söndag 30 juli 2017






         Sista, skälvande dygnet av juli
En alldeles hygglig högsommarmånad detta år med tanke på sol och värme. För ovanlighetens skull har juli varit torr - så torr att jag har behövt vattna för att rädda slokande Astilbe m. fl. fukttörstande växter. Men, det ser ut att vädrets makter nu har ändrat kurs och idag är andra dagen med regn.

En del växter har verkligen levt upp i torkan och det är bl. a. solbruden som tycks ha gillat läget. Aldrig har jag sett den stråla så glad och stadig som i år. Men, rötterna är i lerblandad jord så att det är själva ovandelen som har gillat torkan. Har matchat växtstödet med blomfärgen ;-)Sortnamnet är 'Indian Summer' och inte det som jag undrar på bilden.

Integrifolia-klematis 'Hedda' skulle väl det svenska namnet lyda på denna rabattklematis. Har skrivit det vetenskapliga namnet på två olika sätt på de två bilderna. Översta bildens namn har jag tagit från SKUD och den andra från någon firma som säljer plantan. SKUD är den jag litar på när det gäller växtnamn.
Den behöver stöd för att inte falla och då är en perennrabatt med stadig, tät plantering av perenner och prydnadsgräs ett perfekt ställe. Blommar länge och rikligt och som brukligt för klematis får den vackra, dekorativa fröställningar.

En del prydnadslökar blommar nu. Dagglöken med namnsorter har sin tid nu. Här en färgmix som är ovanlig. Jag är väldigt förtjust i dessa. Har haft det lilla beståndet i "evigheter" och den förökar sig mycket sparsamt. I år får jag ta tillvara på fröer och försöka så nya plantor själv.

Vilken tur att novemberkaktusen inte kan almanackan, för att den får gärna fortsätta att blomma resten av sommaren, till november ;-)!


Trädgården är så mycket mer än gräva och rensa, Inget kan få mig att bli så lugn som att sysselsätta mig med något onödigt...här lite vatten på ett fat och små hjärtan som "ser upp till" blommande rosenblund.



Dagen har blivit kortare. Snart lyser stjärnspäckade augustihimlen över tilltagande mörker. Dags att öka mysfaktorn och tända ljus i trädgården.

                      Ha det gott och tack för titten!

16 kommentarer:

  1. Immagini bellissime! Le integrifolia sono proprio belle ma qui purtroppo devo legarle ad un paletto perché altrimenti si sdraiano. Belli anche gli Helenium rossi, devo trovarli da comperare :)

    Un saluto e una buona Domenica!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Clematis possono essere piantati tra le molte piante perenni stabili. Capisci quello che scrivo?

      Saluti!

      Radera
  2. Hej Anja!
    Vi har också äntligen fått regn, och det behövdes. Din blå klematis är mycket vacker. Får fylla på med Allium varje år, för de vill inte föröka sig hos mig heller.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den klematisen är något av en "svävare" i rabatten;-)Den vanliga gula dagglöken sprider sig rätt bra, men inte just den här turkiska. Å andra sidan har den hållit samma volym i typm12-13-år.

      Radera
  3. Solbruden med de snygga växtstöden ser verkligen läckert ut :) Först trodde jag det var tomater hehe. Gillar också dagglöken men jag har bara den vanliga gula, dina ser verkligen exklusiva ut :)Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gula är också fin. Den turkiska ÄR exklusiv ;-)

      Radera
  4. Söt klematis! Den ska jag hålla koll efter. Är ju lite svag för dom.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är jättesöt! En fin svävare i perennrabatten eller som solitär med stöd.

      Radera
  5. Jeg er også veldig glad i Den blå staudeclematisen, den er flott med frøstandene etter blomstring. Og hos oss frøsår den seg rikelig.
    Ellers er det godt å bare kunne pusle og kose seg med "små detaljer" i hagen :-) Å bare nyt.
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag måste säga att ibland är det riktigt små detaljer man pysslar med...;-)



      Radera
  6. Visst har man annat att pyssla med än att vara i trädgården hela tiden, men med en så otroligt härlig sommar (om man gillar sol, inget regn och inte alltför varmt) så blir det ju gärna att man stannar kvar där ute till sent.
    Här har "höstfloxen" aldrig varit så vackra som i år och dagliljorna som precis har kommit igån med blomningen är fantastiska. Men...tyvärr är det mycket som har torkat bort också! Få se vad som händer nu när vi fått hela 10 mm - alltså mer än under hela juni+juli!!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessvärre tror jag inte att de 10 mm gör varken från eller till. Det betyder en centimeter på en snustorr jordyta. Den dunstar - dessvärre, om du inte har kunnat vattna innan.

      Radera
  7. Hej Anja!

    Solbruden är jätteläcker trots den uppseendeväckande färgen eller kanske just därför. Rosenblund är alltid i en klass för sig. Jag har inte många övervintrande krukväxter men rosenblund har jag ett antal krukor av och de vill jag inte vara utan.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är märkligt hur så starka färger ändå inte sticker i ögonen - kanske för att det finns mycket jordfärger blandat.
      Tänker på dig och den fruktansvärda torkan som drabbat din trädgård. Håller tummarna och dansar regndans till förmån för dig och alla andra som drabbats av svår torka o värt land.

      Radera
  8. Mmm.. så fina bilder Anja! Det har varit en spännande juli på så sätt att torkan fått en del växter att lysa klarare än vanligt. Jag har valt att inte fota rabatterna där samtliga växter lagt sig platt i väntan på regn :)

    Brukar också använda SKUD men ibland när jag anger det vetenskapliga namnet så undrar jag hur deras vana att lägga saker i -gruppen stämmer med vetenskapliga namn utanför Sverige? Vet du? Jag tänker tex på Rh. Yakushimanum-gruppen...

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  9. Alldeles för torr juli här men nu har det stänkt en del de senaste dagarna. Hela 3 mm!
    Hedda ser väldigt trevlig ut, henne måste jag kolla upp. Klematis kan jag inte få nog av.
    Vi hankar oss fram och Tim med. Hinner "ingenting" som vanligt...
    Kram

    SvaraRadera