Dina rosor är verkligen underbara och helt klart romantiska. Om inte de ger ett romantiskt skimmer vad skulle då kunna göra det? Stjärnflockan också otroligt fin i sina färgskiftningar. Eftersom du skriver att du haft många stjärnflockor undrar jag om du känner till namnet på någon som är riktigt mörk. Nästan som krolliljan 'Norrland' i färgen. Har en sådan som jag fått av min syster som inte har en aning om namnet. Det händer ganska ofta att jag får frågan om vad den heter och det skulle vara kul att veta. Kanske är det omöjligt med tanke på hur de korsar sig, men jag tänkte att kanske är det så att det finns en specifik riktigt mörk sort.

  Härliga bilder och förföriskt fin "kurre". Så söt!

  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle det möjligtvis kunna vara 'Star of Fire'?
   https://www.klostra.se/perenner-stjarnflocka-star-of-fire
   Denna har jag aldrig varken haft själv eller sett i verkligheten men det skulle jag inte ha något emot ;-)!

   Radera
  2. Det skulle kunna vara den men i så fall en mer rödlila och inte en så blåsvartlila variant som Klostra visar. Det skulle också kunna vara 'Venice', men eftersom den är helt mörk och enfärgad stämmer inte heller den helt med min där en del av blommorna får vit mitt och en del inte. Det kanske är en korsning jag har. Om det är okej för dig så kan jag skicka en bild när jag kommit hem och fotograferat den.

   Radera
  3. Jag har nu lagt ut bilder på den på STA:s fb-sida. Tror du det kan vara 'Star of Fire'?

   Radera
 11. Här finns den eländiga damen Fru Odier. Har funnits sedan vi flyttade in och varje år är det fullt av svartfläcksjuka och jag blir alldeles nipprig!
  Hur har du lyckats?
  Jag plockar blad, blad, blad och ibland är hon, typ näck :)
  Förövrigt är sommaren väldigt vacker hos dig <3

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså har jag jobbat mer än vad det egentligen är värt. Men, hur det nu kommer sig har jag ändå tagit den tiden, läst på och handlat:
   Bort med alla fula blad (ibland har den sett ut som en nakenhund)i soppåse - inte kompost el.dyl.
   Har räfsat upp översta jordlagret och lagt på ny rosjord.
   Upprepat detta varje år....förra året var det första året på 10 (?) år som den verkligen ryckte upp sig från elände till en riktigt flott buskros på 175 cm hög.
   På hösten får den ändå fula blad men då gör det inte så mycket att den är lite av nakenhund - den smälter i sin bakgrund tujan. Naturligtvis plockar jag bort de fula bladen även på hösten.
   När den mår bra så är den en otroligt vacker ros med underbar doft.
   Måste också tillägga att den får tidigt på våren rosnäring och en gång till vid midsommar.
   Ja. Så här hårt behöver man väl inte jobba med en ros - det finns mer lättskötta, men man får liksom en relation till den när man kämpar på. Vi börjar s. a. s. gilla varandra och jag skulle numera bli riktigt ledsen om den av någon outgrundlig anledning skulle "kila vidare" :-)

   Radera
 12. Hej Anja!
  Vackert med rosor och stjärnflockan är en favorit. Trevligt med ekorren, det är längesedan jag hade besök. Norrland är verkligen en skönhet.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 13. Så fina blomster du visar, hos oss i norr så står krolliljan 'Norrland' ännu i knopp.

  Ha en fin-fin sommar i er underbara trädgård.

  Hälsningar/Hans

  SvaraRadera